rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Máramarosban is indul a Rákóczi program

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Kárpát-medence 5900 magyar iskolakezdõjét részesítette ösztöndíjban a Rákóczi Szövetség az õsz folyamán Beiratkozási Programja keretében. Az ösztöndíjak átadása augusztusban, a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségen vette kezdetét.


Augusztus 29-én, a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén, Hanván vette kezdetét a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának ösztöndíj átadása a magyar iskolakezdõk részére.

Az ösztöndíjakat szeptember és december között több mint 200 Kárpát-medencei helyszínen, közel 5900 diáknak, ünnepélyes keretek között adja át a Szövetség. A program érinti a teljes Felvidéket, ahol 3550 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar megyét, Temesvárt, Dést és a Dél-Erdélyi szórvány több települését, ahol 1900 iskolakezdõhöz jut el a támogatás, része a programnak a kárpátaljai Felsõ-Tisza vidék 100 iskolakezdõje, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 350 elsõosztályosa, Horvátországot és a Muravidéket is beleértve. A programot idéntõl Máramaros megyére is kiterjesztik!

Több mint tíz év - pozitív eredmények

A Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvû iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program a Felvidéken indult és az ott elért pozitív eredmények alapján – a szlovákiai magyar iskolakezdõk száma az utóbbi években stabilizálódott, az elmúlt két évben növekedett – terjesztette ki a Szövetség a programot olyan erdélyi, kárpátaljai és délvidéki területekre, ahol az asszimilációs folyamatok felgyorsultak.

Az ösztöndíj értéke 10 ezer forint, amit támogatási szerzõdés keretében vehetnek át az iskolakezdõk szülei.

Decemberben megyénkben is indul a program

A program célja, hogy ráirányítsa a magyar családok figyelmét a magyar iskolaválasztás fontosságára és helyességére. A Beiratkozási Program minden év decemberében veszi kezdetét az óvodások megajándékozásával, illetve a szülõk levél útján történõ megszólításával, amiben a magyar iskola elõnyeire, az ott megszerezhetõ többlettudás lehetõségére, valamint a magyar közösség megmaradása és a magyar iskolaválasztás közötti összefüggésekre hívják fel a szülõk figyelmét.

A Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, civilek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

A személyes megszólításon van a hangsúly

A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy az egyes ösztöndíj átadási ünnepségeken a program támogatói is jelen legyenek, és ebben a formában is kifejezzék szolidaritásukat és bátorításukat a gyermeküket magyar iskolába írató családokkal.

(Bányavidéki Új Szó)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek