rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Júliusban kiírják a pályázatot az észak-erdélyi autópálya szilágysági szakaszának megépítésére

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Júliusban írják ki a pályázatot az észak-erdélyi (A3-as) autópálya Szilágy megyei szakaszának tervezésére és megépítésére – közölte Narcis Neaga, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) igazgatója kedden sajtótájékoztatón.


Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a pályázat júliusban fog megjelenni a romániai közbeszerzések portálján, várhatóan novemberi pályázatbenyújtási határidővel. Várhatóan 2019 februárjában, márciusában hirdethetik ki a nyertes pályázót, és ha nem lesznek fellebbezések, március-áprilisban meg is köthetik a tervezési-kivitelezési szerződést. A 80 kilométeres Szilágy megyei pályaszakaszt a CNAIR igazgatója szerint négy, körülbelül húsz kilométeres részre osztják, amelyek megépítésére más-más kivitelezőt keresnek.

Narcis Neaga azt is megemlítette, hogy szeptember-október táján kiigazítják a Meszes hegység alatt átvezető alagút megvalósíthatósági tanulmányát. Az igazgató szerint a szilágysági pályaszakasz áfa nélkül körülbelül 650 millió euróba kerül, és megépítését az EU pénzalapjaiból fogják finanszírozni. A Nagyvárad és Brassó közé tervezett észak-erdélyi autópályának továbbra is csak a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres Gyalu-Aranyosgyéres szakasza vehető igénybe. A CNAIR ugyan közölte, hogy tavaly novemberben megtörtént a Gyalu és Magyarnádas közötti 8,7 kilométeres szakasz műszaki átvétele, de ezt várhatóan csak 2018 őszén nyithatják meg a forgalom előtt. Ekkorra készül el ugyanis az a Szamos-híd, amely összeköti az új pályaszakaszt a meglévővel. Az észak-erdélyi pályán a meglévő szakasztól keletre, Aranyosgyérestől Marosvásárhelyig folynak még építési munkálatok. Az MTI emlékeztet: 52 kilométeres távot a CNAIR öt szakaszra osztotta és mindegyik megépítésére más-más céget keresett. A kivitelezési szerződéseket 2015 márciusában írták alá, de az állam csak 2017 novemberében hárította el a bürokratikus akadályokat az építés útjából. Ekkorra sikerült ugyanis pótolni az időközben lejárt környezetvédelmi engedélyt, és kiállítani az építési engedélyt a teljes szakaszra. A CNAIR tavaly decemberre ígérte a magyar-román államhatárhoz legközelebb eső Bors-Berettyószéplak szakasz építőinek a kiválasztását, de a versenytárgyalás győzteseit azóta sem hirdette ki. Ezen a 60 kilométeres szakaszon még a Bechtel társaság kezdte el a pálya építését. Az amerikai cég a munkálatok mintegy ötven százalékát végezte el 2013-ig, amikor a román kormány szerződést bontott vele. A munkálatok befejezésére már korábban is versenytárgyalást írtak ki, ám a 2015-ben kihirdetett győztes neki sem látott a munkának, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek