Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kiterjesztették a Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyben indított bűnvádi eljárást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kiterjesztették a Ion Iliescu volt államfő ellen a forradalom ügyben indított bűnvádi eljárást az 1989. december 22-e és 27-e közötti időszakra - közölte kedden a legfőbb ügyészség. A volt államfőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.


A legfőbb ügyészség közleménye rámutat, a vizsgált időszakban Ion Iliescu volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának elnöke, amely a központi törvényhozói és végrehajtó hatalmat is képviselte 1989. december 27-ig, amikor a testület elnöke államfői megbízatást kapott.

A katonai ügyészek szerint Ion Iliescu olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike diverziós jellegű volt. Nehézfegyverekkel is ellátott katonai csapatokat vezényeltek ki az ország nagyobb városaiba; a televízión keresztül ismételten felhívást intéztek a civil lakossághoz, hogy aktívan vegyenek részt a jelentős városi objektumok védelmében. Minderre olyan körülmények között került sor, hogy a különféle katonai és civil kommunikációs csatornákon keresztül félrevezették a lakosságot, terroristatámadásokról szóló álhíreket terjesztve, ami sok ember halálához vagy sérüléséhez vezetett - áll még a közleményben.

AGERPRES (HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek