rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megnyílt a Kárpátalja Ház Kisvárdán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

VENDÉGEKET NEM FOGADHATTAK, DE KÉSZÍTETTEK EGY BEMUTATKOZÓ KISFILMET


Elkészült a Kisvárdán működő Kárpátalja Ház bemutatkozó videója is (ez adta hírül, hogy a Bagolyvárral szemben, a Szent László utca 58. szám alatti épületben hivatalosan is megalakult a Kárpátalja Ház). Majd fél évvel azután került sor e videón is megörökített eseményen, hogy megtörtént az alakulóban lévő, magyar-magyar kultúrát közvetítő intézmény első nagy rendezvénye.

Ez pedig nem volt más, mint a Magyar Állami Népi Együttes néptáncműsora, a Megidézett Kárpátalja. Eredetileg a földrajzi Kárpátalja városaiban szándékoztak előadni, de közbeszólt a járvány, és a helyiek, jelesül a TITT helyi, Béres József Egyesülete igazgatójának, Marczinkó Istvánnak javaslatára itt és a környéken mutatták be.

Az együttes Kisvárdára, a Bagolyvár színpadára elhozott produkciója a magyar színpadi táncművészet történetében először mutatta be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek, magyarok, ukránok ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatta mindazt, ami e népek hagyományaiban közös, és azt is, ami nemzeti sajátosság. Ugyancsak megelőzte a nyitást a helyi ruszin önkormányzat megemlékezése Udvari István ruszinológus professzorról, amelynek során meg is látogatták a berendezkedő Kárpátalja Házat, amely a kisvárdai és környéki ruszinságnak is otthont ad. Ez a találkozó helyi specialitások (például töltött káposzta és a ház kínálatában azóta is szereplő kárpátaljai borok kóstolásával végződött), és kiállítást is rendeztek a tájegység képzőművészetéről.

S ami már a közelmúltban, decemberben történt: Mesterek és tanítványok címmel tárlat nyílt, amely bemutatja a tájegység képzőművészeinek munkáit. A ház honlapján online tárlatvezetéssel megnézhető, a szervezők pedig remélik, hogy nemsokára a maguk valóságában is megtekinthetők lesznek a műalkotások.

Ilyen előzmények után látott nemrég napvilágot a már emlegetett megnyitó videó is, amelyen mindezekről és a tervekről is beszámolnak a résztvevők, közöttük Seszták Miklós képviselő és Bodrog László szakmai igazgató. De megtudtuk azt is, hogy a TITT helyi, Béres József Egyesülete továbbra is bekapcsolódik a ház munkájába. Szerződést kötöttek, hogy részt vesznek rendezvényeik megszervezésében. Ugyancsak együttműködik velük a helyi könyvtár. Megalakult a Facebookon a Kárpátalja Ház Baráti Egyesület is, amelynek már közel ezer tagja van. Honlapjukra egyre érkeznek az üdvözlő bejegyzések, a legutóbbi a kárpátaljai borászoktól jött.

(magyarnemzet.hu)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek