no
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar nyelv napja: 15 éves munkájáért díjazták az Erdélyi Magyar Írók Ligáját

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyar nyelv napján tüntette ki az RMDSZ és a Communitas Alapítvány másfél évtizedes munkájáért az Erdélyi Magyar Írók Ligáját Kolozsváron, a Bánffy-palotában szervezett ünnepi rendezvényen.


1844. november 13-án lett a magyar hivatalos nyelv az akkori magyar állam területén a közigazgatásban és az oktatásban. Romániában 2015-ben hirdették ki azt a törvényt, amely ezt hivatalos ünnepnappá nyilvánította, így az ezen alkalomból szervezett rendezvények lebonyolítására a magyar közösség állami támogatást is kap. 

A nyelv összeköt és szétválaszt

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a hétfői ünnepségen leszögezte: „nincs nagyobb kihívás a mai napra, mint a nyelvről, a magyar nyelvről beszélni”. A szövetségi elnök többek között a nyelv különböző szerepeiről és céljairól beszélt.

Egyrészt ez a megismerés, a kommunikáció és a világteremtés eszköze. De nem csak eszköz, mert a politikában, a társadalomtudományokban és a médiában fontos etikai szerepe is van, amely a meggyőzésre és a manipulációra egyaránt alkalmas, ami kiemelten fontos az internet és a fake news világában, vélte Kelemen Hunor.

A nyelv közösséghez kötött, egyfajta fészek. Bizonyos korokban pedig a nyelv nem csupán a nemzeti identitás legfontosabb eleme, hanem a túlélés eszköze is, magyarázta az RMDSZ elnöke.

„A nyelv összeköt és szétválaszt. Összeköti azokat, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, közösséggé kovácsolja őket, de amikor egyik nyelv a másik kizárására törekszik, akkor a nyelv az egyik legerősebb szétválasztó eszköz. A nyelv nemcsak barátságos világot teremt, hanem elvezethet – és a történelemben számtalanszor elvezetett – egymás gyilkolásához” – fogalmazott a szövetségi elnök, aki úgy folytatta: nem is olyan rég történt, hogy egy magyar nyelvű gyógyszertár felirat véres összecsapáshoz vezetett Marosvásárhelyen, de elég, ha a nyelvi háború sújtotta Ukrajnára gondolunk.

A magyar nyelv hivatalos napját két éve foglalták törvénybe az RMDSZ kezdeményezésére. „Az, hogy Romániában hivatalosan is meg lehet ünnepelni, 2017-ből nézve szinte hihetetlen, hisz ma nap mint nap újabb és újabb támadások érik a nyelvhasználatot, a nyelvhasználat kereteit, törvényes lehetőségeit” – fogalmazott Kelemen Hunor a jelen kihívásairól.

A díjazott Erdélyi Magyar Írók Ligájáról elmondta, hogy „a kezdetektől fogva a magyar nyelven alkotó erdélyi írók, költők szervezeteként határozta meg magát”. 

„Magyar értelmiséginek lenni közéleti felelősség”

„Az E-MIL közéletünk egyik fontos intézménye” – kezdte laudációját Markó Béla költő, a Kós Károly Akadémia elnöke, aki elismerte, hogy kijelentése közhelyes. Éppen ezért a mondat mélyére ásott: az Etimológiai Szótár szerint az intézmény szó az egykori int főnévből ered, amelynek jelentése kedv, ízlésirány.

A másfél évtizede működő E-MIL tehát ebben, és nem a bürokratikus értelemben intézmény, fűzte hozzá Markó Béla. „Márpedig kedvre, ízlésre és irányra nagy szükségünk van ebben a néha kedvetlen, sokszor ízléstelen, vagy legalábbis ízetlen, tartósan irányvesztett világban” – érvelt.

Fodor Sándorról, az E-MIL első elnökéről úgy nyilatkozott: reméli, hogy az író szellemisége ma is él az írószervezetben. Markó szerint az alkotást és az életet nem lehet szétválasztani, hiszen ha az író nem szól bele a közéletbe, „nagyon hamar arra ébredhet, hogy már nincsenek könyvei, elégették, vagy egyszerűen csak szemétre dobták őket”.

Markó Béla továbbá megemlítette: „magyar irodalom csak egy van, magyar irodalmi élet viszont több is”, hiszen az erdélyi magyar írók többsége a romániai és a magyarországi írók szövetségének is tagja.

Úgy vélte, az Erdélyi Magyar Írók Ligája akár az önálló írói érdekképviseletről, akár a magyarországi irodalmi intézményekkel való folyamatos kapcsolatról, akár a magyar-román együttműködésről legyen szó, sikerrel válaszolt a kihívásokra. Hozzátette: az E-MIL nem kívánt a fiatal írók szervezete lenni, mégis szervesen kötődik a kilencvenes években indult, a kétezres évek elején beérett írónemzedékhez.

„Tetszik nekünk vagy sem, Erdélyben magyar értelmiséginek lenni közéleti felelősséget is jelent” – zárta a laudációt Markó Béla.

Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar nyelv szabad gyakorlására nem volt mindig lehetőség az elmúlt ezer évben. Elmondta: bizonytalanság esetén nem csodákra kell várni, és külső segítségekben bízni, hanem abban, „ami a legsötétebb időkben is megtartott bennünket”, az anyanyelvben. 

Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke megköszönte az írószervezet tagjainak munkáját, akik folyamatosan újraformálják az E-MIL hangját, arculatát. Úgy vélte, minden díj megtisztelő, de előleg is, ami arra figyelmeztet, hogy sok munka vár még rájuk. A díj Sánta Csaba szobrászművész Bölcső című alkotásából és 20 ezer lej pénzjutalomból állt. 

Az est további részében az E-MIL alkotói, László Noémi, Király László, Király Zoltán, Márton Evelin és Karácsonyi Zsolt olvastak fel műveikből. Az ünnepélyt Laczkó Vass Róbert színművész és Nagy Gergő zongoraművész A legjobb ember - zenés Ady-fantázia című előadóestje zárta. 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek