rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kelemen Hunor: mozgósítani fogjuk a szavazókat az EP-választásokon és a referendumon való részvételre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy szavazótábora minél nagyobb számban vegyen részt úgy az európai parlamenti választáson, mint a referendumon - jelentette ki Kelemen Hunor a Klaus Johannis államfővel tartott cotroceni-i megbeszélést követően.


Az RMDSZ elnöke kifejtette, a tíz évvel ezelőtti referendum tanulsága alapján mindent meg fognak tenni, hogy minél nagyobb számban mozgósítsák szavazóikat az EP-választáson, illetve a népszavazáson való részvételre. Hozzátette, egyelőre nem ismeretesek a referendumon megválaszolandó kérdések, de a szavazók előreláthatóan ellen fognak szegülni annak, hogy közkegyelemben részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői. "A második, sürgősségi rendeletekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban mi a Johannis javaslatánál radikálisabbak vagyunk, mert mi úgy gondoljuk, hogy ki kell iktatni Románia Alkotmányából a sürgősségi rendeletek intézményét.

Abszolút semmilyen téren nincs szükség sürgősségi rendeletekre" - mondta Kelemen. Úgy vélekedett: a sürgősségi rendeletek károkat okoztak a társadalomnak, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a jogalkotási hatáskör átruházható lehessen a kormányra. Kivételt ez alól csak háborús helyzetek vagy katasztrófák képezhetnek, a parlamenti vakációk ideje alatt pedig az egyszerű rendeletek gyakorlatát kellene csak megtartani - tette hozzá. A Johannis elnökkel folytatott megbeszélés során Kelemen szóba hozta Korond polgármesterének ügyét is, akire 80 000 eurós bírságot szabott ki a marosvásárhelyi ítélőtábla a hivatal homlokzatán megjelenített kétnyelvű szövegért. "Azt hiszem, ez az intézkedés teljesen aránytalan és igazságtalan úgy a polgármesterrel, mint a közösséggel szemben, de ugyanakkor a törvénnyel szemben is, amely megengedi a kétnyelvű feliratok használatát azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot" - szögezte le az RMDSZ elnöke. 

(transindex, agerpres)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek