rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

IN MEMORIAM KORMOS SÁNDOR

| Vélemények 3 | Nyomtatom | A+ | A-

A nagybányai magyarság, Felsőbánya és általában környékünk mindenki által jól ismert, jelenkori kultúránk, egyházi életünk és főleg rádió- és televíziós műsoraink volt szerkesztőjétől és bemondójától KORMOS SÁNDORTÓL.


Sanyi bácsi szép kort élt meg. Kilencven évét töltötte néhány nappal előbb, amikor itthagyott minket és elment megpihenni. A világ legszerényebb, gondokkal, terhekkel teli életét élte és hordozta keresztjét, melyet kapott és ami nem mindig hiányzott volna neki. Nagy tudású ember, művelt, sokoldalú, dolgos egyéniség volt. Aki ismerte tudta róla, hogy ifjú korától kezdve a fiatalság oktatójaként, sportos, kultúrált életet élt. Sokan kellene példáját kövessék, mert az érvényes lenne a mai világ számára is. Idősebb kora felé ifjúkori szenvedélyének, a rádiónak élhetett, ahol sok embertársához szólhatott, sok embert köszönthetett. Majd jött a TV is, ahol nagy örömmel vette a lehetőséget, melyből azonban egyre inkább ritkultak jelenései. Sok betegség nehéz súlyát viselte és bírta, vitte bajait, és nem panaszkodott.


Szeretett szólni embertársaihoz, nem csak az éter hullámain keresztül, hanem élőben, ünnepek, események alkalmával, vagy a templomi szószék magaslatáról, mert tapasztalata, tudása, intelligenciája megengedte, hallgatóságának végtelen tisztelete pedig bátorította erre.


Az utóbbi évek nehézségei rendkívülien megviselték. Betegsége miatt már rég elment volna, azonban szívóssága, életereje- és szeretete itt tartották a nehéz körülmények között is, amíg az Úr magához szólította, ahol mostmár megpihen.
Nyugodj békében Sanyi bácsi! Emléked legyen áldott!

Sanyi bácsi emlékét idézi a 2012. szeptember 28-án sugárzott TV műsor. Érdemes végignézni, jó szívvel emlékezni Rá.

 

Továbbá itt hallgatható Kormos Sányi bácsi hanganyaga, a cserkészetről:

https://soundcloud.com/lajos-d-vid/kormos-sandor-a-cserkeszetrol

 

(felsobanya.info, facebook.com)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Tibor 2017.02.01 19:54:10
Nagyon szép dolog, hogy a Teleki Ház kitüntette. Sajnos, az eddigi megemlékező hírekben senki nem tért ki erre az aspektusra. Ezek után oda kell tenni ezt a díjat, hogy ez a részlet ne vesszen el. Az utolsó mondata Dávid Lajosnak lényeges. Többet érdemelt volna, de gondolom mivel nem nyalta semelyik ideológiai irányvonalnak a hátsóját, nem tudták a nevét használni saját fényezésre, ezért ki is hagyták mindenből, ami a karrierjét előre vitte volna. Az értelmiség tisztelte, az elit hanyagolta. Így van ma is mindazokkal, akik dolgoznak és nem 'bedolgoznak', akik függetlenül, ámde nem feltétlenül magányos farkasként tevékenykednek. Az ilyen embereknek, ugyanez lesz a sorsa. Sanyi bácsi esete világoson bebizonyította, hogy az értékes emberek, ha nem szolgálnak bizonyos érdekeknek, akkor azt nem merik kiemelni, nem szabad jobban elismerni. Egy ilyen embert kihagyni a közgondolkodásból egyenesen a nemzet öngyilkossága. Ebben a zuhanó folyamatunkban, ahol a közöny látens magyarokká tett, nem tehetjük meg azt, hogy egyszerűen félre toljuk azokat az embereket, akik 'nem hoznak pénzt a konyhára'. Ne kényelmesedjünk el, ne elégedjünk meg a románok barátságával. Dolgozzunk a nemzetünk szinten tartásán, a fejlődést biztosítsuk a széles csapat munkával. Bizonyítsuk magunknak nap mint nap, hogy értékes utódjai vagyunk a mártír életet élt felmenőinknek. Sanyi bácsi nem bántott senkit, arra tanított, hogy mindenkit szeressünk, mindezt magyarként tegyük. Ez legyen mérvadó a gyerekeinknek, a munkatársainknak, a közösségünknek. Sanyi bácsi szellemisége ne hagyjon el bennünket. Nem lépjünk túl rajta, ha már elment közülünk. Profitáljunk szellemi örökségének, tanítsuk tovább a fiatalságot abban a szellemben, melyet közvetített felénk ez a korrekt gondolkodású ember. Ha megtehetném, szobrot állítanék előbb-utóbb neki, de legalább egy fali domborművet. Ha megtehetném, akkor médiaszakkört indítanék az ő nevével. Ha megtehetném, akkor nem hagynám kihűlni emlékét, hanem éltetném, kiemelném és legendás életét példaként mutatnám fel mindenkinek. Kormos Sanyi bácsi… többet érdemelt volna. Isten nyugtassa!
Dávid Lajos 2017.02.01 11:40:37
2010-ben a Teleki Emlékplakett ezüst fokozatával ismertük el önzetlen rádiós és televíziós szerkesztõi tevékenységét, melynek során „a felszínes, tartalom nélküli szórakoztatással szemben igényes tájékoztatást, a terjedõ nyelvi igénytelenséggel szemben szép magyar gondolatokat tudott az éter hullámain keresztül otthonainkba becsempészni” (részlet a laudációból). Mint akkor is elmondtam: tette mindezt egyik napról a másikra tengõdõ kisnyugdíjasként – mégis legtöbbször anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az elismeréssel azt a munkáját is igyekeztünk akkor megköszönni, amit a nagybányai magyar civil szervezetekben végzett (Magányosok Klubja). Isten nyugtassa... többet érdemelt volna.
Bertok S. 2017.01.31 22:19:56
Egy postumus díjat megérdemel Kormos Sándor úr.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek