rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar kultúrközpont létesülhet Aradon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Színházi előadásokat, tárlatokat, kulturális rendezvényeket tartanának a régi filmszínház épületében létrehozandó aradi kulturális központban, amely összefogná a térség magyarságát – mondta el a Krónikának Bognár Levente, a Maros-parti város alpolgármestere.


Magyar kulturális központ létrehozását tervezik Aradon, a közösségi tér a régi filmszínház jelenleg leromlott állapotú épületében, a város központjában található Bohus-palotában kapna helyet – mondta el a Krónika megkeresésére Bognár Levente, a város alpolgármestere. Multifunkcionális, a város magyar kulturális tevékenységét szolgáló termet szeretnénk működtetni a régi mozi épületében. Ebben a közösségi térben az aradi kamaraszínház előadásai, tárlatok, különféle rendezvények kapnának helyet. Ehhez a műemlék épületben található moziteremben módosításokat kell eszközölni, belső munkálatokat kell elvégezni. Mindez most folyamatban van, reméljük, hogy a továbbiakban az erre vonatkozó megfelelő döntéseket is el tudjuk érni az önkormányzatban” – mondta Bognár Levente. Hozzátette, bíznak benne, hogy két év alatt talán megvalósítható a központ létrehozása, amely hiánypótló lenne.

A kommunista időszak nem volt jó hatással az aradi magyar kulturális életre: a magyar színházat Temesvárra vitték, amikor a bánsági tartományt átszervezték. A Kultúrpalota belső felújítása még mindig zajlik, úgyhogy ott sincsenek rendezvények, mindezt szeretnénk a központ létrehozásával pótolni, ugyanakkor kulturális szempontból is összefogni a helyi magyarságot. Reméljük, megkapjuk ehhez a megfelelő önkormányzati támogatást” – ecsetelte az alpolgármester. Azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az aradi magyar kulturális események, színházi előadások természetesen a térség magyarságának is szólnak. Aradon mintegy 16 ezres lélekszámú magyar közösség él, a városnak körülbelül 10 százaléka, a megyében ennek a kétszerese a magyarok lélekszáma. Bognár Levente kifejtette, természetesen most is szerveznek magyar kulturális rendezvényeket Aradon, de ezeket be kell mindig valahova könyörögni, úgyhogy nagyon jól fogna a kimondottan erre a célra rendbehozott tér.

A patinás épületben, amelyet Bohus-palota néven ismer a helyi magyarság, a város első modern filmszínháza működött, de a filmvállalat hagyta teljesen leromlani. „Aztán az önkormányzat hatáskörébe került, és most zajlik a rendbetétel: ki kell alakítani a teret úgy, hogy multifunkcionálissá váljon, hogy színházi előadásokat, tárlatokat, különféle rendezvényeket lehessen tartani benne, egyfajta közösségi térré válhasson a helyi és az Arad megyei magyarság számára. Nem óriási a tér, de azt szeretnénk, hogy állandóan nyitott legyen a különböző magyar közösségi rendezvények számára és hogy a magyar kulturális központ intézményesítése is megtörténjen” – mondta az elöljáró. Úgy fogalmazott, bár a végleges döntések még nem születtek meg, bíznak benne, hogy a polgármester és az általa vezetett többség együttműködő lesz ebben a kérdésben. „Amikor az Európa Kulturális Fővárosa 2021-es címért folyó versenyben a pályázatot beadtuk, akkor Arad kulturális stratégiájában ennek a központnak a létrehozása is szerepelt, ennek szellemében reméljük, hogy meg is valósul a központ létrehozása” – mondta el Bognár Levente. Az 1913-ban átadott, impozáns méretű épületet a báró Bohus család megrendelésére Szántay Lajos tervezte, a telek egy részén korábban álló, kétszintes Bohus-ház helyére. Arad építészetében itt alkalmazták először a vasbeton födémeket, a földszint egyik részén nyílt meg a város első, külön erre a célra tervezett mozija, amely a kilencvenes évekig folyamatosan moziként működött.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek