rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megfeneklik a vásárhelyi iskolaalapítás: alkotmánybírósághoz fordul a PNL

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Noha a szenátus döntéshozó kamaraként megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt, mégsem biztos, hogy a tanintézet idén elkezdheti működését, mivel a liberálisok alkotmányossági óvást emeltek a jogszabály ellen.


Alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését hétfőn Ludovic Orban pártelnök. Amennyiben egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, azt nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást. A taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, emiatt fennáll a veszélye annak, hogy míg az alkotmánybíróság megvizsgálja a jogszabályt, lejárhat a beiratkozási időszak.

A szenátus – mint ismeretes – a múlt szerdán döntéshozó kamaraként, a szociálliberális kormánytöbbség támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által megszüntetett magyar tannyelvű intézmény újraalapításáról szóló jogszabályt, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé.

Az államfőhöz közel álló jobbközép ellenzéki párt szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják. Mi nem az RMDSZ-t, hanem magát az eljárást támadjuk, amely megítélésünk szerint alkotmányellenes, annál is inkább, mert egy másik hatalmi ág, a bírói hatalom már állást foglalt az ügyben” – magyarázta az MTI szerint a pártelnök. Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság a múlt héten érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot.

A jobbközép ellenzék egyébként rendszeresen támadja a 2016-os választásokon győztes szociáldemokratákat minden olyan „magyar ügy” miatt, amelyben álláspontjuk szerint a kormánypárt a „nemzeti érdekeket sértő engedményeket tesz” a számára parlamenti támogatást nyújtó RMDSZ-nek. Kelemen Hunor szövetségi elnöknek arra a megjegyzésére, hogy a PNL ultranacionalista párttá változott, Orban úgy reagált: a Nemzeti Liberális Párt Románia és a román nemzet érdekeit védi, és ha bizonyos álláspontjaik nem tetszenek Kelemen Hunornak, „az az ő problémája” – idézte az ellenzéki politikust az Agerpres hírügynökség. A múlt heti szavazás után Traian Băsescu volt államfő vezette ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) is bejelentette, alkotmánybírósághoz fordul az iskolaügyben.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek