rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba Hargita megyei házaiban

| Vélemények 17 | Nyomtatom | A+ | A-

Hatósági ellenőrzésekre panaszkodik Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője. A ferences szerzetes a Hargita megyei intézmények legutóbbi megbeszélésén elmondta, a székelyföldi megyében az elmúlt időszakban számos ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok az alapítvány által működtetett otthonokban, miközben más megyékben nem voltak hasonló vizsgálatok.


„Hargita megyében a konyhák modern felszerelését kérik, amelyre nincs anyagi lehetőségünk, ugyanakkor más megyékben nem tapasztaltam ezt a szintű ellenőrzést” – idézte Böjte Csabát a Hargita Megyei Tanács közleménye.

A ferences szerzetes arra is kitért, hogy az iskolai tananyag elsajátítása mellett fontosnak tartja, hogy a háztartásba is bevonják a gyerekeket, a hátrányos helyzetből érkezők megtanuljanak ételt készíteni, a házat kitakarítani, hiszen ezekre otthon nagyrészt nincs lehetőségük. „Ezért ragaszkodunk ahhoz (bár anyagilag sokkal egyszerűbb lenne egy nagy központi mosodában a gyermekek ruháit kimosni), hogy a gyermekek a nevelőjükkel tanulják meg saját ruhájukat kimosni, kivasalni, rendbetartani. Ahhoz is ragaszkodunk, hogy a gyermekek az intézetünkben tanuljanak meg bevásárolni, ételt készíteni, önmagukat fenntartani” – mutatott rá a szerzetes.

Hozzátette, hogy eközben a hatóságok arra akarják rávenni őket, hogy az alapítvány „nagy vendéglátó-ipari konyhákat, mosodákat hozzon létre, ahol a gyermekeket vendéglátási normák szerint szakképzett szakácsok ellátják”. „Ne kérjenek olyant, amit a törvény sem kér” – jelentette ki az atya.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök azt kérte az ellenőrző szervektől, hogy kezeljék jóindulattal a kérdést, hiszen a legfontosabb a gyerekek védelme. „Böjte Csaba a munkáját szeretné végezni, ebben pedig nem akadályozni, hanem a több munka, kevesebb cirkusz jegyében segíteni kellene tevékenységét” – hangsúlyozta az ülésen a tanácselnök, szorgalmazva, hogy a más megyében lévő központokba is látogassanak el a hatóságok.

Böjte Csaba a találkozón további problémaként a gondozásba vétellel együtt járó papírmunkát említette, mellyel elmondása szerint sokszor hónapok telnek el. Úgy vélte, ez hosszú idő ahhoz mérve, hogy sokszor veszélyben lévő gyereken kell segíteniük. Mint mondta, vannak olyan gyerekek, akiknek még ősszel kérték a befogadását, de a hatóságok határozott kérésére az állami szervekhez irányították őket. Döntés azonban azóta sem született ügyükben, így a gyerekek továbbra is veszélyeztetett környezetben vannak, nem járnak iskolába.

„Úgy érezzük, hogy a gyermekvédelem hasonló a vízben fuldokló ember kimentéséhez. Ha valaki bajban van, azonnal kell segíteni. A fuldokló ember kimentését sem lehet bürokratikus döntések végeredményeként végezni” – jelentette ki Böjte Csaba.

A ferences szerzetes emlékeztetett, hogy a Szent Ferenc Alapítvány közel 23 éves tevékenysége alatt több mint 3000 gyerek érte el a felnőttkort a gondozásukban, többen már családot alapítottak.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Ibolya 2017.03.11 19:30:37
Miért kell minden EMBERI kezdeményezést -főként mert gyerekekről van szó- ellehetetleniteni ,mindenféle agyafurt módon.Nem arról van szó ,hogy az állami szervek nem képesek gondoskodni ezekről a gyerekekről ,és hát akkor miért éppen a magyar szerzetes legyen ennek a kitüntetettje ? Minden szavával egyetértek Böjte Csaba tesvérrel ,ami a gyerekek ÉLETRE való nevelését elmondott és képvisel. Valóban szerencsésebb lenne azon szorgoskodni a hatóságoknak hogy kövessék Csaba testvér egyedi példáját.és nem mondvacsinált okokat keresni zaklatni Őt. Szégyen ,szégyen,szégyen !!!!!!
Tündérke 2017.03.08 09:49:14
'Csendesedjünk el, és kérjük döntésünkre Isten áldását. Hiszek a szeretet végső győzelmében!...' Csaba testvér

És igyekezzünk a lelkünkből szólni ne pedig haragból és mérgességből.
Kellner Judit 2017.03.08 09:34:17
Még hány bőrt akarnak lehúzni Csaba testvérről? A legtöbb ház valóban romokból épült ahol semmi nem volt, se ablakok se egy tűzhely. Csak az tudja elképzelni hogy a házvezetők, a nevelők és Csaba testvér is min mennek keresztül hogy ezek a házak megálljanak a saját lábukon és végre igazán megpihenhetnének a sok nyomás és készenlét alól hogy zavartalanul megteremthetik azt a miliőt ahol mindenkinek jó. Akik csak hetekre látogatnak el mit sem látnak abból a folyamatos embert próbáló feladatból ami a házaknál folyik. Bárcsak az ítélkezés helyett feltenné magának mindenki a kérdést ki lenne képes nem csak 1-2 hétig, a nap 24 órájában ennyi gyereket egyedül nevelni évekig. Mi nemesebb feladat tartani egy gyermekben a lelket hogy higyjen szeressen, bizzon, és mi lenne nemesebb azok mellé állni akik őket nevelik hogy ne terheljék agyon őket és tudjanak még miből adni. Mert ezek a pici csodák Erdély új generációja, azt kapjuk tőlük amit a szemünkben látnak visszatükröződni magukról...
dioszegi imre 2017.03.08 00:13:51
Ezek a szemetek mingyart a magyarsag elen fordulnak csuf tudatlan szorostalpu bocskorosok.

Kovacs lajos 2017.03.07 20:17:04
Mindentlátó te az alapitványnál nötél fel? én igen tehát ne mondj ojant amiröl nem tudsz inkáb foglalkoz a saját dolgodal még a saját nevedet se irtad ki akor kinek van takargatni valoja mondassz valamit hogy felhivd magadra a figyelmet ilyenek a figyelemre vágyok ha te valamit feltudsz mutatni akor beszélj
Székely betyár 2017.03.07 19:59:26
Ásd el magad mindentlátó! Ne ítélj mert te magad is megitéltetsz!
Mindentlátó 2017.03.07 16:47:29
Ha tiszteséges lenne, akkor mitől fél ? Ha meg visszaél a pénzbeszedésekkel és nem arra fordítja, amire adták, akkor számoljon be róla.
Aki nem hiszi a problémát, az költözzön be csak 2 hétre a kis alapítványi házaiba és rá fog jönni, hogy nagy problémák vannak csabatesóval.
remete balatoni 2017.03.07 11:28:43
Nem vagyok optimista a vizsgálatok kimenetelét illetően! Csaba testvért támogatnám akár a béke Nobel díjra, meg is tettem. Abban nem vagyok optimista, hogy ahol a világon hatósági vizsgálatra beteszik a lábukat, ott nem fordulhat elő, hogy valamit ne találjanak. Sajnos ez így van és marad is. Ha nincs semmi kifogásolni való,majd csinálnak. Kizárólag az emberi jóindulat számíthatna ezekben az esetekben. Itt, Európa közepén,milyen gigászi terhektől mentesítik a román államot azzal Csaba testvér és önzetlen munkatársai, hogy a gyerekeket felkarolják immár közel 23 éve!
Gálóci Imre 2017.03.07 09:51:39
Egyszerűen NEM értem,miért vegzálják Böjte Csaba atyát,amikor sok-sok gyereket ellát,oktat,jóra nevel,csak szépet és jót lehet hallani az áldozatos munkájáról!Ezek a gyerekek nélküle talán régen elvesztek volna,de Ő legjobb tudása szerint, bízva a Jóistenben igyekszik ellátni ŐKET !
Márton Etelka 2017.03.07 08:14:44
Elszomorít, felháborít a hatóságok hozzáállása az ilyen és hasonló ügyekhez. Úgy gondolom, a kákán is csomót keresnek. A' helyett, hogy ellenőrizgetnek, inkább nyújtsanak anyagi és erkölcsi támogatást ennek a nagyszerű embernek, az önzetlen munkájához. Undorító, amit művelnek, főként a magyar megyékben ( zászló, anyanyelv-használat stb.)! Szégyelljék magukat!
Erika 2017.03.06 23:59:24
Hát ez várható volt.Csoda már az is,hogy eddig nem szúrt szemet nekik. Mert az Románia.Igy adóztatják a jótékonykodó államokat.Na kérem ezt tessenek az Európai uniós bizottság elé vinni,de sürgőssen.zégyen,gyalázat!!!
dr Kalotay Eszter 2017.03.06 23:52:14
Mi fontosabb a gyerekek életben maradása vagy az, hogy bizonyos bürokratáknak eleget tegyenek?????? 9. évem az alapítványnál mint önkéntes Ausztráliát hagytam magam mögött ezért, megáll az ész ezektöl a követelésektől , ezek a hivatalos egyének gondolkoznak is néha ??????
annacska 2017.03.06 21:43:55
Azt gondolom nézzünk szét, megyénként, különösen délen, találunk-e legalább 10 olyan állami gyerekelhelyező központot, amilyet a Szt. Ferenc alapítványnál kerestetnek!!!
Torjai Anna 2017.03.06 17:10:51
Mivel segítette a hatóság a gyermekintézmények működését ?.. semmivel, nahát akkor azt vizsgálja, máshoz nincs köze !!!
Viktor950 2017.03.06 16:46:10
Borboly Csaba sepregessen a sajat haza tajan es csak annyit foglalkozzon a Szent Ferenc Alapitvannyal amenyi segitseget adott nekik az ,,Evek soran'.........
Marcsi943 2017.03.05 16:51:39
A hatoságok a tolvajokat,gazembereket keressék ne ezt a nehéz nemes feladatot amit Csaba testvér felvállalt még jobban nehezitsék.Szeretném ha egyetlen embert ebben az országban megtudnának emliteni aki ennyit tett a gyerekekért nemzetiségre való tekintet nélkül.Az eredmények maguktol beszélnek és hol az RMDSZ magas vezetösége hogy ilyenkor hallgat,majd ha szavazni kell akkor felszolal.Nobel dijra kellenne javasolni nem ellenörizni URAIM!!!!Szégyen amit csinálnak alávaló szégyen
balázs erzsébet 2017.03.04 15:18:49
A hatósági szervek tünjenek el az ilyen intézmények háza tájáról,ne keressék a kákán a csomót,engedjék ezt a szép ,nemes munkát működni.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek