no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Játékos szavak - Egy felsõbányai fogorvos elsõ verseskötete

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A hetvenes években a felsõbányai poliklinika fogászatán elõször kezelt engem egy olyan fogorvos, akitõl nem féltem. Kliensei elégedettek a biztos kezû, alapos, kedves, türelmes Makai-Magoss Csabával, aki 1969-ben szerzett fogorvosi diplomát a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen. Felsõbányán 1972tõl dolgozik. Városunkban 1991-ben nyitott magánrendelõt, amelyet 2010-ben újíttatott fel. A rendelõ szolgáltatásai közé tartozik a 3D tomográfos vizsgálat, a fogbeültetés és a fogsebészet.


A fogorvos azt vallja, hogy a szülõhely meghatározta életpályája alakulását.

1943. augusztus 29-én Szatmárhegyen született. Verselgetõ református lelkész édesapja 48 éven át hirdette Isten igéjét Szatmárhegyen. Nagyapja, Magoss Ferenc verseit szatmári újságok közölték. Másik rokona, Kiss Áron püspök alkalmi költeményeket alkotott.

Rokonaik, barátaik fõként a középosztályhoz tartoztak. A polgári értékrendet, az erkölcsi tartást, a közjó szolgálatát, a keresztyén-nemzeti hagyományokat, a felemelkedésre való törekvést tisztességes eszközökkel, a magántulajdon tisztelete a fogorvos számára is iránytû.

 Makai-Magoss Csabával gyakran beszélgetek az irodalomról, a kedvteléseirõl. Szabad idejében kertjét gondozza, udvarukon és kertjükben szárnyasok kapirgálnak, két kutya és egy macska él békésen egymás mellett, és madarak énekelnek. Csaba a ritka madarakat is felismeri hangjukról és röptük után. Büszkesége a fajlova és a szamara. Fajlovával gyakran lovagol hegyoldali  ösvényeken.

Az olvasási láz már gyermekkorában hatalmába kerítette. Elõször Arany János lírája ejtette rabul. Az egytemen Csirák Jenõvel, az egyik kollégájával hexaméterekben  leveleztek.

Elsõ, tartalmilag és formailag színvonalas verseit 21 éves korában írta. 2013-ban nõvére arra kérte, hogy mindennap írjon egy négysoros verset. Elsõ verseskötete nyomdai költségeinek a fedezését is vállalta.

A fogorvos verseskötete ebben az évben, márciusban jelent meg. A nagybányai Eurotip nyomda adta ki. A hangulatos címlap szerzõje Kerekes Erzsébet felsõbányai hivatásos fényképész.

„A vers azé, aki elolvassa. Tulajdona maradhat örökre, vagy éppenséggel elfelejti... Társaddá lehet, benne élhetsz és õ tebenned, vele nem vagy egyedül soha...”

Makai-Magoss Csaba versei azt tükrözik, hogy szókimondó, szenvedélyes, igazságkeresõ, ragaszkodik a hagyományos, polgári életformához, Isten, a haza és a család szent számára. Elfogultság nélkül néz szembe magával, olvasóival megosztja lelki-testi fájdalmát, felháborítja az elnyomás, a szolgalelkûség, az anyagi javak imádása.

A természet részének érzi magát, a táj a költõ érzéseinek, gondolatainak a hordozója.

Tömör, sûrített verseinek a ritmusa és ríme kötetlen, sok strófa felépítése eredeti. Több versének sajátossága a zeneiség. Kedvenc szóképe a metafora.

Sok verse nem érthetõ meg könnyen. Olvassuk el többször az ilyen verseket! Megéri a fáradtságot, mert így feltárul azok magvas mondanivalója.

Olvasóinkat a kötet néhány versével ajándékozom meg. (Boczor József)

 

Makai-Magoss Csaba:

 

Kertészbánat

 

Ki beléd  oltott

nemes ágat,

lombod láttán

kiabálhat.

 

Vízió

 

Csengõ szól az ablakon túl,

s egyre közelebb kerül hozzám,

lovasszán a hóesésben,

tanyáról jött fehérhajú nagyapám.

 

Ádámkának

 

- részlet -

 

Rózsakertet én  már bátran  

járókámmal  itt bejártam,

 --------------------------------  

Csatornán fent cicák járnak,  

padunk alatt kutyák hálnak,  

szeretni ezt mindig fogom, 

de anyám karja,az az otthon.

 

A hír

 

- részlet -

 

Õsz elején Cinke Cilli     

bekopogott hozzánk,    

hogy Cegléden megszületett       

várva várt Adélkánk,      

--------------------------

Egész portánk tele lett    

a csodálatos  hírrel,           

Laposson a sok elbújt kökörcsin  

 mind kikelt...

 

Átnevelve

 

Az átnevelt szogalelkek   

magyarázzák     

épp teneked

mit szabad   

és mi illik,              

hogy boldog légy   

sírodig.

 

Reklám

 

Csendembe bezörögsz,   

mocskolod ablakom,     

elhitetnéd velem,        

hogy ezt én akarom.


(Bányavidéki Új Szó)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szabo Enikö 2015.04.11 18:13:06
Klassz!d7e528


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek