Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyarul a kórházakban: az alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Megtámadták az ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.


A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) a taláros testülethez eljuttatott, 124 képviselő által jegyzett keresetében azt állítja, hogy az RMDSZ által kezdeményezett módosítás nem biztosítja a törvény előtti egyenlőséget a társadalomban. Csütörtökön kiadott állásfoglalásában az RMDSZ érthetetlennel és elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki pártok pálfordulását.

„Miután április 11-én a pártok képviselői a parlamentben támogatták a kisebbségek anyanyelv-használatának kiterjesztését az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, törvénykezdeményezésünket az Alkotmánybíróságon támadták meg. Ez a hozzáállás, sajnos, azt bizonyítja, hogy ezen pártok részéről nem érvényesül az a nyitottság és a kisebbségek iránti tisztelet, amelyet képviselőik gyakorta használnak szólamok szintjén nyilvános szerepléseikkor” – olvasható a közleményben.

Az RMDSZ szerint sajnálatos, hogy saját európai pártcsaládjával is szembefordul a PNL és a PMP, hiszen az Európai Néppárt elvei és értékei között kiemelt helyet kap a kisebbségek védelme. „Úgy véljük, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák munkánkat, kisebbségi törekvésünket mondvacsinált érvekkel. A PNL, az USR és a PMP alkotmányossági kifogásai egyértelműen kisebbségellenesek!” – zárul az állásfoglalás.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá 2017.04.23 15:08:21
üröm az örömben


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek