k rmdsz
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Indul a magyar–román harc a kürtőskalácsért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kürtőskalács mint hagyományos különleges termék uniós bejegyeztetése érdekében lép fel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) – közölte a budapesti szaktárca szerdán az MTI-vel.


A tárca tájékoztatása szerint a bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz. „Erről szakmai párbeszéd zajlik” – közölte a minisztérium. A közlemény szerint az elnevezés uniós bejegyzése érdekében benyújtott kérelem elbírálásának van egy nemzeti szakasza, ezt követően pedig egy két hónapos uniós szakasza.

A folyamat várhatóan nem lesz zökkenőmentes, egy héttel ezelőtt ugyanis Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter a Dacian Cioloş vezette kormány tagjainak parlamenti meghallgatásán bejelentette: a bukaresti hatóságok hagyományos román termékként regisztráltatnák az Európai Unióban a kürtőskalácsot.

A román agrártárca vezetőjének nyilatkozata kapcsán a magyar Földművelésügyi Minisztérium a Krónika megkeresésére a múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által jegyzett oltalom nem földrajzi árujelző, ezáltal nem köthető sem országhoz, sem egy adott néphez. Az FM ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény.

Az FM emlékeztetett, hogy a kürtőskalács kiemelkedő nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről idén januárban. Ezen kívül a sütemény Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjeggyel is rendelkező termék, amely egyedülálló hagyományos előállítási módjában, kiemelkedő jelentőségű történetét és a mai fogyasztói ízlést tekintve. „A termékleírás elfogadásához szükséges egyeztetések már megkezdődtek, ebben minden érdekelt fél, így mind a magyarországi, mind a romániai érintettek részt vehetnek” – közölte a múlt héten a budapesti minisztérium.

Egyébként a kürtőskalács hagyományos román termékként tervezett regisztrációjával kapcsolatban székelyföldi illetékesek nyílt levélben tájékoztatták Achim Irimescut azokról a lépésekről, amelyeket a sütemény európai védettségének elérése ügyében tettek.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, és Grüman Róbert, a több önkormányzat által létrehozott Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke leszögezte: a kürtőskalács „Magyarország területéről származik, és ma is szorosan kötődik a magyar kultúrához".

Megemlítették azt is, hogy a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2014-ben kezdeményezte az édesség hagyományos különleges termékként való bejegyzését az Európai Unióban. A nyílt levél aláírói partnerséget ajánlottak fel a miniszternek a kürtőskalács népszerűsítéséhez.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek