rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Iohannis az orosz-ukrán válságról: Romániának az összes lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Romániának az összes lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnie - jelentette ki szerdán az orosz-ukrán válság kapcsán Klaus Iohannis.


A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése utáni sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis elmondta: a testület átfogóan elemezte a régió biztonsági helyzetét, beleértve a katonai, gazdasági és energetikai vonatkozásokat, illetve az ellenőrizetlen migrációt is.

'Romániának 600 kilométeres közös határa van Ukrajnával, biztosak kell lennünk abban, hogy fel vagyunk készülve az összes lehetséges forgatókönyvre' - jelentette ki az államfő. Szerinte az orosz-ukrán válság nemcsak Ukrajna vagy a Fekete-tenger régiója, hanem a teljes euroatlanti térség biztonságát fenyegeti. 'Ezért fontos, hogy ezekben a pillanatokban a NATO és az EU egységesen és szolidárisan lépjen fel' - fogalmazott Klaus Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Románia minden szinten "folyamatos és tartalmas" párbeszédet folytat a NATO-val, az Egyesült Államokkal, az EBESZ-szel és az Európai Unióval.

Iohannis szerint az orosz csapatösszevonások az ukrán határ közelében és a Fekete-tenger térségében veszélyeztetik a nemzetközi biztonságot és stabilitást. Kijelentette: számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy Oroszország katonai erőt alkalmaz Ukrajna ellen, "ennek minden lehetséges következményével együtt".

Az államfő ugyanakkor úgy vélekedett: a múlt év decemberében előterjesztett javaslataival az orosz fél az európai biztonsági struktúra paramétereinek elfogadhatatlan megváltoztatására törekszik.

Beszámolója szerint szerdai ülésén a CSAT a lehetséges orosz akciók egész sorát elemezte, az intézmények és a kritikus infrastruktúrák destabilizálására irányuló kibertámadásoktól kezdve az energia politikai célokra való felhasználásán át a félretájékoztatás és a propaganda alkalmazásáig.

Románia továbbra is támogatja a jelenlegi euroatlanti megközelítést - tette hozzá. Rámutatott, hogy Bukarestnek stratégiai érdeke a NATO keleti szomszédságának és az Európai Uniónak a stabilitása, és tekintettel a földrajzi helyzetére, Románia nagyon aktív diplomáciai szerepet vállalt a NATO és az EU döntéseinek elfogadásában.

Iohannis leszögezte: a feszültség csökkentésében a párbeszédnek kell elsődleges szerepet játszania, fontos a dialógus folytatása Oroszországgal. Fontosnak nevezte a szövetséges katonai jelenlét növelését is a NATO keleti szárnyában, beleértve Romániát.

Ennek kapcsán az államfő ismét üldvözölte az amerikai és a francia fél bejelentését a romániai katonai jelenlétük növeléséről. Megerősítette, hogy Románia kész további NATO-csapatokat befogadni.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió "ágazati és egyéni szankciók széles skálájával" sújtja Oroszoszágot, ha megtámadja Ukrajnát. Ezek előkészítése a közelmúltban felgyorsul - tette hozzá.

Klaus Iohannis végezetül elmondta: Románia biztonsága szavatolva van, ezért az ország lakóinak nincs mitől tartaniuk.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek