no
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kultúra Lovagja elismerésben részesült Dávid Lajos

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Erdélyi magyar személyiségeket is kitüntet a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Kultúra Lovagja elismeréssel, amelyet január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartandó gálán adnak át.


Dávid Lajost, a nagybányai Teleki Magyar Ház vezetőjét, Haszmann Pál muzeológust, a háromszéki Csernátonban működő falumúzeum vezetőjét, Higyed Gyöngyi szatmárnémeti karnagyot és Rezi Erika Gabriella alsóboldogfalvi iskolaigazgatót is kitünteti a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Kultúra Lovagja elismeréssel. A szervezet, amely a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő települések és társadalmi csoportok életminőségének fejlesztését tűzte ki célul, 29 magyarországi és határon túli személyt tüntet ki január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartandó gálán.

„Hát vesd meg lábad ott, ahol megállhatsz”

Dávid Lajos, a nagybányai Teleki Magyar Ház, a bányavidék egyetlen magyar civil művelődési intézményének vezetője a Krónikának elmondta, természetesen nagy megtiszteltetésnek tekinti az elismerést, ugyanakkor úgy gondolja, nem személyesen neki és róla szól, ahogyan más eddigi díjak sem, hanem a magyar ház munkatársainak és az egész nagybányai magyar közösségnek.

„Az én munkám elismerésénél sokkal fontosabb az, hogy a kitüntetés azt jelenti, mások is lényegesnek tartják a bányai magyarság összefogását, a Teleki-ház működését. Idén 15 éves a nagybányai magyarság művelődési intézménye, 2002-ben a magyar kormány, az Illyés Közalapítvány magyarház-programja támogatásával vásárolhattuk meg az épületet, ahol működik. Eddigi munkánk, az itteni magyarságot összekovácsoló programok nem valósulhattak volna meg a pályázatok és a helyi közösség anyagi támogatása nélkül” – nyilatkozta Dávid Lajos.

Úgy fogalmazott, a 120 ezres városban, ahol jelenleg mintegy 14 ezer magyar él, a Teleki-ház megalakulásakor nem működött civil intézmény, amely otthont adott volna a magyar kultúrának, így igyekeznek változatos, sokszínű kulturális programokat biztosítani, kiemelt fontosságúnak tartják a gyermekeknek és ifjaknak szóló rendezvényeket. „A Teleki-ház a környékbeli maroknyi magyarság összefogásáért munkálkodik, ugyanakkor örülünk annak, hogy a városban több magyar szervezet tevékenykedik egyházi vonalon is. Nemcsak Nagybánya, hanem Máramaros megye magyarságának életében is meghatározónak számít a tevékenységünk” – mondta az intézményvezető.

Dávid Lajos Kolozsváron született, Marosvásárhelyen végezte az iskolát, majd a kincses városban az egyetemet gépészmérnöki szakon. Később újságírással és a közművelődéssel kezdett foglalkozni, jelenleg a Teleki-ház vezetésén kívül a Bányavidéki Új Szó hetilapot szerkeszti. Mint mondta, az intézmény és saját maga mottójának tekinti azt a Reményik Sándor-idézetet, amely a Teleki-ház honlapján is szerepel: „Hát vesd meg lábad ott, ahol megállhatsz, S azt mentsd, azt a talpalatnyi helyet.” A nagybányai Teleki Magyar Ház Gróf Teleki Sándor 1848–49-es honvédezredes (1821–1892) egykori házában működik. A gróf életének utolsó részét Nagybányán töltötte. A hajdani Fasoron vásárolt két házat az 1870-es években, és azokat igényeinek megfelelően alakította át egyetlen udvarházzá. A faragott kapun ma is látható a kilencágú koronás Teleki-monogram. 1989 után a házat a refomátus egyháznak sikerült megvásárolnia, a kertben Teleki szobra látható.

A díjak megerősítést jelentenek

„A díjak, elismerések megerősítenek a munkában, ami mellett elköteleztük magunkat, jómagam és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum közössége” – mondta el megkeresésünkre Haszmann Pál Péter helytörténész, nyugalmazott muzeológus. A Magyar Kultúra Lovagja cím várományosa úgy értékeli, ezzel a kitüntetéssel nemcsak az ő munkáját, hanem az egész intézmény több mint negyvenéves tevékenységét ismerik el. „Ebben a múzeumban benne van az egész családom munkája a legfiatalabbtól a legidősebbig, és mindenkié, aki támogatta, adományokkal gazdagította a közgyűjteményt. A díjak azt jelzik, hogy van értelme a munkánknak, számon tartják azt”– fejtette ki Haszmann Pál Péter. Hozzátette, az elismerés odaítélése visszajelzés arról, hogy nemcsak a szűkebb közösségben, hanem az egész Kárpát-hazában tudnak a csernátoni múzeumról, ismerik a tevékenységét, odafigyelnek rá. „Én soha nem kértem egyetlen díjat, kitüntetést sem, de nagyon sokat jelentenek az intézmény szempontjából” – szögezte le Haszmann Pál Péter.

A falumúzeum a 17–19. században épült, majd az átalakult Damokos Gyula-kúriában működött, jelenlegi, neoklasszicista külsejét 1831-ben nyerte el. A 20. század közepén az államosított épület elhanyagolt állapotba került, múzeummá alakították át, alapjául Haszmann Pál pedagógus és felesége Haszmann Pálné Cseh Ida gyűjteménye szolgált. 1973. február 25-én nyílt meg a múzeum, és annak az évnek a nyarára már az is megfogalmazódott, hogy ide be lehet telepíteni a székely népi építészeti emlékeket: egy-egy székely háztípust, malmot, székely kapukat, amelyek pusztulásra ítéltettek, a méhészkedés tárgyi emlékanyagát, be kell mutatni egy régi temetőképet, hiszen metamorfózisát éli a régi temető is – olvasható az intézmény honlapján.

Néhai Haszmann Pál szorgalmazta azt is, hogy a termelőszövetkezeteknél található sok régi mezőgazdasági szerszámot és gépanyagot meg kell menteni. Ő fogalmazta meg akkor, hogy a régi házakból nemsokára száműzik az öntöttvas kályhákat, a régi fölöslegessé válik, kidobják, így szép gyűjteményt lehet bemutatni az utókornak. Hogy a múzeum ne holt tárgyak intézménye legyen, 1973-ban megalakult a Csernátoni Népfőiskola és a Bod Péter Közművelődési Egyesület. A népfőiskolában azóta is hagyományos népi mesterségeket sajátíthatnak el a fiatalok. Egy-egy idényben több mint 600 fiatal fordul meg a csernátoni múzeumban a történelmi Magyarország minden szegletéből és a nagyvilágból.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek