k rmdsz
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hongkong lehet a második Tienanmen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hetek óta forrnak az indulatok Hongkongban, ahol több tízezer demokráciapárti tüntető követel valós választási jogot. A demonstrálók elszántabbak, mint valaha, és lélegzetvisszafojtva készülnek a szerdán következő munkaszüneti napra, amikor az eddiginél is nagyobb tömeg vonulhat utcára.


Több száz színes esernyő nyílt ki hirtelen a háborús övezethez hasonlító hongkongi utcákon, ám eső helyett könnygázzal szemben kellett védekezni, a város története során harmadszor. „A könnygáz talán képes szétverni a békés tömeget, de ha megríkatják az embert, és a könnyek a szívekből jönnek, lehet-e tovább kormányozni?", tette fel a költői kérdést egy tüntető a The New York Times helyszíni tudósítójának.

Az erőszaktól sem mentes demokráciapárti tüntetés csúcspontja után a hét elejére már csökkent a feszültség, a több tízezres tömeg ellen kirendelt rohamrendőröket is visszavonták, ám így is sok bank és iskola maradt zárva. A főként diákokból és az Occupy Central (Foglald el a központot!) mozgalom tagjaiból álló tömeg azonban elszántabb, mint valaha, és a hatósági brutalitás ellenére – vagy pont azért –, kitartott követelése mellett: valódi demokráciát, jelen esetben valódi választásokat akar.

Félhetnek az elégedetlenség átterjedésétől

A szikra akkor lobbant be, amikor augusztus végén az „egy ország, két rendszer" elve szerint működő Hongkong választási rendszerének reformjáról döntöttek Pekingben. Ám a „reformintézkedés" nem tévesztett meg senkit: hiába választhatják meg 2017-ben maguk a polgárok a kormányzójukat, a jelölteket előzetesen egy választási bizottság szűri meg. Az 1997-ig brit fennhatóság alá tartozó, attól kezdve bizonyos autonómiát élvező, ám a Kínai Népköztársaság különleges közigazgatású régiójaként működő város lakói egyértelművé tették: nem kell nekik a megrágott falat.

A pénzügyi negyed mellett több városrészt is megbénító tüntetők elszántsága töretlennek tűnik, ám az igazi kérdés a pekingi rezsim reakció­ja. Leung Csun-jing hongkongi kormányzó hangsúlyozta, a szóbeszéddel ellentétben a hadsereg nem fog beavatkozni. Ám a kínai vezetést hidegzuhanyként érte az emberek dühe és kitartása, és tart attól, hogy a tüntetések esetleg átterjednek a szárazföldi Kínára.

Az erőszak az utolsó opció

„Peking valószínűleg megpróbálja majd aktivizálni a hozzá hű, idősebb, konzervatív generációt, hogy kezdjenek ellenkampányba és befolyásolják a közvéleményt" – véli Ho-fung Hung, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem oktatója, aki elképzelhetőnek tartja: a pekingi vezetés feláldozza a sokat kritizált kormányzót. „Peking szempontjából ez ugyan presztízsveszteséget jelent, hiszen úgy tűnhet, hogy enged a nyomásnak, de ugyanakkor sok tüntető már ezt is győzelemként fogná fel" – mutat rá a szakértő, aki nem zár ki egy, az 1989. júniusi, Tienanmen téri vérengzéshez hasonló forgatókönyvet sem.

Hung hangsúlyozza, biztos, hogy a kínai vezetés csak utolsó opcióként nyúl erőszakhoz. „Ez kétségkívül gyorsan véget vetne a tüntetéssorozatnak, de minden képzeletet felülmúlóan eszkalálódna a helyzet, és Pekingnek nagyon magas árat kellene ezért fizetnie az elkövetkező években", véli a szociológus. Az emberek jó része ugyanis minden, Pekingbe vetett bizalmát elvesztette, és még a mérsékeltek között is sokan érzik úgy, az emberek joggal tüntetnek.

A hongkongi South China Morning Post által készített szeptemberi közvélemény-kutatás szerint az emberek 48 százaléka van a választási törvény Peking által kínált reformja ellen, ám a hétvégi rendőri fellépést sokak arculcsapásként élték meg.

nol.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Súlyos kölcsönök magánszemélyek között Helló Egy nemzetközi pénzügyi intézmény (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek