rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kolozsvári helységnévtáblaügy: ítélethirdetés két hét múlva

| Vélemények 5 | Nyomtatom | A+ | A-

Két hét múlva hirdet ítéletet a Kolozs megyei törvényszék a Minority Rights Egyesület többnyelvű kolozsvári helységnévtáblák kihelyezéséért indított perében – adja hírül összeállításában Kiss Előd-Gergely a kronika.ro-n.


Szőcs Sándor ügyvéd, a felperes egyesület elnöke a Krónikának elmondta, pozitív fejleményként értékelhető, hogy a törvényszék elnapolta a döntést, ez szerinte azt jelenti, hogy „a bíró komolyan veszi a dolgát”.

Hozzátette, az egyesületen kívül mintegy 2500 kolozsvári polgár kérvényezte a polgármesteri hivatalban a többnyelvű helységnévtábla kihelyezését, és miután elutasító választ kaptak, közülük 403-an nyújtottak be a felperes egyesület melletti támogatói keresetet a törvényszéken.

Szőcs rámutatott: a kolozsvári polgármesteri hivatal nem változtatott a taktikáján, ezúttal is arra hivatkozott beadványában, hogy a Kolozsváron bejegyzett Minority Rights Egyesület nem jogosult a magyarok nevében pereskedni. Ezért szerinte jól fogott, hogy a kolozsvári magyarok közül sokan személyesen is beléptek a perbe.

„Ezen kívül ismét azzal érveltek, hogy a jogszabály nem kötelezi az önkormányzatot arra, hogy többnyelvű táblákat helyezzen ki, hiszen a román közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kétnyelvű feliratozást, ahol valamely kisebbség a lakosság legalább 20 százalékát teszi ki” – tette hozzá. Az ügyvéd emlékeztetett, a Románia által ratifikált Kisebbségi Keretegyezményben rögzített elvek alapján ez a jog ott sem tagadható meg, ahol olyan jelentős lélekszámú őshonos közösség kéri, amelynek kulturális értékei nyomot hagytak a település arculatán.

Optimistán nyilatkozott a halasztás kapcsán a felperes egyesület céljait támogató Musai–Muszáj akciócsoportot képviselő Bethlendi András is. „Meggyőződésem, hogy azért kért időt a bírónő a döntés meghozatalára, mert alaposan meg akarja indokolni azt” – mondta.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány perelte be a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy helyezze ki a többnyelvű helységnévtáblákat. Ráadásul sikerrel: első fokon a bíróság helyt adott a keresetnek, arra kötelezve a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy a megyeszékhely öt főbejáratánál levő helységnévtáblákon magyar nyelven is tüntesse fel a város nevét.

Monica Trofin bírónő hivatalos indoklásában rámutatott: a közigazgatási törvény kötelezővé teszi az anyanyelvű helységnévtábla-feliratozást abban az esetben, ha az illető településen a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot, ez a cikkely azonban nem egyenértékű azzal a kijelentéssel, hogy ahol a kisebbség számaránya nem éri el ezt az arányt, ott az anyanyelvű feliratozás tilos.

A városvezetés fellebbezett a döntés ellen, azzal érvelve, hogy a hollandiai civil szervezetnek nincs perbeli minősége, külföldi szervezetként nem képviselheti a kolozsvári magyarok érdekét. A kolozsvári táblabíróság pedig elfogadta azt, így a kereset tartalmi részének figyelmen kívül hagyásával utasította el másodfokon az alapítvány keresetét.

Válaszul – idén februárban – a Kolozsváron bejegyzett Minority Rights jogvédő egyesület bejelentette, új pert indít a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséért. Ekkor jött létre a Musai–Muszáj civil kezdeményező csoport is, amely azt tűzte ki célul, hogy szembesíti a közvéleményt a Kolozsvár önkormányzata által vállalt multikulturalitás és az ezzel kapcsolatos gyakorlat ellentmondásaival – írja a kronika.ro.

erdély.ma

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Luis 2015.12.19 21:26:19
Nemre9g bukkantam re1 erre a blgroa, e9s nagyon e9lvezem az olvase1se1t, kiszakedt a he9tkf6znapokbf3l e9s e1ltalatok egy faj vile1g nyedlik meg előttem. A Camino engem is vonz, előbb-utf3bb eljutok oda, ez az elhate1roze1s me1r megszfcletett bennem. Addig is kf6vetem a ti utatok Rf3me1ba, reme9lem sikeresen ce9lba e9rtek e9s me9g sok bejegyze9ssel aje1nde9koztok meg bennfcnket.Jf3 utat! http://pnhjsrsydjj.com [url=http://baricnjctz.com]baricnjctz[/url] [link=http://hsgpuodpjet.com]hsgpuodpjet[/link]
Mirek 2015.12.19 10:58:42
Jahrelang bespitzeln und behaecttsn Beamte Atomkraftgegner wie Terroristen LOL, es SIND ja Terroristen!Was ist denn schottern' anderes als ein terroristischer Akt?Von den militanten Castorgegnern werden Straftaten geplant und vorbereitet und deshalb sollen und mfcssen sie natfcrlich fcberwacht werden, genau so wie jede andere Art von organisierter Kriminalite4t!a7 315Gefe4hrliche Eingriffe in den Bahn-, Schiffs- und Luftverkehr(1) Wer die Sicherheit des Schienenbahn-, Schwebebahn-, Schiffs- oder Luftverkehrs dadurch beeintre4chtigt, dadf er1. Anlagen oder Beff6rderungsmittel zerstf6rt, besche4digt oder beseitigt,2. Hindernisse bereitet,3. falsche Zeichen oder Signale gibt oder4. einen e4hnlichen, ebenso gefe4hrlichen Eingriff vornimmt,und dadurch Leib oder Leben eines anderen Menschen oder fremde Sachen von bedeutendem Wert gefe4hrdet, wird mit Freiheitsstrafe von sechs Monaten bis zu zehn Jahren bestraft.(2) Der Versuch ist strafbar.
Hanen 2015.12.18 11:09:42
Hola buenas treads:1) Existe ya la Inspeccif3n Te9cnica de Vehedculos (ITV) en Amposta?2) Y cual es la direccif3n actual exacta?3) Pueden pasar tambien coches de la UE ?No puedo llamar por telefono, no entiendo bien espaf1ol por telefono pero puedo escribir. Me contesta por email?Gracias, Christiane http://wpvxatm.com [url=http://qebkkros.com]qebkkros[/url] [link=http://axbmslarc.com]axbmslarc[/link]
Diana 2015.12.14 23:31:47
Escribe tu comentario Puedes usar las siueientgs etiquetas HTML: Recibir un email con los siueientgs comentarios a esta entrada. Recibir un email con cada nuevo post.
Amardeep 2015.12.14 14:33:30
Se pare ca batranul Bucuresti a avut parte de mai multe epoci fsamoure.:) Cand va citesc evocarile din anii tineretii, ma trimiteti cu gandul la craii de Curtea-Veche. Toti pastram in suflete amintiri pline de farmec, dar numai unii, iata, le pot reda viata doar prin cuvinte.


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek