no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kormányon maradjon-e az RMDSZ?

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Csütörtökön, kolozsvári ülésén az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) megvitatja, majd döntést hoz az érdekvédelmi szövetség kormányzati szerepvállalásával kapcsolatban. Mivel az RMDSZ legfelsőbb szerve az SZKT (Szövetségi Képviselők Tanácsa), a csütörtöki döntésről valószínűleg az fogja kimondani az utolsó szót. Addig is szükségét éreztük felmérni, hányadán is állunk az RMDSZ kormányzati szereplésének a megítélésével, ezért a kérdéssel kapcsolatban véleményt kértünk magas rangú RMDSZ tisztségviselőktől, közéleti emberektől, de egyszerű, magyar szavazópolgároktól is. Mindnyájuknak ugyanazt a kérdést tettük fel: maradjon-e kormányon az érdekvédelmi szövetség vagy vonuljon ellenzékbe?


Szavazóink megszabták a politikai irányt

Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei szervezetének az elnöke, aradi alpolgármester: „A jelenlegi politikai helyzet nagyon felemás képet mutat, mert

az ország egy olyan fontos választáson van túl, ami nekünk, magyaroknak lényeges közvélemény kutatást is jelent. A eredmények alapján ugyanis, mind a romániai, mind az Arad megyei magyarság megszabta a politikai irányt, amit követni kíván.

Vagyis, egyértelműen kiderült, hogy a Iohannis által képviselt, talán európaibb, erdélyi vonalat követte. Az már az első forduló után is kirajzolódott, hiszen a politikai törésvonalak világosan kirajzolódtak Erdély és Órománia között. Elbeszélgetve a megyei magyarokkal, az RMDSZ-tagokkal kifejeződött az óhaj, hogy az erdélyi vonal mellett álljunk ki. A kormányon való maradást vagy az onnan történő távozást csütörtökön, a Szövetségi Állandó Tanácsban vitatjuk meg, ami már meghatároz egy irányt. Amikor kormányra léptünk, az SZKT hozta meg a végső döntést, ezért valószínűleg ezúttal is az fog véglegesen dönteni, többségi szavazással.

Ami az Arad megyei szervezetet illeti, az elnökségben már megbeszéltük, de hétfőn (tegnap: szerk. megj.) a Megyei Állandó Tanács is megvitatja a kormányzati szerepvállalást. A másik kérdés az, hogy a jelenlegi helyzetben mit hozhat számunkra a kormányzás? Mert szerintem Victor Ponta ott hibázott, hogy miközben maga 4 évre vállalta a kormányzást, időközben át akart nyergelni az államelnökségre. Egy olyan kormányban maradni, ahol nem tudunk eredményeket elérni, ráadásul a választóink részéről ellenszenv alakult ki iránta, nem biztos, hogy hosszú távon nekünk megéri. 

Annál is inkább, mert az SZDP-ben is belső feszültség keletkezett, elindult egy osztódás, bűnbakkeresés, amiről nem lehet tudni, hol áll majd meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy a porondon újra megjelent Ion Iliescu, akinek a letűnésére 6 évig vártunk. Tehát a fejlemények nem mutatnak pozitív irányba.”

Kormányon maradni, végrehajtani a programunkat

Király András, az Oktatási Minisztérium államtitkára: „Mivel nem vagyok SZÁT-tag, nem fogok dönteni a kérdésben, ezért nyugodtan elmondhatom a véleményemet. Minden párt vagy szövetség azon fáradozik, hogy kormányra kerüljön. Ezen kívül, a Nyugat-európai – és itt mindig a finnországi svéd kisebbségről beszélünk –, mindig kormányon van. Tehát nem látom, miért kellene otthagynunk ezt a kormánykoalíciót, ahova 2014. márciusban léptünk be, pontosan meghatározott célokkal. 

Úgy érzem, az út, a céljaink elérésében a felénél sem tartunk. Ha komolyan gondoljuk, hogy az érdekeket ne csak képviseljük, hanem érvényesítsük is, ahhoz a kormányzati részvétel fontos. Tudom, hogy ilyenkor mindig azt állítják: a tisztségeket hajszoljuk, ha viszont nem vagy tisztségben, nem tudsz eredményt elérni. Tehát megyei szinten az embereink ott vannak a döntéshozatalban, ezért mindenkit nyugodtan el lehet számoltatni, hogy mit tudott megvalósítani, vagy mit akar a továbbiakban véghezvinni. Féléves periódusokban nem lehet sok mindent felmutatni.

Éppen ezért, én azt mondom, hogy a kormányban kell maradi, a programot követni kell, meg kell próbálni végrehajtani. Az sem elhanyagolandó érv, hogy Victor Ponta köztársasági elnökként bukott meg, tehát egy más típusú választáson. A végső döntés előtt mindenképp figyelembe kell venni a magyar szavazók akaratát is. Azok viszont, elnökválasztáson nyilvánítottak véleményt, tradicionálisan a jobboldali jelölt javára, akinek sok sikert és szerencsét kívánok. Mert szerencsére is szüksége lesz, hiszen nem lesz se parlamentje, se kormánya. Én úgy érzem, hogy a SZÁT meg fogja hozni azt a döntést, ami hosszú távon is jó a szervezetnek, de előbb a koalíciós partnerrel is újra kell tárgyalni a programunkat, a megvalósításra váró feladatainkat.”

Nincs jövője a kormány melletti kitartásnak

Hosszu Zoltán, az RMDSZ Arad megyei szervezetének alapító elnöke, egykori szenátor: „Ha kormányon maradunk, azzal jár, hogy további erőforrásokkal lehet segíteni az erdélyi magyarságot, illetve pozícióban maradnak az RMDSZ-es tisztségviselők, akik személyi szempontból talán fontosak. Ha viszont kilépünk, szerintem hosszú távon megéri, mert az SZDP felbomlóban van. Úgy fog történni, mint Magyarországon, ahol a baloldal több, kisebb, egymással is nézeteltérésben lévő pártra oszlott. Tehát mellettük kitartani, nincs jövője.”

Ha mindig a vízfolyással haladunk, elvisz a víz

Kovács Márton, a Pécskai Kisvállalkozók Egyesületének az elnöke: „Én úgy érzem, most a kormányból ki kellene lépnünk, hogy új dolgokat hozhassunk létre. Ha mindig a vízfolyással haladunk, bennünket is elvisz a víz.”

A kilépésnek hozadéka lenne a következő választásokon 

Dr. Túsz Ferenc, az Aradi Vállalkozói Központ elnöke: „Véleményem szerint, az elnökválasztás második fordulójának az eredményei egyöntetűen eldöntötték, mit kellene tennie az RMDSZ-nek. A két forduló között volt olyan vita, hogy Pontára, avagy Iohannisra szavazzunk-e? Én akkor is azt mondtam, ha a kormánykoalíció tagja vagyunk, normálisan Pontára kellene szavaznunk. Az RMDSZ csúcsvezetőségének óriási mentőöv, hogy Pontáék lepaktáltak CV Tudorral, ezért az emberek belátására bízta a szavazást. Szerintem azonban, ha Pontára irányították volna is, hasonló eredmény született volna. A második forduló előtti hozzáállással az RMDSZ a választóktól kapott néhány piros pontot, amit meg lehetne fejelni a kormányból való kilépéssel is. Mivel az SZDP-ben óriási belső feszültségek vannak, de folytatódik a „jó román hagyomány” is, miszerint a süllyedő hajóról átmenekülnek a másikra, a parlamentben nem tudják majd megtartani a többséget. Tehát marad az új kormányalapítás vagy az előrehozott választások. Most jó alkalom lenne a kilépésre, az eltávolodott szavazóbázisnak a visszaszerzésére. Már akkor ki kellett volna lépni a kormányból, amikor Kelemen Hunor tiltakozásképpen lemondott a miniszteri tisztségéről. A mostani kilépésnek a következő választásokon meg lenne a pozitív hozadéka.”

Nagy reményeket fűznek a változáshoz

Farkas Viktória, a Máltai Segélyszolgálat Aradi Szervezetének az elnöke: „Nem csak a magam, hanem a Mosóczy-telepi magyarok véleményét is elmondhatom, akik már első perctől Iohannisra kívántak szavazni, mivel ő is, hozzánk hasonlóan kisebbségi. A magyar szavazók tulajdonképpen megszabták az irányt azzal, hogy 80%-uk Iohannisra szavazott, ezért a sorainkat nagyon kell rendeznünk, oda kell figyelnünk az ez ügyben hozandó végső döntésre. Ha érdekvédelmet képviselünk, úgy lépjünk, hogy akik nyomást gyakoroltak a szövetségre, továbbá szélsőséges pártot is bevontak a koalícióba, a mi helyünk nem lehet közöttük. Tehát az eddigi koalíción belüli feszültségek miatt mindenki várja a változást, nagy reményeket fűznek hozzá.”

A minket gyalázóval nem lehetünk partnerek

Simon Mária, aradi magyar választópolgár: „Mivel nem lehet egy kormányban lenni egy olyan szélsőségesen nacionalista párt képviselőjével, aki folyamatosan szapulta, gyalázta a magyarokat, feltétlenül ki kell lépni onnan. Az RMDSZ-nek nagyon meg kellene gondolnia, ki mellé áll. Olyan mellé kellene állnia, aki mellett kitart, mert a hintapolitika nem csak a többségiek, hanem a romániai magyarság számára is kellemetlen, méltatlan. Talán ez támasztja alá a legutóbbi parlamenti választásokon megnyilvánult alacsony magyar részvételt is, aminek intő jele az a bizonyos 5,15%. Ha a hintapolitika miatt még többen maradnak távol, képviselet, esetleg a választási törvényben tett módosítás miatt, sokkal alacsonyabb arányú lehet a romániai magyarságnak a parlamenti képviselete.”

* * *
A véleményeket nem kívánjuk kommentálni, hiszen igaz a közmondás, miszerint, „A nép szava, Isten szava”, ezért az elhangzottakon mindenképp érdemes elgondolkozni.

Balta János
nyugatijelen.com

erdély.ma nyomán

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Leeremdeesz 2014.12.03 12:01:06
Szegyellem magam hogy az udemere-vel egy kalap ala vesznek. A roman politika kurvaja. Arra hajlik amerre a szel fuj! Csepp gerincesseg nincs bennuk. (kivetel erositi a szabalyt!). Megint csa a sajat erdekuket nezik aztan csak a magyarsaget! SZEGYEN rajuk!!!!!!!!


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek