k rmdsz
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megosztott az Európai Parlament a palesztin állam elismerését illetően

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A palesztin állam elismeréséről tartott vitát szerda délután az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban, amelyen az derült ki, hogy a képviselőcsoportok álláspontja nagymértékben különbözik a kérdésben.


A legnagyobb frakció, az Európai Néppárt képviselőcsoportja részéről a külügyi bizottság német elnöke, Elmar Brok arról beszélt, hogy mind az izraeliek, mind a palesztinok többsége békében, két államban akar élni, de a radikálisok ezt mindkét oldalon ellenzik. A német konzervatív politikus szerint egyrészt meg kell nyitni a Gázai övezetet, ugyanakkor Izraelnek is joga van, hogy polgárai békében és biztonságban élhessenek, és a kétállami megoldás csak a két fél jogos elvárásainak együttes érvényesülésével és kölcsönös elismerésével valósulhat meg.
    
A szociáldemokrata frakció részéről a brit munkáspárti Richard Howitt viszont egyértelműen kiállt a palesztin állam elismerése mellett. Megjegyezte: ha az EP a kétállami megoldást támogatja, akkor a palesztin államot is támogatnia kell. Howitt úgy vélte, a status quo nem szavatolja Izrael biztonságát.
    
"A status quo összeomlóban, az elismerés új lendületet adhatna a békefolyamatnak, ez a szavazás a béke melletti voks" - nyomatékosította a brit politikus.
    
A harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) részéről Charles Tannock brit konzervatív képviselő úgy fogalmazott, hogy az ECR a két fél tárgyalásai útján létrejövő két államon alapuló megoldás híve, s üdvözölné egy demokratikus, szuverén és életképes Palesztina elismerését, de aggódik, hogy nem oldja meg a helyzetet, ha ez a kelleténél előbb, egyoldalú lépésként történik meg.
    
"Az elismerésre akkor van szükség, amikor a legjobban segíti a békefolyamatot" - érvelt Tannock, aki szerint az egyoldalú elismerés nem segítené elő, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő tárgyalóasztalhoz üljön.
    
A spanyol liberális politikus, Fernando Barandiarán arról beszélt, hogy az alapértékeket az érdekek elé kell helyezni, és élére kell állni a kétállami megoldásért tett erőfeszítéseknek.
    
"Az elismerés emlékezetes pillanat lenne a jövő számára, amikor az Európai Unió a jó oldalra állt. Az elismerés a béke elismerése" - szögezte le a politikus.
    
Az északír Sinn Féin EP-képviselője, Martina Anderson a radikális baloldali frakcióból úgy fogalmazott, hogy akik szerint az elismerés negatív hatásokkal járna, azok figyelmen kívül hagyják a valóságot, hogy a tárgyalások nem haladnak.
    
"A telepépítés és a zsidó nemzetállamról szóló javaslat bizonyítja, hogy Izrael nem komolyan vehető partner a folyamatban" - szögezte le az északír képviselő.
    
A zöld frakcióból az LMP politikusa, Meszerics Tamás szólt hozzá elsőként a vitához. Utalt arra, hogy az Európai Uniónak könnyebb lenne egységes választ adnia a kérdésben, ha az EP most szavazhatna is a Palesztináról szóló határozatról, ám ez a hét elején lekerült a napirendről, s várhatóan csak a decemberi plenáris ülés voksol majd a kérdésről.

Fabio Massimo Castaldo, az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoport vezérszónoka úgy vélte, a status quo fenntartása nem lehetséges, Palesztina számára két lehetőség van: a radikális iszlámizmus vagy a tunéziai modell, a "fájdalmas átmenet a demokráciába". Castaldo szerint két jogilag és politikailag egyenlő félnek, valódi államnak kell tárgyalnia a békefolyamatról, ám ehhez le kell szerelni a vallási szélsőségeseket és valódi demokratikus kormányra van szükség.
    
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője azt a kérdést szegezte egyik képviselőtársának, hogy miért nevezi jogállamnak Izraelt, amely ártatlan embereket gyilkol és elveszi mások földjét.
    
"Miért támogatja Izraelt, a gyerekgyilkosok és földrablók országát?" - hangoztatta Morvai.
    
Felszólalásában a politikus később azt is felvetette, hogy ha a Hamászt terrorszervezetnek tekintjük, nem volna-e logikus Izraelt terrorista állammá nyilvánítani, s legalább felfüggeszteni vele a társult partneri együttműködést.
    
A vitában Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője is kifejtette álláspontját. Sürgette, hogy mielőbb megoldás szülessen, s kiemelte: Izrael elsőszámú kereskedelmi partnereként és Palesztina elsődleges segélyezőjeként az EU-nak vezető szerepet kell játszania. Úgy vélte, egyesítheti a szembenálló feleket, hogy az Iszlám Állam mindenki számára fenyegetést jelent a térségben. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az államelismerés nem uniós, hanem tagállami hatáskör.
    
"Sem Önöknek, sem a külügyminisztereknek nem mondanám soha, hogy ez nem az én dolgom. Mert technikailag valóban nem, de politikailag nagyon is" - szögezte le Mogherini. Úgy ítélte meg, hogy egységes megközelítésre, közös elképzelésekre van szükség, mert az EU csak akkor tudja érvényesíteni a befolyását, ha egységes álláspontot képvisel.
    
"Mindannyiunknak azon kell dolgoznia, hogy sikerüljön eredményt elérni, hogy létrejöhessen Palesztina az 1967-es határok között, területcserékkel, ha arról sikerül megállapodni, Jeruzsálem közös fővárossal, Izrael pedig békében és biztonságban létezhessen, továbbá minden palesztin a saját egységes államában élhessen. Ezek nélkül nem lesz kétállami megoldás" - szögezte le Federica Mogherini. Hozzátette: ha "ülünk és várunk", az nem a status quo fenntartása, mert a helyzet csak egyre rosszabb lesz.
    
Államok elismerésére az Európai Unió egyetlen intézményének sincs jogköre, ez a tagállamok kizárólagos kompetenciája. A tervezett határozatban az EP csak javaslatot tett volna erre, ha elfogadják, de az állásfoglalásról a szavazást a hét elején a decemberi plenáris ülésre halasztották el.

atv.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

HITEL VÁLLALKOZÓKNAK HITEL VÁLLALKOZÓKNAK Személyi kölcsönre van szüksége cége számára? Ne habozzon (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek