Közlemény a hajdani polgári leányiskola épületével kapcsolatosan

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Megdöbbenéssel értesültünk március 23-án, pénteken, reggel, hogy a Felsőbányai utcán lévő egykori polgári leányiskola külső falának egy része leomlott.


Az első emeleti és földszinti fal egyaránt a járdára borult, kb. 5-6 méter széles lyuk keletkezett az épületben. A MM-II-m-B-04472 kóddal számozott nagybányai műemléképület évek óta üresen áll, láthatóan egyre rosszabb állapotban, az utóbbi időben már letakarva.

A mellékelt linken található a Máramaros megyei műemlékek listája.

Meggyőződésünk, hogy a megoldást nem az épület teljes lebontása jelenti, hanem annak javítása és konszolidálása; a beomlott rész visszaépítése; az épület eredeti állapotának és jellegének visszaállítása.

A nagybányai önkormányzat felkérésére a helyi rendőrség, az elmúlt időszakban, többször is megbüntette az épület tulajdonosát, a volt iskola állapotának nem megfelelő megőrzése miatt.

Felhívjuk a megyei intézmények és érintettek figyelmét, hogy kövessék kellő odafigyeléssel az épület sorsát, tegyenek meg mindent az épület eredeti állapotának visszaállításáért. 

Az épület 1891-1892 között épült. A négy osztályos állami polgári leányiskola. Kezdetben bérelt helyiségben működött, majd a XX. század első évtizedének végén az egykori görög-katolikus püspöki székesegyház szomszédságában, a Felsőbányai utca 61. szám alatt álló saját épületébe költöztették. A tanítás 1931-ig folytatódhatott ebben az épületben, ekkor a Nagybányára költöző görög-katolikus püspökség székhelye lett, s az is maradt 17 éven át. A görög-katolikus egyház erőszakos megszüntetése után, 1948-54 között vegyipari technikai középiskola működött az épületben, majd öt éven át a 2-es számú Magyar Tannyelvű Elméleti Középiskola, utóbb egy kötöde otthona volt.

 

Kovács Richárd és Vida Noémi

nagybányai RMDSZ-es önkormányzati képviselők

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Thurman Zoltán 2018.03.27 23:58:19
Szeretném láttni pontosan, hogy a rendszerváltás után kinek mi modon és mennyiért sikerült az épület tulajdonába kerülni. Gondolom, hogy mindazok akik kifizetetlen (önkéntes) munkával hozzá járultak ennek az épületnek a javitásához (NMTK minden tagja) automatikusan ezt joguk van megtudni.

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6603 RON
1 dollár = 3.9613 RON
100 forint = 143.99 RON