rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Már megvan az energiaforrás, ami örökre ellátná a Földet – csak az a bökkenő, hogy végül nagyon ráfáznánk

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Amerikai kutatók érdekes gondolattal játszottak el: mi lenne, ha az óceánokra óriási szélerőműt építenénk? Az első eredmények biztatóak voltak, csakhogy közbejött egy nem is kicsi probléma.


A Massachusettsi Műszaki Egyetem szakértői szerint a szélenergiában sokkal nagyobb potenciál van, mint amennyit most látunk belőle. Szélerőműveket ugyanis látunk sok helyen a világban, de nyílt vízen, konkrétan óceánokon már ritkábban. Pedig véleményük szerint az óceánokon kellene szélerőműveket dolgoztatni, hogy energiát termeljenek. Hogy mennyit? Nos, szerintük akár csak ebből is lehetne fedezni a Föld teljes energiaigényét.

Ez így első hallásra nagyon jó, sőt, az adatokra nézve is: az óceánok felett akár 70 százalékkal erősebb a szél, mint a szárazföldek felett, így 3 millió négyzetkilométernyi óceánon üzemelt szélerőművel – ez nagyobb, mint Grönland – egy csepp kőolajra és egy darabka szénre sem lenne szükség. Mindez persze teoretikus felvetés, hiszen jogos a kérdés: kik és hogyan építenének fel ekkora erőművet?

Ha viszont az elméletnél maradunk, a számok továbbra is biztatóak. Épp ezért a tudósok hatástanulmányt készítettek. És itt jött közbe a probléma: ennyi szélerőmű annyira felfogná az óceánok feletti szelet, hogy a globális klímára komoly hatással lenne. Csak egy példa: az északi sarkkör környékén 13 Celsius-fokkal csökkenne az átlaghőmérséklet.

Vagyis egyetlen óriási, óceánon elhelyezett szélerőműre ráfáznánk, de a szakemberek szerint megvan a megoldás: kisebb szélerőműveket elhelyezve az óceánok számos pontján, már klímaváltozás nélkül is nagy mennyiségű energiát lehetne nyerni.

Kérdés persze, hogy ki akarná ezt kikísérletezni a való életben, miközben globálisan a napenergia lassan megelőzi a szélenergiát, és ilyen hatásai sincsenek.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek