no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hogyan tovább?

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A mai aktív pedagógusok java része nem is sejti, hogyan fogadtak engem 1964-ben, amikor Szinérváraljára kerültem:


Elkéstél, mondták egyesek, mert már 2 éve elkezdõdött a magyar tagozat felszámolása. Az I-IV. osztály a római katolikus iskola épületében tanult, de a magyar tagozatnak már csak két tanítónõje volt, szimultán tanították az I-III, illetve a II-IV. osztályt.

Megdöbbentett, s elhatároztam, hogy mindent elkövetek a magyar iskola visszaállítása érdekében. Hála Istennek sikerült. Elõször Vendlinger Mária, majd Szilágyi Erzsébet is külön magyar osztályt kapott. Ez az isteni gondviselés, mondottam magamban, amikor 1975. szeptember 14-én Nagybányáról hoztam a 4. magyar tanítói kinevezést. Bizony sokszor farkasszemet néztem az akkori fõtanfelügyelõvel, de nem adtam fel, inaszakadtig harcoltam.

Most megint gond van a magyar iskolás gyermekek létszámával. Vajon gondol-e valaki arra, hogy a 81 éves Béla bácsi nyomába lépjen?

Emlékszem, hogy nyaranta végigjártam azokat a családokat, akik gyermeke magyar iskolába iratkozhatott. A legtöbben rám hallgattak, de olyan is volt, aki azt mondta, hogy fiam a románba, lányom a magyarba megy, mert a fakanálhoz az is elég.

Szilágyi Béla 

(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Gorzo( Sandor ) Zita 2017.03.13 22:30:23
Mely koszonettel es halaval tartozunk Bela bacsinak es mindazoknak akik ezt a harcot vegigharcoltak , Isten aldja meg es orizze meg egeszsegben, szeretetben, boldogsagban!


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek