no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hollósy tábor

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nyolcadik éve folyamatosan szerveznek Máramarosszigeten szórványtánctábort, idén augusztus 4-15 között zajlott a rendezvény a Hollósy Magyar Házban. A 90-es években kórustáborként indult nyári program mára tánctáborrá alakult, melyben a máramarosszigeti szórványban élő gyermekek magyar néptáncot tanulnak.


Eleinte még csak egy hétig tartott, ám négy évvel ezelőtt annyira sokan jelentkeztek, hogy két hetesre kellett bővíteni a programot, így lehetőség volt a korosztályokat is különválasztani. Első héten a negyedik osztálynál nagyobb gyermekek vettek részt, második héten pedig az óvodások és kisiskolások. A nagyok idén szatmári és mezőségi néptáncokat tanultak, a szünetekben pedig kézműveskedtek. Külön öröm volt tapasztalni, hogy a tavalyhoz képest a nagyoknál megkétszereződött, míg a kicsiknél megháromszorozódott a létszám, így összesen több mint hatvanan vettek részt. Ez meglehetősen jó arány ahhoz képest, hogy Máramarosszigeten alig 13 százalékban élnek magyarok. A kicsik moldvai, felcsíki valamint dunántúli táncokkal ismerkedhettek meg, ezenkívül kézműveskedtek. Harmadik éve furulyaoktatás is zajlik a máramarosszigeti táborban. Az idei év attól is különleges volt, hogy néhány olyan magyar gyermek is eljött a táborba, akik már alig beszélik az anyanyelvüket. Ez feltehetően annak tudható be, hogy ők vegyes házasságból születtek. Az egy hét  alatt sikerült néhány népdalt és szófordulatot elsajátítaniuk, ami biztató jel lehet a jövőre nézve. A közösségépítő jellegén túl a tábornak köszönhetően az elmúlt évben megalakult a SZIGET Táncegyüttes Turi Zsófia és Lovász Dénes budapesti oktatók vezetésével, amely tavaly már a Nagybányai Magyar Napokon is fellépett. A tánctanítás pedig folytatódik év közben is, szüreti, karácsonyi, farsangi valamint locsoló táncházak is lesznek.

            A máramarosszigeti Hollósy Ház az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által elsők között elindított romániai Magyar Házak egyike. Az intézmény 1997-ben nyílt meg, ebben ma már szinte csak gyermek és ifjúsági programok vannak. Az idei év egyik teljesítménye, hogy alakulóban van egy cserkészcsapat is. A szórvány tánctábort a Bethlen Gábor Alap és a Kárpátikum Közhasznú Alapítvány támogatta.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek