rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Menekültek lábát mosta meg a pápa nagycsütörtökön

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Háborús tett és pusztítás történt Európa egyik városában, és ahogyan Júdás mögött mások álltak, akik fizettek azért, hogy Jézust elárulják, e mögött a fegyver gyártók és fegyverkereskedők állnak – mondta Ferenc pápa egy Róma közeli menekült központban, ahol menekültek lábát mosta meg nagycsütörtökön.


Az utolsó vacsorára emlékező misét Ferenc pápa a Rómától harminc kilométerre levő Castelnuovo di Porto menekülttáborában mutatta be. Az ilyenkor szokásos lábmosás szertartásán a katolikus egyházfő tizenegy menekültnek és egy táborban dolgozó önkéntesnek mosta meg a lábát. A menekültkérők között három muzulmán, három eritreai kopt, egy hindu és öt katolikus volt.

Az egyik muzulmán, egy 26 éves pakisztáni fiatalember tavaly szeptemberben érkezett meg Olaszországba a balkáni migrációs útvonalon, Magyarország érintésével.

Ferenc pápa homíliájában szembe állította a brüsszeli támadásokat és a különböző népek és vallások közötti testvéri együttélést. Úgy fogalmazott, meg kell mutatni, hogy jó testvérként együtt tudunk élni.

A Castelnuovo di Portóban működő tábor Olaszország legnagyobb menekültállomása. Az Olaszországban menekültkérelmet benyújtó bevándorlók tartózkodnak itt, és azok is, akik miután kérelmüket az olasz hatóságok elutasították, fellebbeztek és ennek megítélésére várnak. A központban mintegy kilencszázan vannak, nagyrészt afrikaiak, férfiak és muzulmánok. A tábor lakóinak nyolcvan százaléka 19-26 év közötti, de vannak közöttük több generációt átölelő családok és itt született gyermekek is.

A tábor udvarán Ferenc pápa majdnem minden menekülttel kezet fogott. Külön találkozott egy palesztin családdal, amelynek tagjai 1948 óta menekülnek egyik országból a másikba. A menekültkérők „boldogságuknak" nevezték Ferenc pápát és több nyelven beszélgettek vele. Az egyházfő csokoládéból készült húsvéti tojásokat, valamint futball – és baseball labdákat vitt ajándékba a táborba, továbbá pénzadományt, amiből mindenkinek jutott.

Ferenc pápa 2013-ban egy római börtön fiatalkorú elítéltjeinek mosta meg a lábát nagycsütörtökön, 2014-ben római betegeknek, tavaly a római Rebibbia börtön rabjainak.

A pápa virágvasárnapi beszédében Jézus sorsához hasonlította a mai menekültekét kijelentve, hogy ahogyan Jézust, a menekülteket is közöny övezi, mivel „sokan nem akarnak értük felelősséget vállalni". A nagypéntek esti keresztutat kísérő meditációk szövege is többször utal a menekültek sorsára.

MTI

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly 2016.03.28 20:13:06
Igen, a menekültkérdés összetett, de ez a lábmosás is.
vgá 2016.03.25 10:46:45
összetett kérdés a menekültkérdés


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek