no
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hol tartunk? A Németh László Elméleti Líceum Híd utcai épületéről

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Legutóbb március 20-án közöltünk nyilvánosan bizakodó hírt arról, hogy „Megkezdődnek a felújítási munkálatok a Híd utcai épületben”. Azóta a két időpont közötti négy hónapot ugyanis annak a körülményes engedélyeztetési folyamatnak az elhúzódása töltötte ki, amely újabb és újabb kihívások elé állította a tervezőket. A munkálatok megkezdése előtt szükség van egészségügyi, tűzvédelmi, műemlékvédelmi, stb. engedélyek beszerzésére. A közintézmények működési engedélyeinek beszerzése olyan EU-s normák teljesítéséhez van kötve, amelyek sokszori újratervezést igényeltek.


Az első látásra bosszantó és túlzó, de józanul belátva mégiscsak a gyermekek biztonságát és a minőségi oktatást, ellátást szolgáló előírások szerint készültek el a legutolsó tervek: a napközis gyermekeknek az épületben működő saját konyhánkban fogunk főzni, az óvodásokra ápolónő felügyel, külön gondot fordítottak az élelmiszerek szakszerű tárolására és előkészítésére, a higiénikus mosogatásra, a személyzet öltözőire, taneszköz-raktárakra, biztonságos és esztétikus be- és kijáratokra, az óvoda területének az iskolától való elkülönítésére, hangszigetelésre, biztonsági berendezésekre. A tantermek és csoporttermek mellett természetesen helyet kapott az épületben a korábbi elképzeléseknek megfelelően a tornaterem öltözőkkel, a díszterem, a könyvtár is. Az, hogy a felújítás során semmilyen kompromisszumot nem lehet kötni, ami a minőség rovására menne, nagyon megnyugtató a gyermekek szempontjából. Az azonban, hogy az engedélyek az eredeti elképzelésekhez viszonyítva sokkal több feladat elé állítják a felújítókat, megnöveli az építkezés költségeit, és tovább tolja az átadás időpontját. 


Az így kialakult helyzet ezt eredményezi: 


1. az épület tulajdonosa (Óvárosi Református Gyülekezet) és fenntartója (Önkormányzat) további forrásokat keres a felújításokra, és folytatja a munkálatokat. 


2. az épület felújítói (Önkormányzat) továbbra is küzdenek a szükséges dokumentumok, engedélyek beszerzéséért, felügyelik a munkálatok hatékonyságát.


3. az iskolának (jelenlegi épület és adminisztráció) az a feladata, hogy szűkös anyagi forrásait átirányítsa a javítási munkálatokra, berendezésekre. De ennél sokkal nagyobb kihívás számunkra az, hogy felelős döntést hozzunk arról, hogy ebben az ideiglenes helyzetben hogyan tudjuk a lehető legjobban megszervezni az oktatást. Ragaszkodunk hozzá, hogy az intézményi átszervezés (a Petre Dulfu Általános Iskola magyar tagozata, az Eminescu Napközi magyar csoportja, a 8-as Napközi magyar csoportja, a 25-ös óvodában működő Waldorf-csoport és a 12-es Óvoda magyar csoportja a Németh László Elméleti Líceum intézményi keretei között működjön) érvényes maradjon, ez mindenképp előrelépés, az épülettől függetlenül. Annak a döntésnek, hogy hol történjen az oktatás, egyetlen szempontja volt: ott, ahol a lehetőségekhez képest a legjobb körülményeket tudjuk nyújtani a gyermekek számára.

Ezért az építkezés idejére 


• az elemi osztályok a Németh László Elméleti Líceumba költöznek, ahol négy frissen festett tantermet rendezünk be az igényeiknek megfelelően azokkal a bútorokkal és felszerelésekkel, amelyeket majd magukkal visznek a Híd utcai épületbe. 


• az óvodások nem költöznek el régi helyükről, hiszen számukra ott vannak jobb körülmények az épület teljes átadásáig. 


Az így kialakult helyzetben legnagyobb szükségünk a szülök megértésére és támogatására van, arra, hogy továbbra is megbízzanak egy olyan intézményben, amely fejlődni kíván, és felelősen vállalja azokat a nehézségeket, amelyeket az ideiglenesség okoz egészen addig, amíg fenntartói befejezik az épület felújítását. A cél továbbra is az, hogy megfelelő otthont tudjunk nyújtani azoknak a gyermekeknek, akik anyanyelvükön kívánnak tanulni. 


Váradi Izabella

igazgató

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Váradi Izabella 2014.08.11 09:32:00
Kedves Sándor,
magam is várom a helyzet rendeződését. A mi szerepünk akkor kezdődik igazán, amikor a komolyabb munkálatok már készen vannak. A 'mikor' tehát nem tőlünk függ. A mi dolgunk most valóban az, hogy az átmeneti időszakot élhetővé tegyük. Második kérdésére megoldási javaslatként azt tudom mondani, szervezzünk iskolakezdés után egy szülői értekezletet az elemi osztályok számára, lássuk, van-e erre több szülőnek is igénye, és ennek függvényében tudunk megoldást találni. Az iskolának sajnos nincs saját mikrobusza, de biztos vagyok benne, hogy valamilyen (civil) megoldást találunk a problémára.
Sandor 2014.08.08 14:51:27
Tisztelt Igazgató Asszony!
Hogyan látja, mikorra rendeződhet a helyzet?
Van rá esély, hogy az átmeneti helyzetben az elemista gyermekek, akik a Híd utca környékén élnek, valamilyen szervezett formában juthassanak el a Líceumhoz? (microbusz?)
Köszönettel eddigi fáradozásaiért, és sok erőt, kitartást kívánva


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek