k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Koltói kórustalálkozó

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

,,Azért dicsérlek téged ,Uram ,a nemzetek között, és éneket zengek a te nevednek” ( Zsolt. Könyve 18,50 )


A fenti ige szerepelt mottóként azokon az emléklapokon, amiket  a résztvevõ kórusok vezetõi vehettek át  advent elsõ vasárnapján Koltón, ahol negyedik alkalommal került sor Nagybánya Egyházmegyéjében megrendezett kórustalálkozóra.

Zsúfolásig megtelt a kis templom, ahol Tar Renáta lévita könyörgéses áhitata után Varga Károly egyházmegyei esperes, helyi lelkész, Pál Korinthusbeliekhez írott levelének 3,16 versével köszöntötte a megjelenteket, kiemelve azt, hogy az éneklésnek, a hangszerrel kísért zenének mindig meghatározó szerepe volt az egyházban. Megemlítette Szenczi Molnár Albert nevét, aki a zsoltárokat átültette ékes magyar nyelvünkre, Nagy Károly volt erdélyi püspököt, kinek elmondása szerint a református embernek nagy szüksege van az éneklésre, mert abban erõt, vígasztalást nyer. Ezért vigyázni kell arra, hogy ne némuljon el az ajkakról az ének, és ha élni akarunk a templomokban, iskolákban, a családban, anyanyelvünkön énekeljük zsoltárainkat.

Fülöp Gábor egyházmegyei zenei elõadó köszöntõbeszédében hangsúlyozta az éneklés döntõ szerepét a mai rohanó világban, beszélt a zsoltárok énekének fontosságáról, kiemelte a népdalok dallamára írott vallásos énekek jelentõségét, megemlítve Szabó Gyula, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Tinódi Lantos Sebestyén neveit, akik sokat tettek azért, hogy a magyar ének zengjen ajkainkról.

A találkozón 9 kórus vett részt (vegyes, nõi, gyermek és ifjúsági kórus): Nagybánya-óváros gyermekkara Bak Enikõ lelkipásztor vezénylésével, Koltó vegyeskara Téglás Lajos karnagy vezetésével, Avasújváros nõi kara Reha László kántor vezetésével, a nagybányai Németh László Elméleti Líceum ífjúsági kórusa Fülöp Gábor vezetésével, Nagybánya-óváros vegyeskara Nagy Emese  karnagy vezetésével, Koltói Kamarakórus Fülöp Gábor karnagy irányításával, szinérváraljai vegyeskórus Huszár Annamária kántor vezénylete alatt, Nagybánya-újváros vegyeskara Szilágy Ágnes karnagy vezetésével és Hosszúmezõ nõi kara Sebestyén László Ede lelkipásztor vezényletével. Ezt követõen meghallgattuk Sebestyén Ágnes csodálatos hegedûjátékát .

A találkozót megtisztelte jelenlétével Orosz Otilia Valéria, egyházkerületünk zenei elõadója, aki örömmel üdvözölte a résztvevõket és lelkesedéssel   fogadta a találkozó megszervezését. Elmondta, hogy egy ilyen találkozó ünnep, mert énekelni jó, gyönyörûséges dolog. Kiemelte, hogy a kórus ilyenkor valójában nem szerepel, hanem szolgálja gyülekezetét. Minden kórus liturgikus kórus kell legyen, emellett emelje az istentiszteletek szépséget, erõsítse, segítse a gyülekezet éneklését, egyszóval a kórusnak funkciója kell legyen. A gyülekezetekben a kórus elõénekel, bátorít, õk jelentik a gyülekezet magját, és ahogy Otilia asszony fogalmazott, a kórus ,,bokréta a kalapon”. Felhívta a karnagyok figyelmét az énekválasztás fontosságára, és arra, hogy ez soha ne legyen teher a tagoknak, hanem öröm. Bátran énekeljünk egy szólamban, kánonban, használjuk a magyar énekek feldolgozásait, hiszen egyházunknak csodálatos kórusirodalma van.

Minden karvezetõ emléklapot vehetett át a zenei elõadótól. A találkozó fénypontja az elismerõ oklevelek átadása  volt, amit  Téglás Lajos  kántori szolgálatáért, Décsei Zsuzsánna kórusvezetõi tevékenységéért és Tar Mátyás 50 évi egyházi szolgálatáért kapott.

A találkozó szeretetvendégséggel fejezõdött be .

Jó érzés volt együtt lenni, meghallgatni mások énekét, tanulni társainktól  és hazatérni gyülekezeteinkbe, ahol advent idején szolgálatot vállalva készülõdünk Jézus születésére, a karácsony szent ünnepére.

Lakatos Nella, Nagybánya-óváros presbitere, kórustag

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek