Megszavazta az EP a romániai jogállamiságról szóló határozatot

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazta a romániai jogállamiságról szóló határozatot Strasbourgban, amelyben a képviselők „mélységes aggodalmuknak” adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban, és „elítélik a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a bukaresti tüntetőkkel szemben”. A dokumentum elfogadását 473 képviselő támogatta, 151-en ellene szavaztak, 40 képviselő tartózkodott.


Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő tartózkodott, míg Winkler Gyula nem volt jelen a szavazáson. A Fideszes EP-képviselők – Tőkés László kivételével – elutasították az állásfoglalást. Tőkés tartózkodott a szavazástól. A magyarországi ellenzéki pártokba tartozó képviselők elfogadták a dokumentumot. A hazai helyzetet tekintve kormánykoalíciót adó pártok képviselői egységesen az állásfoglalás ellen szavaztak, míg Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői megszavazták azt. A romániai független képviselők közül Monica Macovei és Cristian Dan Preda voltak a liberálisokkal hasonló véleményen.

Mircea Diaconu és Ramona Nicole Mănescu független képviselők, illetve Maria Grapini (Szociál-liberális Humanista Erő Pártja) szavaztak nemmel. Az Európai Parlament „mélységes aggodalmának ad hangot az igazságügyi törvények és a büntetőjog módosítása kapcsán, elsősorban amiatt, hogy ezek az igazságügyi rendszer függetlenségének aláásásához vezethetnek, gyengíthetik a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát, valamint a jogállamiságot” – áll az EP-frakciók képviselői által összeállított határozatban.

Ugyanakkor a dokumentum „elítéli a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a 2018. augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen”. A határozat „felszólítja a román hatóságokat, hogy szavatolják a mindennemű intézményközi együttműködés törvényességét és átláthatóságát, kerüljenek minden jogcsorbító beavatkozást, amely megzavarhatja az ellenőrzési és kiegyensúlyozási mechanizmusokat”, ugyanakkor „kéri a titkosszolgálatok tevékenysége fölötti parlamenti ellenőrzés megerősítését”.

Az európai parlamenti képviselők „arra intik a romániai hatóságokat, hogy utasítsanak el minden olyan intézkedést, amely megszüntetné a korrupció büntethetőségét”, „alkalmazzák az országos korrupcióellenes stratégiát”, ugyanakkor „határozottan ajánlják, hogy gondolják újra a civil szervezetek finanszírozását, megszervezését és működését szabályozó jogszabályok módosításait, amelyek a civil társadalom megfélemlítéséhez vezethetnek, és ellentmondanak a gyülekezés szabadságát és a magánélethez való jogot szavatoló elveknek”. Nem utolsó sorban az európai parlamenti képviselők „arra intik a parlamentet és a kormányt, hogy maradéktalanul ültessék gyakorlatba az Európai Bizottság, a Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption – GRECO) és a Velencei Bizottság ajánlásait, és tartózkodjanak minden olyan jellegű reformtól, amely veszélybe sodorná a jogállamot, beleértve az igazságszolgáltatás függetlenségét”. Mindemellett az Európai Parlament „arra biztatja még a hatóságokat, hogy folytassanak párbeszédet a civil társadalommal” és „bátorítja, hogy saját indíttatásból kérjék ki a Velencei Bizottság véleményezését a jogszabályokkal kapcsolatban, még mielőtt elfogadnák ezeket”. Az EP még szeptember közepén – rögtön a Magyarországgal szemben megindított 7-es cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló szavazás után – döntött arról Strasbourgban, hogy állásfoglalást kívánnak megfogalmazni a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatban. Klaus Johannis államfő elutasította az országról szóló állásfoglalás tervét, mondván egy ilyen szöveg elfogadása szokatlan lenne az EP-től, főképp, hogy egy hónappal Románia uniós elnöksége előtt érkezik.

A Romániát érintő határozatról október 3-án folytatott vitát az európai zöldek kezdeményezésére az Európai Parlament, Viorica Dăncilă kormányfő és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének jelenlétében. (AGERPRES, G4 Media)

Update: Az Európai Néppárt (EPP) a korrupció elleni konkrét lépéseket vár a romániai Szociáldemokrata Párttól (PSD), illetve politikai akaratnyilvánítást a jogállamiság megfelelő működésével kapcsolatban - hangoztatta az EPP azt követően, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a Romániát érintő határozatot. Az Európai Parlament néppárti frakciója rámutat, 2019 első felében Románia látja el az Európai Uniuó (EU) Tanácsának soros elnökségét, az EP-nek pedig garantálnia kell, hogy a román elnökség nem aknázza alá azokat az értékeket - például a jogállamiság -, amelyek védelméért keményen küzd az EU. "Romániában sajnos tovább romlott a helyzet, ezért mi a korrupció elleni konkrét lépéseket várunk a kormányzó PSD-től, illetve politikai akaratnyilvánítást a jogállamiság megfelelő működése kapcsán" - fogalmaz az Európai Néppárt. Az Európai Parlament elfogadta kedden a romániai jogállamiságról szóló határozatot, amelyben a képviselők 'mélységes aggodalmuknak' adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban, és 'elítélik a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a bukaresti tüntetőkkel szemben'. A dokumentum elfogadását 473 képviselő támogatta, 151-en ellene szavaztak, 40 képviselő tartózkodott. A voksolás után Roberta Metsola néppárti EP-képviselő, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság tagja azt mondta, az elmúlt hónapokban a román állampolgárok több ízben is utcára vonultak, hogy hallassák a hangjukat. "Ezek az emberek csak azt szeretnék, hogy tartsa tiszteletben az ország azokat az európai értékeket, amelyeket az EU-csatlakozáskor felvállalt. Ők a jogállamiságot védő, erős kormányt akarnak. A romániai hatóságokhoz nem jutott el a hangjuk, én azonban biztosítani akarom őket arról, hogy az EP látja őket, hallja őket, és nem fogja cserben hagyni őket" - fogalmazott. (AGERPRES)

Update 2: A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) is támogatta a romániai jogállamiság kapcsán az Európai Parlament által kedden elfogadott határozatot, ugyanakkor azonban felhívja a figyelmet egy olyan független mechanizmus létrehozásának fontosságára, amely lehetővé teszi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok monitorozását a tagállamokban. Az S&D frakció alelnöke, Josef Weidenholzer hangsúlyozta, a demokrácia és a jól működő jogállamiság alapvető fontosságú minden EU-s tagállam tekintetében. "Elismerjük, hogy vannak olyan tényezők Romániában, amelyek aggodalomra adnak okot, mint például az igazságügyi reformot érintő törvénycsomag. Hangsúlyoztuk a román kormánynak a Velencei Bizottság ajánlásai végrehajtásának szükségességét, és elégedettséggel nyugtáztuk, hogy a miniszterelnök az EP plénuma előtt mondott beszédében vállalta, hogy ez így lesz. Várjuk, hogy ez maradéktalanul történjen meg" - fogalmazott. Weidenholzer ugyanakkor hozzátette, a jogállamiság biztosításához elengedhetetlenül fontos a hírszerző szolgálatok tevékenységével kapcsolatos világos szabályozás kidolgozása.

(transindex.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szürte.ung. megye 2018.11.30 21:34:18
EU. Mostanra rendszerszerüen belekontàrkodik K.Euròpai orszàgok belső dolgaiba.
Szemlàtomàsnyira kitünik,hogy uj Birodalmi gazdaként viselkedik az EU adminisztràciò az egykori Warsòi szerződés tagàlamaiban.
Pàrizs làzangàsàt furkòs botokkal,vizàgyukkal szétverő Macron kormàny būn cselekedeiről,Madrid Katalòniai.politikàjàròl,bevàndorlòk Németorszàgi gaztetteiről bezzeg halgat a Brüszeli birodalom ,ingyen élő,senkit nem képviselő ,naplopò serege.

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7592 RON
1 dollár = 4.2607 RON
100 forint = 144.13 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

Befektetés: 500 euró, és 5000 euró nyereség Itt van befektetési lehetőség az Ön számára, hogy kevesebb mint 500 eurót fektessen be, és (...)

Fektessen be és nyereséges megtérülést kapjon 7-10 napon belül Kint vagy, és nem tudja, melyik programba fekteti be ezt a kis összeget, és rövid időn belül (...)

adj fel hirdetést
KH

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh