k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Máramaros megyében is kötelező lesz a magyar nyelv használata a kórházakban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A képviselőház megszavazta azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát - olvasható a szövetség hírlevelében.


Az előírás azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az 5000 főt. A 2011-es népszámlálási adatok szerint Máramaros megye magyar lakossága összesen 34.781 fő. Ebből Nagybányán 14.085, míg Máramarosszigeten 4.600 magyar ajkú ember él.

Így miután érvénybe lép a törvény, a „Constantin Opriș” Megyei Kórházban lehetőség lesz a betegeket, szükség esetén, a magyar nyelv segítségével ellátni. Emellett Máramarossziget is közel áll az előírt határhoz.

„Precedens nélküli előrelépés az anyanyelv-használat tekintetében. Nemcsak azokon a településeken lesznek kötelesek magyar nyelven beszélő személyzetet alkalmazni, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot, hanem azokon is, ahol van legalább 5000 magyar lakos. Így számos erdélyi nagyvárosban is, mint például Nagybányán.” – nyilatkozta Facebook bejegyzésben Kovács Richárd, nagybányai önkormányzati képviselő.

„Magyar beteghez magyarul szóljanak! Kisgyermekes anyukáktól egészen az idősebb korosztályig mindenki javára szolgál, hogy anyanyelvén beszélhessenek az orvosokkal, betegápoló személyzettel!” – tette még hozzá.

Az alsóház elsöprő többségben mondott igent a tervezetre. Az RMDSZ parlamenti csoportja az elmúlt mandátumban iktatta a törvénytervezetet. A törvénytervezetről kedden döntőházként szavazott a képviselőház, a javaslat ezt követően államelnöki kihirdetésre vár.

Mihály Kriszta - Nagybánya.ro (forrása: maszol.ro) 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek