k rmdsz
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megfázás vagy influenza?

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Komoly influenzajárványok 30-40 évenként fordulnak elő, kisebbek azonban gyakorlatilag minden évben.


A legjellemzőbb, hogy a téli és a kora tavaszi hónapokban üti fel a fejét a járvány. Influenzaszerű tünetekkel hazánkban 1,5-2 millió ember keresi fel a családorvosát évente.

Természetesen sokan csak szimpla megfázással küzdenek, és nem influenzavírus okozza a megbetegedésüket. Mindkét légzőszervi megbetegedésnek vírus a kiváltó oka. A náthát okozó vírusok száma több száz is lehet, és genetikailag is gyorsan változnak, mutálódnak, így védekezni is nehéz ellenük. Az influenzát okozó vírusoknak 3 nagy csoportja van, az A, B és C.

A nátha jellegzetes tünetei az orrfolyás, az orrdugulás, a fejfájás, a könnyezés, a tüsszögés, de jellemző még a hőemelkedés, a köhögés és az étvágytalanság. A megfázás általában nem okoz súlyos szövődményeket sem, éppen ezért kórházi ápolásra sincs szüksége a betegeknek - mondta a Válasz.hu-nak dr. Ambrus Anikó, családorvos. Az influenza tünetei lényegesen súlyosabbak és komoly szövődménnyel járhat, mint bakteriális fertőzés vagy tüdőgyulladás. Influenza esetén leginkább magas lázra, fej- és torokfájásra, izom- és ízületi fájdalmakra, gyengeségérzetre és heves köhögésre panaszkodnak a betegek. Ezek a tünetek elhúzódhatnak, sőt néhány nap elteltével akár fokozódhatnak is a panaszok.

Az influenzára jellemző, hogy a legtöbb ember orvosi ellátás nélkül is meggyógyul. Azonban ha valaki a magas rizikójú csoportba tartozik (65 évnél idősebb, 5 évesnél fiatalabb gyermek, állapotos vagy krónikus beteg) és influenzaszerű tünetei vannak, mindenképpen tanácsos felkeresni a családorvosát. Van néhány olyan szimptóma, ami szintén azonnal orvosi ellátását igényel, ilyen például a nehézlégzés, mellkasi vagy hasi fájdalom, hirtelen szédülés, zavart tudatállapot vagy a súlyos hányás.

Európa-szerte nő a betegek száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza jelentése szerint - írja az MTI az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatra (ÁNTSZ) hivatkozva. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ összegzése szerint az elmúlt héten 47 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Megelőzésként a családorvos azt javasolja, hogy inkább könyökhajlatba tüsszentsen a beteg, mint kézbe, hasznos a kilincsek, gombok, csaptelepek, klaviaturák, távirányítók időközönkénti fertőtlenítése is, valamint a gyakori és alapos kézmosás is fontos.

 

Árthat is az antibiotikum

A feleslegesen szedett antibiotikumok árthatnak is a szervezetünknek. Részben mert a káros baktériumok mellett a hasznosakat is kiírtják, ennek következménye lehet a gombásodás vagy a hasmenés. Másrészt - és ennél sokkal nagyobb problémát okoz -, hogy fokozhatják a gyógyszerrezisztens baktériumok elszaporodását. Ennek pedig súlyos következménye lehet, hogy mind több lesz az olyan betegség, fertőzés, amely nehezebben gyógyul, jobban elhúzódik, mert a korábban hatásos antibiotikum már nem fog segíteni. Félő, hogy emiatt akár halálos kimenetelű is lehet több olyan betegség, ami korábban kezelhető volt.

valasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

kamillácska 2015.10.29 16:58:59
Én általában, ha megfázás esetén otthon maradok és pihenek, az mindig szokott segíteni. Általában forró leveseket és teát iszom, bevackolódok az ágyba, és használok egy kis mentolos mellkaskenőcsöt is, imádom az illatát!


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek