rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Máramaros a levegõbõl is fantasztikus. Vagy még fantasztikusabb (II. rész)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Jön egy nap, amikor választanod kell: vagy repülsz, és fotózol egyet a máramarosi táj fölött, vagy elmész néhány barátoddal és kollégáddal, akik a magánszektorban és erdõkutatásban dolgoznak, Máramaros egyik régi erdejébe túrázni. Te mit választanál?


A szaploncai Vidám Temetõ népszerû turistacélpont, gyakran látogatják itthoniak és külföldiek is. Évtizedeken keresztül nagyon promoválták, különlegesnek mutatva be, holott tulajdonképpen nem más, mint egy színes giccs, és semmi köze nincs a hagyományhoz. A turisták jó része, akik autójukkal kívánják gyorsan bejárni mondjuk a 10 legjobb helyet Máramarosban, el sem jutnak a brébi temetõhöz, amely õriz még valamit az archaikus Máramarosból, és különleges kelta hasonlásokat mutat.

A Tisza vidéke, amelyet Máramarossziget és Szaplonca között kaptam lencsevégre. Megpróbáltam a még érintetlen területeket a maguk vadromantikájában megragadni. Vannak helyek, ahol a kukoricatáblák a víz széléig érnek, ahol minden erdõs részt elpusztított az emberi mohóság, de azért vannak még területek, ahol a természet megõrzõdött. Milyen jó is lett volna, ha ezeket a fotókat elkészíthettem volna abban az idõben, mikor a térség vízalatti biodiverzitását kutattuk egy közös, román-ukrán, határokon átívelõ projekt keretében. Szépen illusztrálhattuk volna a „Vízi Máramaros” címû könyvet, s jobban látszott volna a helyi realitás.

Erdõs tájak, erdõgazdálkodási területekkel, tarolásokkal, szélviharok által okozott pusztításokkal stb. Ha meglátod, milyen mértékben pusztulnak a Kárpátok erdõi (beleértve ezt, a Keleti-Kárpátok északi részét), biztosan nagyon szomorú leszel. Ha fenntarthatóan gazdálkodnának velük, a biodiverzitás megõrzése mellett a klimatikus stabilizációban (árvizek és aszályok enyhítése) is hasznosak lettek volna. Ezek az erdõk ugyanakkor hosszú távon biztosíthatták volna a fûtõanyagot, nem mint a fosszilis anyagok. A jó minõségû rönkök fenntartottak volna egy fafeldolgozó ipart, sok munkahelyet teremtve ezzel. Vicces, hogy papíron a Kárpátok erdõinek nagy része tartozik az FSC-rendszerbe, fenntartható menedzsment alá, azonban ha valaki kimegy a terepre, látja a pusztítások mértékét és a famaffia munkálkodásait. Amikor a teljesen letarolt hegyoldalakat látod, nem marad kétség, honnan jönnek a vizek, amelyek nagy pusztításokat képesek végezni. A rönk- és fûrészáruexport ökológiai, szociális és gazdasági bûntett, éppen az ellentéte a fenntartható fejlõdésnek.

A helikopterhasználat fotózáshoz technikai és nem anyagi szempontból a legalkalmasabb. Helikopterbõl sokkal szélesebb kilátásod nyílik a tájra, mint a kisrepülõgépekbõl, amelyeknek sokszor rúddal van megtámasztva a szárnyszerkezetük, ezek pedig vizuálisan akadályozhatnak. Ha helikopterben ülsz, akkor használhatsz nagyobb vagy szélesebb látószögû objektíveket, így pedig alacsony magasságban jobban át lehet fogni a tájat, a kép minõségét nem rontja a köd és a pára. Felléphetnek egyéb zavaró tényezõk, belóghat egy légcsavar, kevésbé lesz „lapos” a táj. A helikoptereknek az a képessége, hogy egy helyben maradj a levegõben, rendkívül hasznos, ez tárgyak, témák fotózását jóval megkönnyíti egy mozgó repülõéhez képest. A legnagyobb probléma így a költségekben merül fel, amelyek 4-5-ször többe kerülnek, mintha kisrepülõvel szállnék fel. Ugyanakkor repülõgéppel sokkal jobban elképzelhetõ, hogy az érdekes helyek látványos körülmények között megközelíthetõek, köddel, felhõvel borított, fényárnyékban játszó hegyvidékek. Például elképzelhetetlen, hogy a helikopterekkel a felhõk fölé emelkedjünk és a hófödte csúcsokat fotózzuk. És – amennyire én értek hozzá – könynyebben léphetnek fel problémák helikopterrel, mivel jobban hatnak rá az erõs széllökések, így fõleg nyugodt idõjárási viszonyok közepette használatos. A végkövetkeztetés tehát az, hogy jó, ha van egy megfelelõ eszköz a témák megközelítéséhez, mindegy, hogy repülõ, hõlégballon, vagy helikopter is legyen az, mindenképpen rendelkezned kell egy kreatív képességgel, egy fotográfiai vízióval.

Hiába vannak azonban megfelelõ kondíciók a repülésre, ahhoz, hogy erõs vizuális hatással rendelkezõ sorozatot készíthessünk, legalább annyira fontos, hogy egy megfelelõ fényképezõgépet vegyünk igénybe (nem, nem a hiperteleobjektívekre értendõ), és fõleg, hogy legyen fotós vénánk, hogy a másodperc töredéke alatt el tudjuk dönteni, mi az alany, amire érdemes fókuszálni, hogyan helyezzük azt el, és mikor van a megfelelõ pillanat a zárkioldó megnyomására és egy sorozat elkészítésére, amelybõl majd kiválaszthatjuk a legmegfelelõbbet. Tehát a „véredben kell lennie a fotózásnak”. (befejezés köv.)

Lengyel Péter blogjáról - Transindex.ro

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek