rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megvan, kivel nem lehet viccelni! Nem, nem Mohamed, és nem is Jézus!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Charlie Hebdo egyik karikatúráját merészelte átrajzolni egy francia gimnazista. A rendőrök szerint itt a szólásszabadság határa: letartóztatták a fiút a terrorizmus dicsőítéséért.


Vajon hol vannak a szólásszabadság határai? Vajon meg lehet-e bántani milliók vallási érzékenységét? A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni véres támadás óta sokan vitáznak ezen a világban, de arra senki nem számított, hogy a francia rendőrség ilyen gyors és frappáns választ ad. Az előzetes letartóztatással nyomatékosított jogértelmezés szerint ugyanis bármivel lehet viccelni, kivéve a Charlie Hebdóval.

Egy 16 éves gimnazistát ugyanis azért vettek őrizetbe Nantes-ban, mert aktualizálta a francia Hócipő egyik híres címlapját. Az eredeti karikatúrán Mohamed próféta a Koránt tartja maga elé a golyózáporban, és azt mondja: „Ez szar, nem véd a golyók ellen.” Az átrajzolt karikatúrán viszont ezt az egyiptomi tüntetésekre reagáló címlapot tartja elé Stéphane Charbonnier, azaz a Charlie Hebdóban Charb néven rajzoló karikaturista. Charb egyik annak a 12 embernek, akik a szerkesztőség elleni támadásban meggyilkoltak a terroristák.

Ezek után a karikatúra szöveget nem nehéz kitalálni: a Charlie Hebdo nem véd a golyók ellen.

A 16 éves gimnazista ellen terrorizmus dicsőítése a vád, amiért akár többévnyi fegyházat is kaphat. Nem ez az első eset, hogy ezzel a váddal  előzetes letartóztatásba helyeznek valakit. Tegnap két diáklányt kaptak el a rendőrök, mert hangosan azt kiabálták, hogy ők a Kouachi fivérek női változata, és nemsokára már gépfegyverük is lesz. A múlt héten pedig Dieudonné M'bala M'bal humoristát tartóztatták le ugyanezzel a váddal. A stand-up komikus bűne annyi volt, hogy a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook-oldalára: „Je me sens Charlie Coulibaly” (Charlie Coulibalynak érzem magam).

Hogy ez mégis miért olyan nagy bűn? Hát mert Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők „Charlie vagyok” jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser élelmiszerboltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek