rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megakadályozták a magyar zászló felvonását Sepsiszentgyörgy központjában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Történelmi kiállítással emlékeztek szerda este a Sepsiszentgyörgy központjában levő Erzsébet-parkban arra, hogy 75 évvel ezelőtt, 1942. november 15-én avatták fel a székelyföldi városban az Országzászló emlékművet, amelynek központi zászlórúdján Magyarország zászlaja lobogott. A magyar lobogót nem húzhatták fel.


A szervező Magyar Polgári Párt (MPP) arra készült, hogy az egykori kőtalapzat kisebb méretű makettjének a zászlórúdjára az évfordulón is felvonják a magyar zászlót. A prefektus felszólítására azonban a szervezők végül elálltak a zászlófelvonástól. A csendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, ahol több száz sepsiszentgyörgyi polgár jelent meg a rendhagyó kiállítás megnyitóján. A kiállítás végül az egykori esemény felidézésére, a magyar és a székely himnusz eléneklésére és a magyar zászló meglobogtatására korlátozódott.

A szervezők az ünnepség idején több alkalommal egyeztettek a rendőrökkel. Amikor elérkezett a magyar zászló felvonásának időpontja, Kulcsár Terza József képviselő, az MPP Kovászna megyei elnöke és Bedő Zoltán közíró léptek elő, kezükben a lobogóval, és bejelentették, hogy az esemény elmarad.

„A hatalom nem engedi, hogy felhúzzuk a zászlót, terrorizmus vádjával fenyegettek minket” – közölték. A tömeg pfujolt, többen „Vesszen Trianon!-t” skandáltak, felhangzott néhány „Székelyföld nem Románia”, ám a résztvevők rövid idő alatt lecsendesítették egymást. Bancea Gábor református lelkész mondott áldást, majd a tömegből kilépett egy férfi, aki egy rúdon hozott székely zászló mellé feltűzte az országzászlót, a magyar és a székely himnusz alatt végig a magasba tartotta.

"Bukarestben is szóvá teszem"

Kulcsár Terza József a Maszolnak elmondta, a nap folyamán a prefektúra és a csendőrség átiratban szólította fel őt és Antal Árpád polgármestert, hogy fújják le a rendezvényt, különben irredentizmussal, terrorizmussal vádolják meg őket. „Úgy döntöttünk, nem hagyjuk, hogy kitépjék a zászlót a kezünkből” – jelentette ki.

A képviselő elmondta, a talapzat és a zászló csütörtöktől a Székely Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. Közölte, hogy Bukarestben is szóvá teszi az ügyet. „Elfogadhatatlan, hogy egy demokratikus államban nem lehet megszervezni egy megemlékezést. Nem ijedtünk meg, az autonómiaharcot folytatjuk”- szögezte le a politikus. 

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek