Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Macron föderális uniója és a svéd választások

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Európa közös identitása az alapjogok és az emberi jogok tiszteletben tartására épülő liberális demokrácián alapul – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament plenáris ülésén. Svédország pedig választ szeptemberben, ahol várhatóan megerősödnek az eddigi bevándorláspolitikát megkérdőjelező pártok.


Macron beszédében hangsúlyozta, hogy Európát a liberális úton kell tartani, nem szabad hagyni, hogy az unió más irányt vegyen, meg kell akadályozni a tekintélyelvűség jelentette veszélyt, amelyek lebontanák, gyengítenék a demokráciát. Azt a demokráciát, amely megvédi az embereket, valamint garantálja az egyenlőséget.

A liberális demokrácia Macron olvasatában azt jelenti, hogy egy erőteljes föderális irányba kell elvinni az európai integrációt, ennek kapcsán beszélt az európai szuverenitásról is – mondta a Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Macron beszédében utalt arra, hogy megosztottság jellemzi Európát, amit a Brexit felerősített. Fogalmazása szerint egyfajta „polgárháborús helyzet” alakult ki, mert a nemzeti egoizmus és az illiberális hatás egyre erősödik Európa-szerte.

Svédországban is megerősödhetnek a bevándorláskritikus pártok

Az Európai Unió országai közül lesz ősszel egy nagyon érdekes választás, méghozzá Svédországban, ahol a romló közbiztonság és a bevándorlás a legfontosabb közéleti téma.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag egy felülről lefelé vezényelt nyitottság az, ami végigfutott a svéd társadalmon. Kifejezetten a nemzet karakterének részéve tették ebben az időszakban a multikulturalizmust, a toleranciát és a nyitottságot.

Hozzátette: ezt nagyon sokáig egyetlen politikai erő sem merte megkérdőjelezni, nem is beszélve a médiáról és a véleményvezér körökről. Ez mára már jól láthatóan megváltozott, ugyanis egyes politikai szereplőknek ez igenis életképes stratégiának bizonyul. Kellő szavazói támogatottságot tudnak gyűjteni ahhoz, hogy meg tudják kérdőjelezni az évtizedes konszenzust.

Orbán Balázs véleménye szerint Svédországban az olaszokéhoz hasonló földrengésszerű változásra nem kell számítani, ugyanakkor meg fognak erősödni azok a pártok, amelyek a svéd migrációs politikát alapjaiban kérdőjelezik meg.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Fekete Ferenc 2018.04.26 09:10:10
'Macron beszédében hangsúlyozta, hogy Európát a liberális úton kell tartani, nem szabad hagyni, hogy az unió más irányt vegyen' Ez egyenlő kollektív önfelszámolással, öngyilkossággal, ami nem túl biztató jövő, az utódaink részére. Előbb vagy utóbb Európa összeomlik, kulturálisan, gazdaságilag.


Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek