Megszavazta az EP a romániai jogállamiságról szóló határozatot

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazta a romániai jogállamiságról szóló határozatot Strasbourgban, amelyben a képviselők „mélységes aggodalmuknak” adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban, és „elítélik a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a bukaresti tüntetőkkel szemben”. A dokumentum elfogadását 473 képviselő támogatta, 151-en ellene szavaztak, 40 képviselő tartózkodott.


Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő tartózkodott, míg Winkler Gyula nem volt jelen a szavazáson. A Fideszes EP-képviselők – Tőkés László kivételével – elutasították az állásfoglalást. Tőkés tartózkodott a szavazástól. A magyarországi ellenzéki pártokba tartozó képviselők elfogadták a dokumentumot. A hazai helyzetet tekintve kormánykoalíciót adó pártok képviselői egységesen az állásfoglalás ellen szavaztak, míg Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői megszavazták azt. A romániai független képviselők közül Monica Macovei és Cristian Dan Preda voltak a liberálisokkal hasonló véleményen.

Mircea Diaconu és Ramona Nicole Mănescu független képviselők, illetve Maria Grapini (Szociál-liberális Humanista Erő Pártja) szavaztak nemmel. Az Európai Parlament „mélységes aggodalmának ad hangot az igazságügyi törvények és a büntetőjog módosítása kapcsán, elsősorban amiatt, hogy ezek az igazságügyi rendszer függetlenségének aláásásához vezethetnek, gyengíthetik a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát, valamint a jogállamiságot” – áll az EP-frakciók képviselői által összeállított határozatban.

Ugyanakkor a dokumentum „elítéli a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a 2018. augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen”. A határozat „felszólítja a román hatóságokat, hogy szavatolják a mindennemű intézményközi együttműködés törvényességét és átláthatóságát, kerüljenek minden jogcsorbító beavatkozást, amely megzavarhatja az ellenőrzési és kiegyensúlyozási mechanizmusokat”, ugyanakkor „kéri a titkosszolgálatok tevékenysége fölötti parlamenti ellenőrzés megerősítését”.

Az európai parlamenti képviselők „arra intik a romániai hatóságokat, hogy utasítsanak el minden olyan intézkedést, amely megszüntetné a korrupció büntethetőségét”, „alkalmazzák az országos korrupcióellenes stratégiát”, ugyanakkor „határozottan ajánlják, hogy gondolják újra a civil szervezetek finanszírozását, megszervezését és működését szabályozó jogszabályok módosításait, amelyek a civil társadalom megfélemlítéséhez vezethetnek, és ellentmondanak a gyülekezés szabadságát és a magánélethez való jogot szavatoló elveknek”. Nem utolsó sorban az európai parlamenti képviselők „arra intik a parlamentet és a kormányt, hogy maradéktalanul ültessék gyakorlatba az Európai Bizottság, a Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption – GRECO) és a Velencei Bizottság ajánlásait, és tartózkodjanak minden olyan jellegű reformtól, amely veszélybe sodorná a jogállamot, beleértve az igazságszolgáltatás függetlenségét”. Mindemellett az Európai Parlament „arra biztatja még a hatóságokat, hogy folytassanak párbeszédet a civil társadalommal” és „bátorítja, hogy saját indíttatásból kérjék ki a Velencei Bizottság véleményezését a jogszabályokkal kapcsolatban, még mielőtt elfogadnák ezeket”. Az EP még szeptember közepén – rögtön a Magyarországgal szemben megindított 7-es cikkely szerinti eljárás megindításáról szóló szavazás után – döntött arról Strasbourgban, hogy állásfoglalást kívánnak megfogalmazni a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatban. Klaus Johannis államfő elutasította az országról szóló állásfoglalás tervét, mondván egy ilyen szöveg elfogadása szokatlan lenne az EP-től, főképp, hogy egy hónappal Románia uniós elnöksége előtt érkezik.

A Romániát érintő határozatról október 3-án folytatott vitát az európai zöldek kezdeményezésére az Európai Parlament, Viorica Dăncilă kormányfő és Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének jelenlétében. (AGERPRES, G4 Media)

Update: Az Európai Néppárt (EPP) a korrupció elleni konkrét lépéseket vár a romániai Szociáldemokrata Párttól (PSD), illetve politikai akaratnyilvánítást a jogállamiság megfelelő működésével kapcsolatban - hangoztatta az EPP azt követően, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a Romániát érintő határozatot. Az Európai Parlament néppárti frakciója rámutat, 2019 első felében Románia látja el az Európai Uniuó (EU) Tanácsának soros elnökségét, az EP-nek pedig garantálnia kell, hogy a román elnökség nem aknázza alá azokat az értékeket - például a jogállamiság -, amelyek védelméért keményen küzd az EU. "Romániában sajnos tovább romlott a helyzet, ezért mi a korrupció elleni konkrét lépéseket várunk a kormányzó PSD-től, illetve politikai akaratnyilvánítást a jogállamiság megfelelő működése kapcsán" - fogalmaz az Európai Néppárt. Az Európai Parlament elfogadta kedden a romániai jogállamiságról szóló határozatot, amelyben a képviselők 'mélységes aggodalmuknak' adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban, és 'elítélik a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a bukaresti tüntetőkkel szemben'. A dokumentum elfogadását 473 képviselő támogatta, 151-en ellene szavaztak, 40 képviselő tartózkodott. A voksolás után Roberta Metsola néppárti EP-képviselő, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság tagja azt mondta, az elmúlt hónapokban a román állampolgárok több ízben is utcára vonultak, hogy hallassák a hangjukat. "Ezek az emberek csak azt szeretnék, hogy tartsa tiszteletben az ország azokat az európai értékeket, amelyeket az EU-csatlakozáskor felvállalt. Ők a jogállamiságot védő, erős kormányt akarnak. A romániai hatóságokhoz nem jutott el a hangjuk, én azonban biztosítani akarom őket arról, hogy az EP látja őket, hallja őket, és nem fogja cserben hagyni őket" - fogalmazott. (AGERPRES)

Update 2: A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) is támogatta a romániai jogállamiság kapcsán az Európai Parlament által kedden elfogadott határozatot, ugyanakkor azonban felhívja a figyelmet egy olyan független mechanizmus létrehozásának fontosságára, amely lehetővé teszi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok monitorozását a tagállamokban. Az S&D frakció alelnöke, Josef Weidenholzer hangsúlyozta, a demokrácia és a jól működő jogállamiság alapvető fontosságú minden EU-s tagállam tekintetében. "Elismerjük, hogy vannak olyan tényezők Romániában, amelyek aggodalomra adnak okot, mint például az igazságügyi reformot érintő törvénycsomag. Hangsúlyoztuk a román kormánynak a Velencei Bizottság ajánlásai végrehajtásának szükségességét, és elégedettséggel nyugtáztuk, hogy a miniszterelnök az EP plénuma előtt mondott beszédében vállalta, hogy ez így lesz. Várjuk, hogy ez maradéktalanul történjen meg" - fogalmazott. Weidenholzer ugyanakkor hozzátette, a jogállamiság biztosításához elengedhetetlenül fontos a hírszerző szolgálatok tevékenységével kapcsolatos világos szabályozás kidolgozása.

(transindex.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szürte.ung. megye 2018.11.30 21:34:18
EU. Mostanra rendszerszerüen belekontàrkodik K.Euròpai orszàgok belső dolgaiba.
Szemlàtomàsnyira kitünik,hogy uj Birodalmi gazdaként viselkedik az EU adminisztràciò az egykori Warsòi szerződés tagàlamaiban.
Pàrizs làzangàsàt furkòs botokkal,vizàgyukkal szétverő Macron kormàny būn cselekedeiről,Madrid Katalòniai.politikàjàròl,bevàndorlòk Németorszàgi gaztetteiről bezzeg halgat a Brüszeli birodalom ,ingyen élő,senkit nem képviselő ,naplopò serege.

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8430 RON
1 dollár = 4.2615 RON
100 forint = 136.31 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam