k rmdsz
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar alelnöke lett az Európai Parlamentnek

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európai Parlament (EP) egyik alelnökévé választották Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselőt a testület strasbourgi plenáris ülésén csütörtök délelőtt.


Az alelnökválasztás első körében 680 képviselő adta le szavazatát, amelyek közül 62 volt érvénytelen. Egy-egy alelnök megválasztásához az érvényes voksok több mint felére, azaz legalább 310 szavazatra volt szükség.

Antonio Tajani frissen megválasztott EP-elnök közlése szerint Pelczné Gáll Ildikót 310 képviselő támogatta, és választotta meg ezzel az uniós parlament egyik alelnökévé.

A képviselők tizennégy alelnököt választottak, a szavazás első körében Pelczné mellett kilenc másik jelöltnek sikerült megszereznie a szükséges többséget. Az Európai Néppárt (EPP) részéről az ír Mairead McGuinness-t, a német Rainer Wielandot és a spanyol Ramón Luis Valcárelt, a szociáldemokrata frakció (S&D) tagjai közül a lengyel Boguslaw Liberadzkit, az olasz David-Maria Sassolit, a francia Sylvie Guillaume-ot és a német Evelyne Gebhardt-ot választották meg. A liberálisok (ALDE) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport az első fordulóban egy-egy alelnöki tisztséghez jutott a cseh Pavel Telicka, illetve a lengyel Ryszard Czarneki személyében.

A szavazás második körében a fennmaradó négy alelnöki poszt mindegyikét sikerült betölteni. Alelnökké választottak a szociáldemokrata, román Ioan Mircea Pascut, a liberális, német Alexander Graf Lambsdorffot, valamint az osztrák Ulrike Lunaceket a Zöldek/Európai Szabad Szövetség és a görög Dimitriosz Papadimuliszt a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal részéről.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja később közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben hangsúlyozták: Pelczné Gáll Ildikó “újraválasztása az elmúlt évek munkájának elismerése, s egyben a magyar néppárti delegáció sikere”. Mint írták, “az alelnöki tiszt megerősítésével hazánk pozíciója tovább erősödik az Európai Parlamentben”.

“Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a néppárti frakció után a mai napon az Európai Parlament plenáris ülése is támogatásáról biztosított. Az EP alelnökeként továbbra is határozottan fogok küzdeni Magyarország és a magyar polgárok érdekeiért” – mondta Pelczné a szavazást követően.

A választás eredményére Ujhelyi István szocialista képviselő is reagált. “Csak remélni tudjuk, hogy a Fidesz alelnöke az Európai Parlament egyik vezetőjeként lesz elég bátor megtagadni Orbán Viktor EU-ellenes törekvéseit és helyette azt az európaiságot fogja követni, amelyet a Fidesz egykori EP-programjában még őszintén vállalt, vagyis, hogy: +az unió mi magunk vagyunk (…) nem lehet mindenért Brüsszelre mutogatni, az uniós döntések pedig nem külső diktátumok+” – közölte Ujhelyi.

Pelczné Gáll Ildikó 2010-ben lett az Európai Parlament képviselője, és már 2014-ben, a parlamenti ciklus első felében is az EP egyik alelnökévé választották.

Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban mindössze két és fél évre szól.

Az uniós parlament szerdán az öt quaestor személyéről is döntött, s megválasztotta a francia Elisabeth Morin-Chartier-t, a bolgár Andrej Kovacsevet, a szlovák Vladimir Mankát, a brit Catherine Beardert és a lengyel Karol Karskit. Ők tanácsnoki minőségben tagjai lesznek az EP elnökségének, felszólalnak az elnökségi üléseken és részt vesznek annak munkájában. A képviselőket közvetlenül érintő pénzügyi és igazgatási feladatokat látnak el.

Az EP a nap folyamán a szakbizottsági elnökök személyéről is dönteni fog.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek