Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar találmány: cenzúrázhatatlan internet

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kocsis Tamás, a ZeroNet megalkotója kidolgozott egy módszert az internetes cenzúra ellen, ezért meghívták az idei TED-konferenciára, ám a szervezők később visszakoztak, mondván, a téma egyelőre nem aktuális. Kocsis Tamással beszélgettünk.


Milyen problémára keresi a megoldást a ZeroNet?

Olyan hálózatot fejlesztek, amelyben a weboldalakat a látogatók maguk üzemeltetik, nincs szükség szolgáltatókra vagy központi szerverre.  Magyarul nem kell fizetni azért, hogy egy oldal felkerüljön a hálózatra. A felhasználó készít egy weboldalt, ami letöltődik a látogatók gépére, innentől pedig ők is teljes értékű kiszolgálói lesznek az oldalnak. A felhasználók egymás rendszeréről töltik le ezeket az oldalakat; még internetkapcsolatra sincs szükség, hogy valaki dolgozzon a saját oldalán. A hálózat előnye, hogy biztonságos, mert a megtámadása nagyon időigényes, és óriási kapacitásra volna szükség hozzá. Normál esetben ugyanis egy támadás úgy néz ki, hogy a kiszemelt szerverre több lekérést küldenek, míg végül a rendszer nem tudja megkülönböztetni a valódi felhasználót és a robotot, ezért összeomlik.

Mikor született meg a ZeroNet ötlete? 

2014-ben, igaz, akkor még nem tudtam, hogy meg tudom csinálni, mert úgy éreztem, nincs elég tapasztalatom, noha korábban webprogramozóként dolgoztam. De egy hálózat kialakítása másfajta szaktudást igényel, ismerni kell az internet működését a legapróbb részletekig. Akkor feltettem egy internetes fórumra az ötletemet, ahol azt a kritikát kaptam, hogy az internet tökéletesen működik, ne próbáljak egy olyan problémát megoldani, ami nem is létezik. Szerencsére önfejű vagyok, így nem adtam fel. 2014 decemberében egy cég megalkotott az én ötletemhez hasonló programot – ez jó hír volt számomra, hogy nem nekem kell a hálózat kiépítésével foglalkoznom, hanem csak az oldalak elkészítésével. Letöltöttem a programjukat, de csalódást okozott, mert nem az volt, amit elképzeltem. Olyan oldalt szerettem volna létrehozni, ahol az emberek tudnak egymással kommunikálni, tehát közösségi oldalakat, ez a rendszer azonban erre nem volt alkalmas. A cég programja viszont erőt adott ahhoz, hogy rájöjjek, mégiscsak jó ötlet ezzel a területtel foglalkozni, így egy hónap alatt létrehoztam a saját rendszeremet.

Hogyan tudná leírni a hálózat működését?

Hasonlóan működik, mint a BitTorrent, csak ott nem lehet változtatni a letöltött tartalmon, az én rendszerem esetében pedig ez bármikor lehetséges.

Magasabb informatikai tudás vagy képzettség kell az alkalmazás használatához?

Fontos szempont számomra, hogy bárkinek könnyű legyen használni, de jelenleg főleg olyanok érdeklődnek iránta, akik jártasabbak a technológiában. Arra számítok, hogy amint több tartalom lesz a hálózaton, a kevésbé technikai érdeklődésű emberek is elkezdik használni.

Miért lehetetleníti el a cenzúrát ez az alkalmazás?

Ahogy mondtam, egy weboldalt jelenleg egy szolgáltatón keresztül üzemelteti a tulajdonosa, és ha valakinek nem tetszik egy tartalom, akkor a szolgáltató közreműködésével bármikor levetetheti, vagy akár felfüggesztheti az oldal működését. A ZeroNet hálózatán belül ez már nehezebb, mert ha egy weboldalt mondjuk száz látogató már letöltött a számítógépére vagy telefonjára, akkor csak úgy tudja bárki a tartalmat törölni, ha mind a száz számítógép tulajdonosát megkeresi, és felkéri erre. Ez gyakorlatilag lehetetlen. Így erre a rendszerre inkább az olyan országokból van nagyobb érdeklődés, ahol cenzúrázzák az internetet, mint például Kína, Oroszország vagy Brazília.

Hányan használják ezt a programot napjainkban?

Eddig körülbelül ezer számítógépre töltötték le az alkalmazást, de hogy kik, azt nem tudhatom.

A program ingyenessége és titkos jellege miatt nem tart attól, hogy rossz célokra használják?

A programnak valóban vannak árnyoldalai. De minden rendszernek van pozitív és negatív oldala; ha egy ötletet csak azért az asztalfiókban tartanánk, mert esetleg rossz célokra is felhasználhatják, akkor nem haladna előre a világ. A szólásszabadságot a kormányok a világon mindenhol akadályozzák; ezzel nem értek egyet, hiszen ehhez nincs joguk. Így olyan eszközt szeretnék az emberek kezébe adni, aminek segítségével harcolni lehet a cenzúra ellen. Eddig is létre lehetett hozni anonim weboldalakat, de ez sokba került, most a rendszerem bárki számára elérhető ingyen. Az ingyenesség annak is köszönhető, hogy lemondtam minden szerzői jogomról, így a programot nem is adhatnám pénzért. Ennek az is előnye, hogy a felhasználók bonyolult procedúrák nélkül továbbfejleszthetik a hálózatot, és ezáltal a működése nélkülem is fejlődik.

Tehát ha jól értem, nem tudja megakadályozni, hogy a ZeroNet-et ne használják fel bűncselekményekhez vagy terrorizmushoz.

Ezt sajnos az anonimitás miatt nem tudom megakadályozni.

Magát az alkalmazást le lehet tiltani országos szinten, hogy ne legyen letölthető egy adott állam határain belül?

Igen. Például Kínában közvetlenül nem lehet elérni ezt a hálózatot, de vannak megoldások, amelyek segítségével az így generált adatforgalmat például konferenciabeszélgetésnek lehet álcázni. Így nem lehet lekövetni, hogy milyen tevékenységet végeztek az interneten a felhasználók.

Lehet ez a rendszer eszköz a kiberterrorizmus elleni küzdelemben?

A kiberterrorizmushoz más hálózatokat használnak azok, akik például repülőgépet térítenek el vagy atomreaktorokban próbálnak kárt tenni. Ez a rendszer inkább kisebb terroristacselekményeknél használható, ahol például egy-egy honlapot szeretnének megbénítani. Jó példa erre, hogy nemrég a magyar kormány oldalát támadták meg külföldi szerverekről; nem tudni, honnan érkezett a támadás, de napokra elérhetetlenné tették a honlapot. Ezért is hoztam létre a hálózatomat, mert úgy gondolom, pár éven belül a hagyományos internet már nem fog biztonságosan működni, hiszen a terrorszervezetek elkezdik támadni az egész világon, és komoly leállásokat, fennakadásokat okozhatnak. Érdekes, hogy ilyen hálózatot már az amerikai titkosszolgálat is kifejlesztett, hogy ügynökeik biztonságos körülmények között üzenhessnek egymásnak és haza külföldről.

Hol vannak a rendszer korlátai?

A rendszerünk egyelőre csak szöveges üzenetet bír el, például blogok, chatprogramok hozhatóak létre benne, vagy híroldalak. Nagyobb méretű adatátvitelre, azaz fotók vagy videók feltöltésére még nem alkalmas. Ezen dolgozom, hogy a jövőben bővüljön a rendszer.

Értékesítéssel foglalkozó oldalt is lehet üzemeltetni a hálózaton? 

Ezen a lehetőségen még nem dolgoztam, de úgy gondolom, egy kriptovalutás fizetési rendszert be lehetne építeni a hálózatba. Hiszen a Bitcoin és a hozzá hasonló kriptovaluták ugyanarra az elvre épülnek, mint a hálózatom. Azaz ki kell iktatni a fizetési folyamatból minden olyan szereplőt, akire nincs szükség.

A kriptovalutákat gyakran illegális tartalmakért való fizetésre is használják. Nemrég jött a hír, hogy a gyermekpornográfia elleni harcot is megnehezíti a Bitcoin terjedése. 

A rendszer erre nem alkalmas, mert itt a felhasználók szolgálják ki az oldalakat, és szerintem senki nem szeretne olyan tartalmakat tárolni a számítógépén, amit a társadalom egyértelműen elítél. Emiatt inkább olyan felhasználási területekben látom a szerepét, ami a társadalom számára elfogadott, de bizonyos cégek vagy érdekcsoportok nem szeretnék, hogy könnyen elérhető legyen, például tudományos kutatások, tüntetésesek szervezése vagy kritika a hatalom ellen.

Hogyan tovább?  

Tavaly szeptemberben sikerült otthagynom a főállásomat, mert megkeresett egy német cég, mondván, támogatják a rendszerem fejlesztését, így nekik köszönhetően csak ezzel foglalkozhatom. Egyedül dolgozom, bár idén tavasztól a támogatók jóvoltából lehetőségem nyílik bővíteni a vállalkozásomat. Ez nagy kihívás, mert világéletemben egyedül dolgoztam, és még soha nem irányítottam csapatot. Olyan munkatársakat keresek, akik szeretnének tenni a cenzúra nélküli internetért, az emberek szabadságáért.

(valasz.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek