k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ismét magyar Oscar-díj

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje.


A Mindenkinek a francia Ennemis Intérieurs (Sélim Azzazi), a svájci La Femme et le TGV (Timo von Gunten), a dán Silent Nights (Aske Bang) és a spanyol Timecode (Juanjo Giménez) című filmet sikerült maga mögé utasítania. Deák Kristóf alkotása az első magyar rövidfilm, melyet jelöltek ebben a kategóriában.

A Mindenki (Sing) nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Deák Kristóf munkája az első magyar alkotás a kategóriában, mely elnyerte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését.

“Nagyon köszönöm az akadémiának ezt a hihetetlen díjat. Rövidre kell fognom, pedig nagyon sok embernek kell köszönetet mondanom. Először is a családomnak és a tanáraimnak, akik felneveltek és a feleségemnek is. Anna, a stáb és a szereplők nevében ajánlom ezt a díjat azoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyermekeknek. Próbáljuk meg őket jól felnevelni, oly módon, hogy büszkék lehessünk rájuk” – mondta Udvardy Anna (producer) helyett is beszédében Deák Kristóf.

A magyar alkotás a francia Ennemis Intérieurs (Sélim Azzazi), a svájci La Femme et le TGV (Timo von Gunten), a dán Silent Nights (Aske Bang) és a spanyol Timecode (Juanjo Giménez) című filmmel volt versenyben.

A rangos elismerést, magyar idő szerint ma hajnalban, nem sokkal öt óra előtt vehette át a film rendezője, Deák Kristóf a Los Angeles-i Dolby Színházban. A most már Oscar-díjas kisjátékfilmért 2017. január 24. óta izgult az egész ország, akkor jelentették be ugyanis, hogy bekerült a végső ötbe, a tíz alkotásra szűkített előzetes listáról.

Mint ismeretes, Deák Kristóf alkotása már azzal történelmet írt, hogy bekerült a legjobb öt közé, előtte ugyanis magyar rövidfilmet még nem jelöltek ezen kategóriában az Oscar történetében.

A Mindenki márciusban, a Friss Hús Budapest fesztiválon debütált a magyar közönség előtt. Számos fesztiválon díjazták, júniusban elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre.

A személyes élmények, melyek végül Oscart értek

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna volt.

 

Deák Kristóf  Mindenki című filmje egy gyerekkórusról és annak vezetőjéről szól, aki sajátos eszközökkel próbálja elérni a sikert. A gyerekek azonban fellázadnak és zseniális tervet eszelnek ki az elnyomó rendszert teremtő tanárnő megleckéztetésére.

Ahogy Deák Kristóf a filmrendezője a mediatanacs.blog.hu-nak nyilatkozta, személyes élmény vezette a történet megírásában: volt ugyanis egy tanára, aki a gyerekek valamennyi versenyeredményét mindig a magáénak akarta betudni.

Folyamatosan szembesítette őket azzal, hogy semmire nem mennénk, ha ő nem lenne. Ugyanakkor a szülőkkel nagyon jófej volt, így senki nem értette, miért mennek haza sírva egyesek tőle. A tanárnő jól marketingelte magát, közben viszont nem vette tekintetbe a legfontosabbat, a gyerekeket.

 

A másik élmény Kristóf egy svéd lakótársának személyes története, amely olyan erős volt, hogy a rendező ezt a jelenetet is felhasználta a filmjében. Történetesen ez az a rész, amikor a kórusvezető nem köntörfalazik, hanem egyenesen megmondja az egyik főszereplő kislánynak, Zsófinak, hogy ő bizony nem elég jó.

Jelenet Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből. Fotó: MTI

Jelenet Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjéből. Fotó: MTI

Az Oscar-díj ünneplése után Deák Kristóf és csapata hamarosan nekikezd egy új film forgatásának, amelyhez a Magyar Média Mecenatúra programban nyertek  támogatást. A film címe A legjobb játék, és arról az anomáliáról szól, hogy bár mi hozzuk létre a gépeket, de azok közben elveszik a munkánkat. Ahogy az immáron Oscar-díjas  Deák Kristóf mondta: foglalkoztatják a gépek, a technológia és az ember kapcsolata, ezért fogalmazódott meg benne az ötlet.

Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmjét az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatta.

A kisjátékfilmet visszanézhetik a Médiaklikken, mely egészen március 5-ig elérhető lesz.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá 2017.02.27 12:42:42
jó ezt olvasni


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek