k rmdsz
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Interjú Kádár Laurával, a leendő máramarosszigeti előkészítő osztály tanítőnőjével

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Kádár Laura 1971-ben született Máramarosszigeten. 26 éve van a tanítói pályán, ebből az utóbbi 24 évet magyar tagozaton tanított. Jelenleg 19 diákja van a negyedik osztályban, ősztől ő lesz az előkészítő osztályosok tanítónője.


Most már megszokottnak számít, hogy már egészen kicsi kortól versenyszellemben nőnek fel a kisdiákok is. Évente hány ilyen megmérettetésre tudja felkészíteni a tanulókat, illetve milyen díjakkal térnek haza?

Több versenyre is felkészítem a diákjaimat. Ezekből megemlíteném a Csak tiszta forrásból és a Vidám Versek Versmondó Versenye szavalóversenyeket, ahol az egyik évben az egyik kislány második helyezést ért el. Ezenkívül évente két matematika versenyen is részt veszünk, a Năstăsescu versenyről megjegyezném, hogy ott román tagozatos diákokkal is megméretkeznek, és jellemzően jó eredményekkel térnek haza. Egy matematika versenyen egyik évben hat diákom országos viszonylatban maximális ponszámot ért el. Ugyanakkor a közkedvelt Kenguru természetismeret, mese versenyekre is jelentkezni szoktunk, idén pedig a Fürkész helyesírási versenyen az egyik diákom továbbjutott a megyei szakaszra, drukkolunk neki.

 

Pedagógialiag miben érzi magát erősnek?

 

Pedagógus családban születtem, a pedagógiai érzékemet már otthonról magamba szívtam. Úgy érzem, hogy tudok a gyermekek nyelvén beszélni, és mint a mágnes vonzom magamhoz úgy az iskolában, mint más társaságban is.

 

Mivel tudná megszólítani, esetleg meggyőzni azokat a szülőket, akik román iskolába íratnák gyermeküket?

 

Korábban is jártam már beiskolázási körúton, ilyenkor fölvázoltam a szülőknek azt, hogy dupla esélyt adnak a gyermeknek, ha anyanyelvükön is tanulhatnak, és persze, hogy a román nyelvet sem hanyagoljuk. Biztosan állítom, hogy föl lehet tornáztatni a magyar iskolás gyermeket arra a szintre, mint a román tagozatos diákot. Ezt bizonyítja például az is, hogy a román tantárgyversenyen tőlünk az iskolából is vannak továbbjutók a megyei szakaszra, habár több tíz román tagozatos gyermekkel mérték össze tudásukat.

 

Milyen területért felelős az iskolán belül?

 

A sok más kicsi felelősség mellett én felelek a kulturális programokért. Március 15-e, szalagátadás, ballagás programjának zenei részébe rendszerint besegítek. Ez azt jelenti, hogy a dalokat lekottázom, és begyakorolom a diákokkal együtt.

 

Foglalkozik-e az órákon kívül is a diákokkal?

 

A tanórákon kívül folynak elsősorban a felkészülések a tantárgyversenyekre. Ezenkívül van egy gitárcsoportom, ebben nemcsak az osztályom vesz részt, hanem más osztályból is szoktak olyanok csatlakozni, akik szeretnék elsajátítani ennek a hangszernek az alapjait. A gitárórák heti rendszerességgel folynak.

 

Mivelhogy kisebbségi iskolában tanár, mennyire fontos Önnek a magyar identitástudat? Hogyan éli meg? A gyermekek magyarságtudatának megőrzéséhez és erősítéséhez hogyan járul hozzá?

 

A magyarságtudat átitatja minden tevékenységünket, rajzórától matematika órákig becsempészünk egy kis magyar érzelmet, magyar értéket. Rajzórán például kalocsai mintákat, népviselet szoktunk festeni, énekórákon a szép magyar népdalokat énekeljük, beszédembe pedig szólásmondásokat is próbálok belopni, mint például a Rossz fát tettél a tűzre meg hasonlók. A gyermekeknek tudniuk kell, hogy ilyenektől gazdag a magyar nyelv, és ezeket szép és jó használni. Megünnepeljük a magyar népszokásokat, farsangi bálozni szoktunk, egyszóval ébren tartjuk a magyar szellemiséget.

 

Értelmiségi lévén milyen kulturális programokat látogat?

 

Könyvbemutatókra, színházi előadásokra, egyházi eseményekre, orgonakoncertekre szívesen eljárok.

 

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Lemak Rudolf 2015.02.24 10:14:50
Érdemes lenne olvasni interjút a hosszúmezői és más helyekről előkészítő osztályok tanítónőivel.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

EMERGENCY URGENT LOANS +918929509036 Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek