no
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

II. Rákóczi Ferencre emlékezve

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Június 5-én, ünnepélyes keretek között ért véget a 18. Nagybányai Történelem Vetélkedő, melynek díjkiosztójára a fernezelyi Szent Erzsébet templomban került sor. Négy máramarosi iskola 27 diákja volt értékes díjakkal jutalmazva. A vetélkedő idei témája II. Rákóczi Ferenc, a Nagyságos Fejedelem.


Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke javaslatára, a magyar Országgyűlés a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította, abból az apropóból, hogy az 1703-ban kirobbant szabadságharc vezetőjét 315 évvel ezelőtt, 1704. július 8-án, a gyulafehérvári országgyűlésen, erdélyi fejedelemmé választották. A javaslattevő Lomnici érvelése szerint: „Több határon túli magyar közösség szempontjából is különös jelentőségű lehet, ha Rákóczi Ferenc emlékévévé nyilvánítják 2019-et.” A Kárpát-medence számos településén emlékeztek meg a Nagyságos Fejedelemről.

Ehhez a minden magyart átfogó kezdeményezéshez csatlakozott egyesületünk is, igénybe véve a Nagybányai Rákóczi Diákszövetség segítségét, ami nyertes pályázattal járult hozzá a vetélkedő zökkenőmentes lebonyolításához. Így fő támogatónk a Rákóczi Szövetség lett, további támogatóink: Vánk Sándor, Sárközi István, Dienes Áron, Kolozsi Rudolf és egy önmagát megnevezni nem kívánó lelkes hozzájáruló. Mindnyájuknak köszönettel tartozunk, hogy méltóképpen rangos vetélkedőt szervezhettünk. Máramaros megye öt iskolájából, a szinérváraljai Alexiu Berinde Szakképző Líceum, a koltói Petőfi Sándor Általános Iskola, a szamosardói Kós Károly Általános Iskola, a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum és a nagybányai Németh László Elméleti Líceum 135 diákja iratkozott fel a versenyre. A csapatok három korosztályban mérték össze a tudásukat háromfős csapatokban. Felkészítésüket hat tanítónő és négy, kisebbségi történetet oktató tanár vállalta. A vetélkedő döntőjére 2019. május 23-án került sor három versenyközpontban, a nagybányai Németh László Elméleti Líceumban, a szamosardói Kós Károly Általános Iskolában és a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceumban. Itt kell megköszönnünk a verseny helyszíneit biztosító igazgatóknak és a versenyt lebonyolító négy önkéntesünknek, hogy támogatták kezdeményezésünket.

A következőkben álljon itt a kiváló eredményekkel büszkélkedő vetélkedő csapatok sora. Az 1-4. osztályosok korosztályának helyezettjei: I. díjat nyert a Kós Károly Ált. Iskola Aphrodité csapata (Nagy-Moni Beatrix, Erdei Andrea, Miklós Márk), II. díjas a Németh László El. Líceum Bujdosók csapata (Csendes Ildikó, Pusztai Petra, Hegedüs Péter), III. díjas lett a Leőwey Klára El. Líceum Töri kutatók csapata (Dolha Noel és Fekete Ádám). Az 5-8. osztályosok díjazottjai: I. helyezést ért el a Németh László El. Líceum Kurucok csapata (Lapohos Boglárka, Vicsai Barbara, Nagy Brandon), II. díjat szerzett a Petőfi Sándor Ált. Iskola Libertás csapata (Tar Noémi, Turuczkó Gergő, Incze Sofia), III. helyezett lett a Kós Károly Ált. Iskola Történelem kutatók csapata (Nagy Henrietta, Varga Daniela, Nagy Petra). A középiskolások vetélkedőjére csupán „némethlászlós” diákok jelentkeztek, így közülük került ki az első három. I. helyezést ért el a Sólymok csapata (Balázs Udo, Bányai Márk, Precuț Yvette), II. díjas lett az Aranysas csapat (Fuci Anita, Mánc Lóránt, Várdai Erwin), III. helyezést ért el a Pingvinek csapata (Benkő Lilla, Cozma Tamás, Cupsa Róbert).

Minden résztvevő tanár és diák emléklappal, a győztes csapatok díszes oklevéllel, könyv- és pénzjutalommal gazdagodtak. A Sólymok csapata, mint már hagyományosan e vetélkedő középiskolás győztesei, a Rákóczi Szövetség támogatásának köszönhetően, budapesti kiránduláson vehetnek részt a Gloria Victis októberi rendezvényén.

A végén álljon itt a vetélkedőre jelentkező diákok felkészítő tanítóinak és tanárainak névsora: Muzsai Melinda (Alexiu Berinde), Balogh Csaba (Petőfi Sándor), Roman Renáta, Balag Ilona, György Gabriella, Kis-Tóth Ilona (Kós Károly), Fekete Anita, Kádár Laura, Kassay Beáta (Leőwey Klára), Móré Éva, Nagy-Jenei Zoltán (Németh László).

A Rákóczi-emlékév kapcsán, a lezajlott vetélkedő mottójával üzenjük, hogy nem romantikus nosztalgiázás a hit, haza, hagyomány fogalmaiba zárt értékrend szemlélése, hanem - a jövőnk érdekében – kötelező fogalmi „szentháromság”.

„Üzenem a jövőbeli gyermek nemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit! Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne!” (II. Rákóczi Ferenc).

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek