rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ifjúsági kirándulás - beszámoló

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Március 21. és 24. között ifjúsági kiránduláson vehettek részt a nagybányai, misztótfalusi és magyarberkeszi fiatalok.


Az első úticél Budapest volt, ahol körülnéztünk a Hősök terén, ellátogattunk a Halászbástyához, ahonnan beláttuk szinte az egész várost és a Parlamentet, illetve bementünk a Mátyás-templomba. 

Második nap bejártuk Bécs történelmi központját: betekinthettünk a 12. században épült Szent-István Székesegyházba és az Ágoston-rendiek templomába, ahol Wittelsbach Erzsébet, közismert nevén Sissi hercegnő 1854-ben házasságot kötött Ferenc József osztrák császárral. 

A harmadik nap Prága történelmi negyedében jártunk, ami Prága egyik ősi erőssége és egyben legrégebben lakott része, Európa legnagyobb várkomplexuma, ami a Guinness Rekordok Könyve szerint a „világ legnagyobb ősi vára”. Lenyűgözött minket a Szent Vitus-Székesegyház pompája, mely a cseh királyok nyughelyéül szolgál. Mivel e székesegyház építése a 14. századtól egész a 19. századig kiterjedt, ezért nem egységes stílusú, fellelhetők benne a gótikus, neogót stílusjegyek, de találhatunk reneszánsz, barokk és román jegyeket is. Külön nevezetességnek számított a román stílusú Szent György Bazilika, melyet 920-ban építettek. A prágai várban volt a cseh államfő rezidenciája is, amit nem tekinthettünk meg, mivel csupán nemzeti ünnepeken látogatható. Végezetül pedig a Díszudvar előtt megnéztük az őrségváltást, mely nagy népszerűségnek örvend a túristák körében. 

Vasárnap, utolsó megállónk Pozsony volt. Ökumenikus misén vettünk részt a pozsonyi Szent József templomban, hálát adtunk e csodálatos hétvégéért, amelyet együtt tölthettünk. Igét hirdetett Szmutku Róbert a nagybányai Krisztus-Király plébánia lelkésze. Ezt követően egy rövid sétát tettünk a központban: szemügyre vettük Európa legkisebb főterét, megnéztük a poszonyi Nemzeti Színházat, mely nagyban hasonlít a kolozsvári Nemzeti Operához (régi magyar operához).

Tartalmas kirándulásban és feledhetetlen élményekben volt részünk. Megpróbáltunk minél több érdekességre felfigyelni, mivel nem minden nap adatik ilyen alkalom, hogy egyszerre négy fővárosba is ellátogathassunk. 

Ezennel megszeretném köszönni saját magam és társaim nevében is vezetőinknek: Szmutku Róbert a nagybányai Szentháromság templom esperesének, Orbán Dánielnek a Misztótfalusi Református Egyházközség lelkészének, illetve Kovács Péter Zoltán magyarberkeszi lelkipásztornak, hogy vigyáztak ránk és kísértek az úton. Az ifjúsági kirándulás a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósult meg. Hálásak vagyunk támogatónknak, és bízunk a további együttműködés sikerében.

 Fodor Orsolya, egyetemi hallgató

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek