k rmdsz
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Idén nyáron is zsugorodott az északi-sarki jégtakaró

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az idei nyáron mintegy ötmillió négyzetkilométeresre zsugorodott az Északi-sark jege.


Ez ugyan nem éri el a 2007-ben és a 2012-ben mért mélypontot, de tovább erősíti az évek óta tartó hanyatló tendenciát - mondta el Marcel Nicolaus, a németországi Bremerhavenben lévő Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet (AWI) munkatársa kedden.

Az 1980-as években nyaranta még nyolcmillió négyzetkilométeres jégtakaró fedte az Északi-sarkot.

Az Antarktiszon ezzel párhuzamosan ellentétes tendencia figyelhető meg: itt a téli jégtakaró az AWI adatai szerint húszmillió négyzetkilométeresre növekedett. Ezzel túl is szárnyalja a 2013-ban mért értéket, amely az elmúlt 30 év legmagasabbja volt.

Nicolaus szerint ennek hátterében a megváltozott széláramlatok és az olvadékvíz emelkedése áll, utóbbi jelentősen befolyásolja a jégképződést. Az antarktiszi jégtakaró peremén az olvadékvíz a tengeri jég gyarapodásához vezet.

hiradó.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek