rmdsz 1
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

HELYISMERETI VÁNDORISKOLA MÁRAMAROSBAN

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megújult köntösben jelentkezett idén az immár hagyományos Nagybányai Történelem Vetélkedő, melynek döntőjére 2016. október 11-14. között került sor, idéntől helyismereti vándoriskola formájában. A cél továbbra sem változott: a máramarosi magyar közösségek bemutatása, illetve a szűkebb környezet fiatalokkal való megismertetése mellett, a helyi magyar hagyományok bemutatására és - lehetőség szerinti - megélésére helyeződik a hangsúly. Az öt, döntőbe jutott csapat Nagybányát, Máramarosszigetet, Szamosardót, Koltó-Katalint és Hosszúmezőt képviselte. A versengést - a támogatók bőkezűségének köszönhetően - ezúttal is komoly nyereményekkel jutalmazhatta a szervező Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület.


A döntő első napján, október 11-én, az öt csapat elsőként Máramarosszigeten, majd Hosszúmezőn mérte össze tudását a helytörténet terén: előbbi helyszínen Hollósy szülőházházát, a Borromeo Szent Károly római katolikus templomot, a református templomot, valamint a helyi holokauszt emlékművet és a Börtönmúzeumot látogatták meg a vetélkedő résztvevői, utóbbi településen pedig a helyi katolikus templomot, a Dembrovszky Imre labdarúgó tiszteletére állított szobrot, az Öt Királyi Város Emlékművét, a Hősök Obeliszkjét, illetve – kuriózumként – a helyi vasútállomást látogatták meg. Október 13-án, Nagybányán volt a sor. A vetélkedőnek a Németh László Elméleti Líceum adott helyet, ahol a nagybányai csapat várostörténeti bemutatóval hangolta rá a csapatokat az aznapi teendőkre. Ezt követően, városnéző körútra hívták a vendégcsapatokat, ellátogatva a Mészárosok bástyájához, a felújított Cinteremhez és a Régi Főtérre. Innen, az óvárosi református templomot érintve, a nagybányai várfalmaradványhoz, a pénzverdéhez látogattunk, amit visszaúton, a katolikus temetőbeli képzőművészek Pantheonja követett. Késő délután, sor került a Líceum Schönherr Gyula termében, a csapatok írásbeli vetélkedőjére. 14-én, a korai órákban folytattuk a versengést: Koltó-Katalin, illetve Szamosardó következett. Előbbi helyszínen – a Petőfi Sándor Gimnáziumban videóvetítéssel ismertették a település történetét. Majd körsétával megszemlélték - Kádár Helén szakavatott idegenvezetése mellett - a híres Teleki-kastélyt, a Petőfi és Szendrei Júlia párosszobrát, a szoborparkot, Petőfi híres kőasztalát, a nevezetes Somfa „utódjával”, a Világháborús Hősök Emlékművét, és a Telekiek síremlékét. De a tisztavizű Vajda-forrást is felkeresték a résztvevők. Koltóról Szamosardóra utaztunk, ahol a Szőlőhegyről szemléltük meg a tájat, aztán a református templomot látogattuk meg, ahol Tóbiás Tibor lelkipásztor fogadta a csapatokat. Innen a görög katolikus fatemplomhoz látogattunk, majd a Kós Károly Általános Iskola ebédlőjében - kellemetes falatok után - a házigazda csapat megtartotta település-bemutatóját. Ebből – többek között – megtudhattuk, hogy Ardóban, egyedi szokásként, az esküvők alkalmával, az ifjú párnak – botokra - pattogatott kukoricát fűznek, nem ritkán őket is ily módon „díszítve fel” – ez az úgynevezett „kokas-fűzés”! Bemutatásra került az ardói női- és férfi népviselet is: a lányok-asszonyok inget, kötényt (kötőt), szoknyát és (kis- és nagy) pendelyt, a hajukban pedig pántlikát viselnek. A férfi-fiú viselet ingből, posztónadrágból, pitykés lajbiból, csizmából és árvalányhajas kalapból áll – az árvalányhaj beszerzése – a régi időkben – a legény szíve választottjának feladata volt.

Végezetül, lezajlott az utolsó megmérettetés. Mind az öt döntős csapat kiváló teljesítményt nyújtott. Első helyezést ért el Nagybánya csapata, melynek tagjai: Mezey Kinga, Farczki Dóra, Kaszta Tamás, Vass Réka és Vig Renée. Nyereményük – az értékes szakfolyóirat-csomagok mellett – 500 lejes pénzjutalom és részvételi lehetőség a Rákóczi Szövetség által szervezett, budapesti „Gloria Victis” ’56-os rendezvényen. Második helyezett lett a Szamosardót képviselő csapat: Tóth-Pál Ildikó, Fóris Barbara, Vicsai Mária, Demeter Hanna és Mátyás Dalma. Jutalmuk, a szakfolyóiratok mellett, 350 lej. Harmadik lett Tar Gerhárt, Bobolog Klára, Szőlősi Balázs, Kert Imola és Bencze-Kádár Berta, a koltói csapat képviseletében. A szakfolyóiratok mellett, 200 lejjel gazdagodtak.

A 2016. július 1-én útjára indított, és október 14-én véget ért „Helyismereti vándoriskola Máramarosban” elnevezésű programunk fő támogatói: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Electro Sistem. További támogatóink: Vánk Sándor, Dienes Áron és a koltói Erika Panzió.

A Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület legfőbb célja, a jövőre nézve is, az ifjúság tanítása és nevelése - a megörökölt hagyományok és értékrend szellemében.

                                                                                                                                                      Szika és Nagy-Jenei

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek