k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Johannisnak nem sikerült alkotmányellenesnek minősíttetni a pótlistás voksolást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elutasította a román alkotmánybíróság az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnökválasztási törvény módosításával kapcsolatos óvását kedden, így a novemberi elnökválasztáson előzetes átjelentkezés nélkül az ország bármelyik szavazóhelyiségében feliratkozhatnak a pótlistára, és leadhatják voksukat azok, akik nem tartózkodnak a lakcímüknek megfelelő településen.


A jobbközép ellenzék azzal gyanúsítja az államfői tisztségre pályázó szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a választási törvényt módosító, júniusban kiadott sürgősségi kormányrendelettel választási csalást készít elő. A PNL ezzel magyarázza a speciális szavazókörökről szóló korábbi rendelkezés eltörlését, a párt szerint ugyanis így megnehezítették a "választási turizmus", vagyis a többszöri szavazás leleplezését. 

A legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson azok a választók, akik nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben voksoltak, csak a pályaudvarokon, üdülőtelepeken és repülőtereken megszervezett speciális szavazóhelyiségekben adhatták le szavazatukat, ott azonban nagy sorok alakultak ki, ami a Ponta-kormány szerint akadályozta a választási jog szabad gyakorlását. Ezért a kabinet sürgősségi rendelete lehetővé tette, hogy a novemberi elnökválasztáson bárki bárhol voksolhasson, ha feliratkozik a pótlistára és írásba adja, hogy másutt még nem szavazott. 

A PNL felhívta a figyelmet arra, hogy a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) egyik ajánlásában kerülendőnek nevezte a választási torvények módosítását a voksolást előtti utolsó évben. 

Az alkotmánybíróság elfogadhatatlanként utasította el aKlaus Johannis liberális pártelnök által beadott óvást, vagyis nem teljesültek a panasz érdemi mérlegelését lehetővé tevő jogszabályi feltételek. A sürgősségi kormányrendeleteket csak az ombudsman támadhatja meg az alkotmánybíróságon, ezért a PNL a rendelet megsemmisítését célzó egyik közigazgatási per keretében próbálkozott az alkotmányossági óvással, a taláros testület azonban ezt sem tartotta elfogadhatónak. 

Romániában novemberben választják meg a tízéves elnökség után leköszönő Traian Băsescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta a szociáldemokraták és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje között.

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek