rmdsz 1
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

INSCOP-felmérés: továbbra is fej fej mellett a PSD és a PNL

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Továbbra is nagyon kicsi az eltérés a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága között – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet csütörtökön ismertetett felméréséből.


Az adatok szerint ha most tartanák az európai parlamenti választásokat, a PSD-re szavaznának a legnagyobb, 26,9 százalékos arányban, míg a Klaus Johannis államfőhöz közel álló ellenzéki Nemzeti PNL támogatottságát 26,3 százalékon mérték.

A szintén ellenzéki, Dacian Cioloș volt kormányfő által létrehozott USR-PLUS pártszövetségre a megkérdezettek 15,3 százaléka, a kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, az ALDE-ra 9,3 százalékuk voksolna. Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,1 százalékkal. A március 5-13. időszakban megkérdezett, a május 26-i EP-választásokon biztosan vagy valószínűleg részt vevő romániai választók öt százaléka mondta azt, hogy az RMDSZ jelöltlistájára voksolna. Az INSCOP felmérésének hibahatára három százalék.  

Az MTI emlékeztet: alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be. Elemzők szerint a belpolitikai feszültségek, amelyek a jogállamisághoz és az EU-hoz viszonyulás törésvonala mentén osztják meg a kormányon lévő és ellenzéki pártokat, mozgósító hatást gyakorolhatnak a románságra.

 - a Maszol.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek