Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lázításért tízperces adásszünettel büntették a Realitatea televíziót

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tíz percre meg kell szakítania adását a Realitatea hírtelevíziónak csütörtökön, miután a román audiovizuális tanács (CNA) úgy értékelte, hogy az ellenzéki médium részrehajlóan, lázító hangon kommentálta tavaly augusztusban a diaszpóra kormányellenes tüntetésén történt erőszakos cselekményeket. - a Transindex.ro portálról


Erről szavazattöbbséggel döntött kedden a médiahatóság, amely szerint a Realitatea műsorvezetője, illetve meghívottai megsértették a hiteles tájékoztatásra, a gyalázkodás, erőszakos felbujtás, bizonyítékok nélküli vádaskodás tilalmára, illetve a tények és vélemények elkülönítésére vonatkozó előírásokat.

Az augusztus 10-i demonstrációval kapcsolatos panaszok vizsgálata során a CNA arra a következtetésre jutott, hogy a szociálliberális kormányhoz közel álló Antena 3 hírtelevízió a vizsgált - augusztus 6. és 17. közötti - időszakban nem vétett a médiatörvény előírásai ellen, a szintén kormányközeli Romania TV-t pedig 15 ezer lejes bírsággal sújtotta, amiért a műsorvezető nem követelt bizonyítékokat vádaskodó interjúalanyaitól.

Kedden számolt be a bukaresti média arról is, hogy a diaszpóra erőszakba torkollott tavaly augusztusi tüntetése ügyében vizsgálódó katonai ügyészek ellen fegyelmi vizsgálatot indított az igazságügyi felügyelet. A bírák és ügyészek szakmai szervezetének vizsgálati részlegeként működő testület szerint a katonai ügyészség vezetője részrehajlással, a csendőrök esetleges túlkapásait saját elhatározásából a helyszínen vizsgáló ügyész pedig hatásköre túllépésével gyanúsítható. A diaszpóra tavaly augusztusi kormányellenes megmozdulásán - a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva - a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg "lecsillapítására", majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A rendfenntartók másnap azt közölték: az összetűzések nyomán 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani. A történtek után csaknem 800, hatósági brutalitásra panaszkodó tüntető tett feljelentést a katonai ügyészségen, amely azóta sem nyilatkozott arról, hogy jogszerű volt-e az erőszakos tömegoszlatás.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek