k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar bankokat minősített fel a Fitch Ratings

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította az MFB és az Eximbank hosszú távú besorolását


Magyar bankok besorolásait javította kedden a Fitch Ratings, összefüggésben a magyar államadós-osztályzat nemrégiben bejelentett felminősítésével. 

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította az MFB és az Eximbank hosszú távú besorolását.

A cég "BBB mínusz"-ról ugyancsak egy fokozattal "BBB"-re emelte az Erste Bank Hungary és a K&H Bank hosszú távú kockázati besorolásait, a CIB Bank minősítését pedig "BBB mínusz" szinten megerősítette. Mindegyik banki besorolás kilátása stabil.

A Fitch Ratings hangsúlyozta: a magyar bankokra bejelentett minősítési lépések közvetlen előzménye a magyar szuverén adósosztályzat május 20-án bejelentett javítása.

A cég aznap "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította a magyar államadós-besorolást, és ezzel - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként - visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

A felminősítés indoklása

Az MFB és az Eximbank keddi felminősítése a Fitch indoklása szerint azt tükrözi, hogy javult a magyar kormány kapacitása a rendkívüli segítségnyújtásra, ha ez szükségessé válna; ez is az egyik tényezője volt a magyar szuverén felminősítésnek. A hitelminősítő megítélése szerint emellett a magyar kormány segítségnyújtási hajlandósága is változatlanul erőteljes.

A K&H és az Erste Bank Hungary felminősítésének fő tényezője a magyar államadós-besorolás javítása mellett a Fitch azon változatlan meggyőződése, hogy e két bank tulajdonosa, a KBC Bank, illetve az Erste Group Bank AG képes és kész segítséget nyújtani magyarországi érdekeltségeinek - áll a keddi bankminősítési lépésekhez fűzött indoklásban.

A CIB besorolásának megerősítésében is a Fitch Ratings azon nézete játszott szerepet, hogy a tulajdonos Intesa Sanpaolo szükség esetén segítséget tudna nyújtani a magyar bankérdekeltségnek.

A Fitch Ratings szerint a KBC, az Erste és Intesa jelentős támogatási készségét az támasztja alá, hogy e tulajdonos bankok számára a közép- és kelet-európai térség továbbra is stratégiai fontosságú piac. A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar bankokra meghatározott besorolási plafon csak egy fokozatnyival haladja meg a mindenkori szuverén adósbesorolást, és ez a bankszektorban végrehajtott "számos állami beavatkozásból" eredő megemelkedett országkockázatot jelzi.

A Fitch Ratings hangsúlyozta:

hogy kedvezően értékeli a magyar bankpiac közelmúltbeli fejleményeit, köztük a banki különadó jelentős mérséklését a 2016-2019-es időszakban, valamint a magyar szakhatóságok elkötelezettségét a makacs szektorszintű eszközminőség-problémák kezelése mellett. Ezek a fejlemények csökkentik a bankszektor működését negatívan befolyásoló állami beavatkozások rövid távú kockázatát - áll a Fitch keddi elemzésében.

Reklam



A hatósági hozzáállás e változásának azonban hosszabb távon is érvényesülnie kell, mielőtt a Fitch Ratings felülvizsgálná azt a döntését, amelynek alapján a magyar bankokra érvényes besorolási plafon csak egy fokozattal haladja meg a szuverén besorolás mindenkori szintjét - hangsúlyozta a keddi banki felminősítésekhez fűzött értékelésében a hitelminősítő.

A Fitch közölte azt is, hogy fenntartja a CIB és tulajdonosa, az Intesa besorolásai közötti kétfokozatnyi különbséget, mivel megítélése szerint "valamelyest bizonytalan", hogy az Intesa - amely egyre inkább hazai piacára összpontosít - mennyire elkötelezett hosszú távon a magyar piac mellett, másrészt a CIB teljesítménye és kilátásai javulnak ugyan, de továbbra is gyengék.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban ismertetett legutóbbi regionális szektorelemzésében szintén kiemelte, hogy Magyarországon - a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett - a bankokra kirótt adóterhek enyhítése jót tesz a bankrendszer működési környezetének. Az S&P hangsúlyozta, hogy a devizaalapú hitelek átváltása csökkentette a devizaárfolyam-ingadozásokból a háztartásokra háruló kockázatokat.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek