rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miklós Csaba megyei tanácsosjelölt programja

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Megyei tanácsosjelöltként stratégiai célpontnak tartom az alábbi szempontokat:


Az alábbiakban felsorolom azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket a stratégiai célom kijelölésénél feltétlenül figyelembe kell venni. A programpontok kiválasztásánál szem előtt tartottam, hogy a társadalom szereplői általában az alábbi hármas elvárást fogalmazzák meg a közigazgatással szemben:

  • állampolgárként értékeik védelmét (például kulturális, környezeti, szociális, települési) és a közjó előmozdítását igénylik,
  • adófizetőként a minél olcsóbb működést várják el az állami és a helyi szervektől, amelyek befektetéseket és a széles körű foglalkoztatást biztosítsák
  • ügyfélként pedig a gyors, egyszerű és megfizethető ügyintézést követelik meg.

Szolgáltató, ügyfélközpontú önkormányzat

Az e-önkormányzat egyik központi gondolata az, hogy az önkormányzatnak elsősorban szolgálnia kell a település lakosságát, és nem hatalmaskodnia rajta. Úgy kell megszerveznie a működését, hogy annak központjában az ügyfelek álljanak. Az infokommunikáció alkalmazása ezen a téren elsősorban azzal tud segíteni, hogy a szolgáltatásokat, az ügyintézést időtől és helytől függetlenül elérhetővé teszi, minden tájékoztatást egyszerű, átlátható módon biztosít különböző csatornákon (internet, telefon, mobil stb.). Mindezek megvalósítása jelentős mértékben járulhat hozzá az állampolgárok elégedettségéhez a választott testületekkel és a hivatal működésével.

Az ügyfélközpontúság akkor tud a legjobban érvényesülni, ha nemcsak egy-egy elkülönült ügy elektronikus intézését teszi lehetővé az önkormányzat az ügyfél számára, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy a gyakran előforduló esetekben, ún. élethelyzetekben komplex támogatást kapjon az ügyfél, vagyis kezdeményezésére automatikusan lebonyolódjék az összes szükséges eljárás, amelyet korábban egyenként kellett kezdeményeznie a problémája megoldására.

Átlátható működés, elszámoltathatóság

Törvények, jogszabályok írják elő, hogy a nyilvánosság számára átláthatóvá kell tenni a közpénzekből fenntartott önkormányzatok működését, követhetővé a közvagyon sorsát, hozzáférhetővé a közérdekű adatokat. Az infokommunikációs csatornák a legegyszerűbben elérhető médiumok ennek a nyilvánosságnak a biztosítására.

Hatékonyság, eredményesség, minőség javítása

Az e-önkormányzati eszközök kiterjedt alkalmazásával csökkenthetők a költségek, az átfutási idők, kevesebb emberi erőforrásra, papírra van szükség, egyszerűsíthető a munkaszervezés. De nemcsak a hivatal számára jelent megtakarítást az e-önkormányzat, hanem az ügyfelek számára is. Kevesebb időráfordítással, gyorsabban intézhetik el ügyeiket, és ez – különösen a vállalkozások részére – akár anyagiakban is jelentkező nyereséget jelenthet. Az informatika abban is segít, hogy a hivatali munkavégzés pontosabb, eredményesebb legyen, és csökkenti a hibázási lehetőségeket. Ezáltal jelentősen javulhat az önkormányzati munka minősége.

A demokrácia jobb érvényesülése (e-demokrácia)

Az infokommunikáció segítségével egyszerűen biztosítható, hogy az érintettek kifejthessék véleményüket az önkormányzat működéséről, stratégiai elképzeléseiről, tervezett intézkedéseiről, részt vegyenek társadalmi vitákban, a döntéshozatali mechanizmusokban. A párbeszéd kialakítása az állampolgárokkal növeli azok felelősségérzetét, a közügyek iránti elkötelezettségét, ami csökkentheti az önkormányzat terheit, javíthatja az állampolgárok közösségi tudatát.

Esélyegyenlőség

Az e-önkormányzat hozzájárulhat az esélyegyenlőség javításához. Különösen a mozgáskorlátozottak, betegek számára jelenthet nagy könnyebbséget, ha ügyeiket infokommunikációs csatornákon tudják intézni. Nem szabad azonban elfelejtkezni arról, hogy ezeknek a csatornáknak a használata növelheti is az információs szakadékot azok között a társadalmi rétegek között, akik rendelkeznek információs írástudással és eszközökkel, és akik nem rendelkeznek ilyenekkel (idősek, szociálisan rászorultak stb.). A különböző fogyatékkal élők különféle elvárásait is figyelembe kell venni. Az e-önkormányzati stratégia céljai és intézkedései között ezeknek a problémáknak a megoldásával is foglalkozni kell. Az egyik leghatásosabb módszer az, ha többféle úton biztosítja az önkormányzat az ügyek intézését, hogy mindenki a neki leginkább megfelelő módot vehesse igénybe. Gondoskodni kell az egyes utak, csatornák minél teljesebb akadálymentesítéséről is.

Jól használható felhasználóbarát eszközök

Bár az e-önkormányzat középpontjában az ügyfelek állnak, nem szabad megfeledkezni arról sem a stratégia készítésénél, hogy az önkormányzati infokommunikációs eszközöket jelentős részben az ügyintézők, a vezetők, a képviselők, a bizottságok tagjai használják. Ezért egyrészt nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy olyanok legyenek ezek az eszközök, hogy a lehető legjobban egyszerűsítsék, gyorsítsák, támogassák a felsorolt felhasználók munkáját, másrészt megfelelő képzést kell kapniuk a felhasználóknak ezeknek a korszerű eszközöknek a használatához, a használatukban rejlő lehetőségek minél teljesebb kiaknázásához.

(a fenti összefoglaló egy részlet egy bővebb, az egész megyei önkormányzatot célzó reformprogramnak)

Miklós Csaba megyei tanácsosjelölt

 

(A Nagybánya Központú Területi RMDSZ, 2016. április 8-án, a területi választmány keretén belül rangsorolja a terület megyei tancsosjelöltjeit: Böndi Gyöngyike, Kovács Richárd, Miklós Csaba, Pap Zsolt István, Vicsay János)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá 2016.04.05 16:39:30
szépen hangzik


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek