k rmdsz
2024. április 20., szombat Konrád, Tivadar napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Körvonalazódik a reklámadó mértéke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kis cégeket mentesítené a Fidesz


A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány öt-tíz százalék közötti javaslattal élhet a reklámadó mértékének módosításakor. Lázár János ezt kedden az Országházban a gazdasági bizottság ülését követően mondta újságíróknak. 

Lázár János elmondta: az Európai Unióban jelenleg öt százalékos a legmagasabb kulcs, az Európai Bizottság (EB) erre vonatkozóan azt mondta, az adó mértékének megfizethetőnek kell lennie, és amennyiben sávos lesz, akkor a sávok között nem lehet aránytalan különbség.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden adott tájékoztatást a reklámadó kapcsán kialakul helyzetről az Országgyűlés gazdasági bizottságának. Az ülésen Lázár János elmondta, hogy márciusban teheti meg előterjesztését a kormány a módosításról. A miniszter egyben emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság (EB) két főigazgatósága (adó- és versenyjogi) is eljárást folytat Magyarországgal szemben a reklámadó miatt, ezért van szükség a módosításra. Ugyanakkor kiemelte: az EB a reklámadó létezését elfogadta, elsősorban módszertani, technikai kifogásai voltak azzal kapcsolatban.
Konkrét adókulcsról az ülésen Lázár János nem beszélt. 
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kiemelte: költségvetési szempontból 6,6 milliárd forint az idei reklámadó bevételi előirányzat, erre a büdzsének szüksége van, ezért olyan megoldást kell keresnie a kormánynak, hogy ez teljesíthető legyen.
A jobbikos Volner János kiemelte: a reklámadó monopolizálhatja a tömegtájékoztatást, és úgy vélte, a reklámadó is azt mutatja, hogy a kormány csak a saját hatalmi érdekei mentén konfrontálódik az EB-vel. 
Varju László független képviselő, a DK politikusa szerint a különadót arra használja a kormány, hogy egyes cégeket és ágazatokat nehéz helyzetbe hozzon. Varju László szerint nem módosítani, hanem eltörölni kell a reklámadót, mert az nehéz helyzetbe hozza a kisebb vállalkozásokat. 
A szocialista Tóth Csaba szerint a reklámadóból várt bevételnek nincs akkora súlya, ennek hiányától nem borul fel a költségvetés, és a kis cégeknek az öt százalékos adó is magas, amire elbocsátással, áremeléssel reagálhatnak. Az ugyancsak szocialista Kunhalmi Ágnes, a kulturális bizottság alelnöke pedig úgy vélekedett, hogy el kell törölni a reklámadót, amely szerinte újabb eszköze a "médiát elnyomó gépezetnek". 
Szabó Tímea független képviselő, a PM politikusa kiemelte: semmiféle gazdasági ok nem húzódhat meg egy hatmilliárd forintos költségvetési bevétel mögött, miközben nyolcvan milliárdot költenek évente közmédiára. A reklámadónak politikai céljai vannak, a PM az 5 százalékos kulcsot is elutasítja, mert az a legtöbb médiacéget "megfojtja".

A kis cégeket mentesítené a FIdesz

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke három-öt százalék körüli reklámadóról beszélt, és úgy vélte, a részletszabályokon lehet vitatkozni, de az adó létjogosultsága nem kérdőjelezhető meg. Ugyanakkor a kormánypárt frakcióvezetője szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: szeretnék, ha a kisebb cégeknek nem kellene fizetniük. Azonban azt is hozzátette: az indítvány valószínűleg nem fog tetszeni Brüsszelnek, mivel az egyik európai uniós hivatal azt szeretné, hogy a legkisebb cégeknek és a legkisebb reklámbevétel után is fizetni kelljen az adót.

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek