k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Leleplezik Márton Áron szarkofágját Gyulafehérváron

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Csütörtökön leplezik le a Márton Áron egykori erdélyi római katolikus püspök földi maradványait tartalmazó szarkofágot a gyulafehérvári székesegyházban, Szent Mihály főangyal ünnepén. A püspökre este gyertyagyújtással emlékeznek.


Végső helyére, a gyulafehérvári székesegyházba szállították a napokban azt a szarkofágot, amelyben elhelyezték Márton Áron egykori erdélyi római katolikus püspök földi maradványait, és amelyet a tervek szerint a csütörtöki ünnepi rendezvénysorozaton lepleznek le. A nyughely felállításáról a szarkofágot elkészítő kolozsvári szobrászművész, Gergely Zoltán számolt be Facebook-oldalán.

Csütörtökön egyébként kettős évforduló van: szeptember 29-e egyrészt Márton Áron halálának 36.évfordulója, ugyanakkor Szent Mihály főangyal, a gyulafehérvári főegyházmegye és a székesegyház védőszentjének ünnepe is. Az egész napos eseményen egyházi és világi elöljárók is felszólalnak, a híveket gyertyagyújtásra és közös imára várják.

Egyházi és világi elöljárók is felszólalnak

Az ünnepi program 11 órakor búcsús szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Ferenc pápa romániai képviselője, Miquel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius. A székesegyházban tartandó megemlékezésen beszédet mond Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A szarkofágot, a benne levő hamvakkal a szentmise után leplezik le, majd a résztvevők közösen imádkoznak Márton Áron püspök mielőbbi boldoggá avatásáért. A megemlékezést közvetíti a Duna Televízió és a Mária Rádió, ugyanakkor a YouTube videomegosztón is élőben lehet követni az eseményeket a Seminarium Incarnatae Sapientiae csatornáján.

Délután 6 órától ausztriai magyar zarándokok és gyulafehérvári magyar diákok a püspök emlékére szervezett közös gyertyagyújtásra várják az érdeklődőket a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájába. Az esti program háromnegyed 6-kor kezdődik: a jelenlévőket Gál László, a tanintézet igazgatója, Varga Gabriella, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, valamint Zödös Szabolcs, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa köszönti. A 18 órakor kezdődő gyertyagyújtás idején Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze mutatja be Emberkatedrális – Főhajtás Márton Áron emléke előtt című előadását. A megemlékezés közös imával és énekkel zárul.

Kolozsváron is búcsúünnepet tartanak

Szent Mihály főangyal ünnepén Kolozsváron is búcsúünnepet tartanak: a Szent Mihály-templomban csütörtökön 18 órakor kezdődik a szentmise, amelynek főcelebránsa Potyó Ferenc pápai prelátus, általános érseki helynök. Az eseményen elhangzik Orbán György Marosvásárhelyen született zeneszerző Missa tertia című műve a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar előadásában, a közreműködik a Báthory István Gimnázium vegyeskara, vezényel Potyó István karnagy.

A Márton Áron földi maradványait tartalmazó szarkofág készítője, Gergely Zoltán nemrég a Krónikának úgy nyilatkozott: a nyughely megalkotásakor az egyszerűségre törekedett, hiszen a püspök is mindig kerülte a feltűnést, a hivalkodást. „Márton Áron végrendeletéből indultunk ki, aki egyszerűségre törekvő, szerény ember volt, a külsőségek helyett az igazi értékekre helyezte a hangsúlyt. Ezért a pompára emlékeztető cifra köveket, mint a márvány eleve kizártuk, formai szempontból is egyszerű, tömör külalakra gondoltunk” – magyarázta a kolozsvári szobrászművész.

Igyekezett az erdélyi, illetve Kós Károly formavilágából inspirálódva egy olyan formanyelvet kialakítani, amely modern, de egyben jól illeszkedik a környezetébe, és az erdélyiséget is megjeleníti. A szarkofág hosszanti tengelye merőleges a székesegyház főhajójának tengelyére. A fedőlap függőleges síkján egy szalagszerű felirat fut végig, a főhajó felőli oldalán a „Márton Áron 1896–1980” felirat olvasható. Ha körbejárjuk a szarkofágot, akkor a következő oldalon a „Márton Áron gyulafehérvári püspök 1938–1980” feliratot látjuk, a harmadikon pedig az „Episcopus Albaiuliensis” latin nyelvű felirat szerepel.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek