k rmdsz
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Mandátumát kockáztatva akar hatályba léptetni három törvényt az Orban-kormány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Orban-kormány mandátumát kockára téve, úgynevezett „felelősségvállalással” akarja hatályba léptetni a bírák és ügyészek kedvezményes nyugdíjazásának elnapolását és másik két sürgősnek ítélt jogszabályt.


Ezt Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be kormánya keddi ülésen.

A bírák és ügyészek jelenleg 25 év szolgálat után kérhetik nyugdíjazásukat, de egy tavaly elfogadott törvény értelmében jövő évtől már 20 éves munkaviszonnyal is nyugállományba vonulhatnak. A korábbi szociáldemokrata kormányzat által bevezetett módosítások ráadásul kettőről négy évre növelik az ügyészi és bírói karrierre pályázó jogászoktól megkövetelt szakmai tapasztalatot, és a kéttagú bírói tanácsok helyett legalább háromtagú tanácsokra bíznák a fellebbviteli tárgyalásokat. A kormány szerint a kedvezményes nyugdíjazás feltételeit könnyítő törvény jövő évtől „kiürítené” a fellebbviteli bíróságokat, és megbénítaná az igazságszolgáltatást.

Ezt úgy próbálják megakadályozni, hogy hatályba lépését elhalasztanák egy évvel. A kormány a költségvetési kiadások keretösszegét és a diákszállítást szabályozó törvénynél is kiiktatná a parlamenti vitát. A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvények hatályba lépését csak a kormány megbuktatásával akadályozhatja meg a parlament. Ha a törvényhozás három napon belül nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, vagy a beterjesztett indítvány nem szerzi meg a kormány leváltásához szükséges többséget, a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül. A parlamenti vita nélkül, kormányzati felelősségvállalással elfogadott törvénytervezetek ellen is alkotmányossági óvást emelhetnek azonban a honatyák vagy az államfő. Utóbbinak arra is joga van, hogy megfontolásra visszaküldje a tervezetet a parlamentnek, amelynek a két ház együttes ülésén, sürgősségi eljárásban kell döntenie a tervezet sorsáról.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya már jelezte, hogy több más, általa fontosnak ítélt törvény hatályba lépését is felelősségvállalással akarja meggyorsítani. A keddi ülésen napirendre tűzött tervezeteken kívül az egy hónapja ellenzékbe került szociáldemokraták részéről vélhetően komolyabb ellenkezést kiváltó törvényeket - a bankokra, energiaszektorra és távközlésre kivetett többletadó eltörlését, a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, vagy éppenséggel a jövő évi állami költségvetés törvényét is - felelősségvállalással léptetné hatályba az Orban-kormány.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek