rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Kvórumhiány miatt nem tárgyalta a szenátus március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni a szenátus szerdára összehívott plenáris ülését Bukarestben. Többek között a március 15. hivatalos ünneppé nyilvánításáról szóló törvénytervezet szerepelt napirenden.


Az Országos Börtönigazgatóság különleges státusú alkalmazottairól szóló törvénytervezet vitáját követően Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának vezetője 15 perc szünetet kért. A szünetet követően az ülésvezető elnök, Niculae Bădălău, a szenátusi alelnöke megállapította, hogy kvórumhiány van és lezárta az ülést. „Megállapítottuk, hogy nincs meg az ülés folyatásához szükséges létszám. Lezártnak nyilvánítom a szenátus mai ülését” – idézte az Agerpres Niculae Bădălăut. A felsőház ülésének napirendi pontjai között szerepelt a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánítását kezdeményező törvénytervezet, melynek elfogadása esetén a Romániában élő magyar közösség tagjai munkaszüneti napot igényelhetnének munkaadójuktól az ünnepen.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor az ülés felfüggesztése után azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a többség támogatja-e a tervezetüket. A román szenátus közigazgatási szakbizottsága júniusban elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünneppé nyilvánítaná. Akkoriban sokan annak tulajdonították a román kormánypártok támogatását, hogy a koalíció ezzel a gesztussal próbálta elnyerni az RMDSZ támogatását Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához. Az RMDSZ idén március 15-én nyújtotta be a jogszabálytervezetet, ami lehetővé tenné a magyarlakta településeknek, valamint a megyék önkormányzatainak és intézményeinek, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatóknak kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a román közszolgálati televízió és rádió. A Román Akadémia azonban állásfoglalásban tiltakozott a javaslat ellen, felszólítva a román politikai osztály képviselőit, ne sértsék meg „több tízmillió román lelkét, ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern és nagy Románia száz éves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban”.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek